Gyurkity Péter

Májusig él a Windows XP

A Microsoft ismét kitolta a Windows XP búcsúzásának végső időpontját, a hardvergyártók számára ugyanis egészen májusig lehetővé teszik az újabb rendeléseket - amennyiben időben elküldik saját előrejelzéseiket.

A BBC értesülése szerint a szoftvercég a napokban változtatta meg az eddigi határidőt, amely egyébként több korábbi csúsztatás révén került január 31-re. Úgy tűnik, hogy a hardvergyártók és a vásárlók tekintélyes része továbbra is a koros operációs rendszert részesíti előnyben a Vistával szemben, így pedig előbbiek számára egészen május 30-ig lehetővé teszik az újabb rendelések beküldését.

Ez természetesen elsősorban a netbook megoldások fejlesztőit érinti, hiszen főként ezek a cégek tartanak továbbra is igényt az XP-re, amely nagyon is jó otthonra talált a gazdaságos kialakítású készülékeken. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy a Microsoft már idén nyáron visszavonultatta volna az operációs rendszert, ám a piaci igény és a gyártók kérlelése miatt végül meggondolták magukat. Most további négy hónappal elcsúsztatják a határidőt, ami egyértelmű jele a Vista vegyes fogadtatásának és jelenlegi elfogadottságának.

A cég egy feltételhez köti a lehetőséget a hardvergyártó partnerek számára: saját előrejelzéseiket, előzetes számításaikat az XP-eladásokat illetően a korábbi határidő előtt, vagyis még januárban el kell küldeniük Redmondba, ez alapján engedélyezik ugyanis számukra az operációs rendszer további forgalmazását. Azt még nem tudni, hogy pontosan mi lesz május után, a Vistát ugyanis több gyártó nem szívesen alkalmazná ezen megoldásokon, a Windows 7 pedig (bár a béta előtti változatok nagyon is jóra sikerültek) még nem áll készen.

Utóbbi operációs rendszerrel kapcsolatban egyébként a szoftvercég megerősítette, hogy 2009 végén, illetve 2010-ben várható a piaci megjelenés. Érdekes módon az Asus viszont jelezte, hogy már 2009 közepén elkészülnek saját megoldásukkal, amely a Windows 7-tel érkezne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • KopaszIsten #127
    Ennél szerintem sokkal kényelmesebb, mikor az egér görgőjével görgetem az oldalt. Én így csinálom.
  • B0nFire #126
    Bocs, hogy kicsit megkésve reagálok. Szóval. Senkit nem akarok megetetni semmiféle sóderrel, de azt hiszem eltúlzod a dolgokat egy cseppet. Én ugyan már régen voltam óvodás, de ismerek néhányat a mai generációból is, és egyikőjük sem tud crackelni. Lehet hogy nehéz elhinni, hogy attól még hogy te tudsz valamit, az még nem evidencia mindenki számára. Ha jól tudom, még most sem tananyag semmilyen iskolában a programok feltörése. Tehát hidd el, elég sokan vannak, akik nem értenek hozzá.

    "itt többnyira olyanokat találsz akik egy tiplák nem sok, de annyit nem adtak ki még életükben szoftverért" - Szerintem meg ilyen mondatokat nem kéne leírni egy nyílt fórumon, mert ezzel bűncselekménnyel vádolsz meg embereket, ráadásul még bizonyítani sem tudod az állításodat. Tedd hozzá, hogy "Szerintem...", vagy "Véleményem szerint...", vagy "Én úgy gondolom...", és rögtön más a dolgok színezete.

    A Photoshopról pedig annyit, hogy én sokáig még akkor is a 6-ost használtam, amikor mások már javában a CS2-CS3-mal dolgoztak. Az alapokat azon sajátítottam el, majd miután kinőttem, és úgy gondoltam, hogy erre tényleg szükségem van, akkor váltottam a CS3-ra. Ha úgy gondolod, hogy a 10-es verzió teljesen fölösleges, mert a 6-os is tudta mindazt, akkor valószínűleg csak felületes ismereteid vannak róla. Csakúgy, mint ahogy már más programokat is összehasonlítottál. Én nem értek a 3D-hez, ezért nem is foglalok állást a 3DSMax vs Blender vitában.

    Nem baj, nem lehet mindenki ezermester, én nem értek a programok feltöréséhez, te pedig nem értesz a Photoshophoz. Így kerek a világ. No.
  • vajon kiki #125
    jogos, viszont így is szép számmal akad nyílt forráskódú , ingyenes szoftver (más kategóriákban) amelyek többet tudnak, egyszerúbbek, kisebbek, gyorsabbak, effektíve jobbak a fizetős párjuknál. néhány igen ritka kivételtől eltekintve minden esetben kiváltható a fizetős megoldás , ingyenessel és/vagy nyílt forráskódúval (kinek mi a főbb szempont) bár e kettő kétséget kizáróan általában együtt jár. a komplett operációs rendszertől kezdve a legváltozatosabb programokig
  • balage187 #124
    De itt az a lenyeg, hogyha mar egyszer 4x annyi RAM van a gepemben, mint 4 evvel ezelott, akkor miert van az, hogy egy a regihez (XP) kepest szinte semmi ujat nem tudo op.rendszer ugyanolyan gyorsan megy, mint az XP es nem gyorsabban, de a gepigenye jelentosen megnott?

    Erted? Az a lenyeg, hogy ahhoz, hogy ugyanazt a teljesitmenyt elerjem ma mar 2GB RAM kell, de minek? A Vista nem nyujt annyival tobbet, hogy ez indokolt legyen. Az nem indok a nagy RAM-igenyre, hogy "ma mar ugyis 6,000HUF egy RAM".

    Es en nem vagyok Vista ellenes, semmi bajom vele. Haveromeknak az van, jol megy, nem fagy le. Megjegyzem az en XP-m se fagyott le mar rohadt regota. Nagyon ritkan tapasztalok fagyast, akkor is jatekok szoktak leginkabb fagyni, amirol nem hiszem, hogy az op.rendszer tehet. Szoval akinek meg gyakran fagy akar a Vista, akar az XP az valszeg tele van virussal meg minden szarral.

    A velemenyem a Vistarol meg annyi, hogy nem tetszik a nagy gepigeny - bar eleg lenne a gepem, feleslegesnek tartom -, illetve a legnagyobb bajanak azt tartom, hogy nem nyujt semmilyen fontos ujitast, ami miatt indokolt lenne valtanom XP-rol. Ettol fuggetlenul, ha valamihez Vista driverek lennenek csak, vagy alapbol Vista lenne a gepemen, akkor ez nem zavarna, nyugodtan hasznalnek Vistat.
  • tom235 #123
    Mert az xp annyira instabil, lefagyós oprendszer lenne? én azt mondom, hogy oké hogy annyira nem rossz a vista, meg azis elég stabil, de mit tud nyújtani a direct x10-en kívül, amit az xp nem? szerintem semmit,Viszont nem sokkal igaz, de a megfelelő vason is lassabb, mint az xp. szóval amíg támogatva van az xp addig semmi értelmét nem látnám hogy váltsak.
  • birdo #122
    Tavaly ilyenkor 2008 márciusáig volt szó
  • 00 Blue 00 #121
    A vista úgy lett kitalálva, a RAM nagy részét le gyorsító tárazza, hogy növelje a rendszer gyorsaságát, tehetsz bele akármennyit, csak abban az esetben szabadítja fel, ha valamilyen proginak szüksége van rá, de ami a rendszer stabilitásához kell azt nem adja, ezért karcsú kicsit az 1GB RAM. egyébként 2GB RAM nem hinném, hogy földhöz vágja a Júzert szinte a legolcsóbb alkatrésze a gépnek a memória.

    Véleményem szerint, a Vista az eddigi legstabilabb Microsoft OS, csak a sok kispistike, még nem nőtt még fel hozzá. :)
  • Ferrer #120
    Te most kicsit ellentmondasz magadnak..
    "Csakhogy, nemcsak az OS-t kell futtatni a gépen, hanem más szoftvereket is, amik egyre csak nőnek és nőnek, és kell alájuk ram. "

    Hát pont ez az, ha az oprendszer elveszi tőlük az elérhető memória felét, akkor hogy fognak működni ezek a szoftverek?
  • gothmog #119
    Azt azért ne felejtsd el, hogy a Max nem egy program, hanem kapásból legalább öt egybegyúrva (Modeler, Track View, Material editor, Character studio, Combustion, Reactor -ami beugrik), illetve abból a néhány száz megából igen jelentős részt a tutorialok, material libraryk, a help, meg a példafájlok tesznek ki.
    Az meg, hogy milyen minőségű lesz a végeredmény, nem a szerkesztőprogramtól, hanem a használt leképező rutintól (meg a készítő tudásától) függ.
    Nyilván a default scanline renderer nem fog ugyanolyan eredményt adni, mint a mental ray, vagy a renderman.
    Szóval, amit a témában írtál, elég erős csúsztatás.
  • vajon kiki #118
    a blenderrel szebb képeket lehet renderelni de animra jobb a max