Gyurkity Péter

Ismét kitolják a Windows XP élettartamát

A Microsoft eddig 2009 januárjában szerette volna megszüntetni az OEM-gyártók azon lehetőségét, hogy a régebbi operációs rendszerrel szállítsák a Vistával párosított laptopokat és olcsóbb asztali gépeket.

A Register bukkant rá a változtatásra, amely az idén meghatározott határidő kitolását jelenti. A szoftvercég eddig azt hangoztatta hivatalosan, hogy januártól kezdve egyetlen gyártó sem választhatja az XP-t annak utódja helyett, ám a jelek szerint meggondolták magukat. Ebben nyilván a vásárlói kereslet alakulása játszotta a főszerepet, ez ugyanis nem akar csökkenni.

A megoldást azért találták ki, mert a felhasználók nem fogadták kellő örömmel a Vista-uralom gyors kialakulását. A gyártók által előre összeállított konfigurációkon kizárólagos jelleggel felbukkanó új operációs rendszer helyett egyre több partnercég szerette volna megtartani a régi, ám jól bevált Windows XP-t, és Redmond végül engedett a nyomásnak. Lehetővé tették a PC-gyártók számára, hogy helyreállító lemezek megléte esetén, illetve a Vista gyárilag történő lecserélésével helyet kapjon a régebbi szoftver, amelyet a vásárlók is örömmel fogadtak. A friss döntés eredményeként január helyett július 31-től szűnik meg ez a lehetőség - ha időközben újra meg nem gondolják magukat.

A Microsoft időközben hivatalosan is bejelentette, hogy a portugál kormány által támogatott, az olcsó laptopok elterjesztését célzó programhoz szintén mellékelik az XP speciális változatát. Ennek részeként elsősorban az iskolások juthatnak majd hozzá az 50 eurót (mintegy 70 dollárt) kóstáló mobil számítógépekhez belföldön, valamint Brazíliában és egyes afrikai országokban. Jose Socrates miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy az iskolai oktatás színvonalának emelése a kormány elsődleges feladatai közé tartozik, ebben pedig kitűnő lehetőséget nyújt az olcsó laptopok megjelenése.

A Magellánról elnevezett projektben a Magellan Learning Suite szoftvercsomag jelenik meg redmondi részről, amelyben az XP, az Office, fejlesztői platform, valamint e-mail kliens és azonnali üzenetküldő szoftver kap helyet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dev723 #78
    http://www.hackthat.net/df/ddos/40832/index.hack nézd meg
  • Aspirin #77
    Ezt ne tőlem kérdezd, mert céül se beszélek, bézikül se tudok. Az utolsó programsort is vagy 15 éve írtam...
  • NEXUS6 #76
    Aha, értem! Szóval 1-2 drivernek akkora a hw igénye, hogy emiatt kell 4GB RAM, meg 4GHz-es 4 magos CPU!???
  • Aspirin #75
    Nem hát: pci-express, sata, usb 2.0 meg se parittyázható win98 alatt.
  • NEXUS6 #74
    Otthoni felhasználásra, szerintem sokan hasonlóban gondolkoznak, de alapból a windóz nem nagyon segíti az ilyen fajta skálázhatóságot, pedig pl az X360 esetében nagyon ügyesen átszabták a rendszert.

    Igazság szerint ezek az OS-ek pont a viszonylagosan alacsonyabb funkcionalitásuk miatt, nem csak gyorsabbak, de akár megbízhatóbbak és biztonságosak is. A windóz egy túlbiztosított, túlelektronizált nagy luxuscirkáló ezekhez a szuzukikhoz képest, de minden egyes működő funkció meghibásodási lehetőség és támadási felület is egyben.

    Kicsit tovább folytatva a hasonlatot, a windóz egy marha szép nagy autó, amivel csak egy gond van, hogy minden egyes példányát, minden másodpercben többször próbálják feltörni és ellopni. Jelenleg viszonylag sikeresen tudnak védekezni ez ellen, de mindíg van egy határ, amit gyakorlatilag a használhatóság szab meg.
    Ha azt nézzük, hogy a Vista végül is egy ugyanolyan OS, mint a Win98, de egy olyan hardverre ami annak eleég volt felesleges megkisérelni is a feltelepítését, akkor ezt a határt már rég átléptük. A hardver nem tartalmaz olyan újabb elemeket, amiket akkor nem használtak, csak a teljesítményben van eltérés.
  • strogg #73
    így van. mindet szuszmákoltam is, és sajnos ez a helyzet. Nincsen drvier, szoftok, tehát hobby OS mind. (bár a skyos-ra rettentő sokmindent portoltak már, és igen jól felszerelt.)
  • Rexhawk #72
    most is vannak ilyenek csak nem elterjedtek ezért kevés a progi rájuk,meg a driver etcetc:
    MenuetOS, 100%-ig gépi kódban irt os ezért gyors és kis méretű
    SkyOS, még bétaverziós, de ez lehet a következö monopol os:)
    Syllabe, amiga os szerű os , GUI-val
    Haiku, a már említett Beos folytatása
    ReactOS, windows klón open source-osan:)
  • strogg #71
    aspirin: volt ilyen, de az apple, és az m$ szemét is nagyon szúrta. Addig ügyeskedtek, amig meg is halt. BeOS votl a neve. :(
  • Aspirin #70
    helyesen: ...intel és amd meghajtókra lesz szükség a...
  • Aspirin #69
    De jó, hogy az nVidia meg a Via kidől az alaplapi ringben, majd a Sis is követi... Így már csak intel és amd meghajtókra kell szükség az új oprencerekbe. Höhö, akkor zuhannak majd a dualkórék meg a kórékettők nagy részei. mert azoknak nincs virtualizációs támogatásuk...
    Mellesleg, nem lehetne egy tök másik oprendszert írni? Mármint egy olyat amelyik nem win, nem linux és nem os!