Gyurkity Péter

2014-ig marad az XP támogatása

A Microsoft végül - látva az elsősorban vállalati ügyfelek tartózkodását és kitartását a korábbi operációs mellett - beadta derekát és kötelezettséget vállalt az XP támogatásának kitolására, egészen 2014-ig.

A szoftvercég ezzel rendhagyó módon lehetővé teszi a támogatás meghosszabbítását, mégpedig az operációs rendszer megjelenésétől számított 13 évig. Nagy bejelentésre, a fanfárok megszólalására ezúttal persze nem került sor, ám az egyes szoftverek esetében érvényes határidőket összesítő táblázatból világosan kitűnik, hogy miként is áll a helyzet. Ezzel gyakorlatilag lezárult a hosszan tartó vita, amely a Vista megjelenése óta tartott a vállalati és fogyasztói szférában egyaránt - az átállásra immár semmi nem sürgeti a kitartókat.

"Június 30. után valóban megszűnik a Windows XP retail termékként való forgalmazása, mint ahogy megszűnnek a közvetlenül a nagy PC-gyártóknak szánt szállítások is. Azon vásárlók azonban, akik mindenáron az XP mellett akarnak maradni, továbbra is be tudják majd szerezni a szoftvert" - írta Bill Veghte alelnök a héten a partnereknek szánt levelében. Magyarázata szerint ezzel azt ismerik el, hogy a vásárlók közül sokan hosszabb ideig megtartják windowsos gépeiket, amit mi úgy fordíthatunk le, hogy a Vista fogadtatása nem volt elég kedvező ahhoz, hogy a tervezett időben nyugdíjba küldjék az elődöt.

Az alapvető támogatás 2014-ig történő kitolása mellett a licencfeltételek között talált kiskapuval továbbra is lehetséges a visszalépés a Vistával szállított masinák esetében - az előző verziók használata nem jelent újabb anyagi terhet a vásárlók számára. Arról már szintén írtunk, hogy az olcsónak szánt netbook és nettop számítógépek esetében (mint például az Asus Eee PC) továbbra is elérhető lesz az operációs rendszer, ezeken a fejlesztéseken a Vista amúgy sem nagyon rúgna labdába, már csak rendszerkövetelményei miatt sem.

Ezzel persze Redmond azt is elkerüli, hogy a legtöbb gyártó a rivális Linux disztribúciókkal legyen kénytelen leszállítani olcsó megoldásait. Tekintettel a fejlődő régiók most bekapcsolódó óriási tömegeire, ez semmiképpen nem lenne kellemes helyzet számukra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mousee #22
    Vista egy rakat...
    XP egy egész tűrhetően kiforrott rendszer, átlagfelhasználóknak ez a legjobb.
    Ubuntu --> Amióta felraktam, nem bootoltam be windózt. Lehet, hogy bennem van a hiba. :D
  • tar86 #21
    2014-ben pedig, meglehet hosszabítani ujabb hat évre.
  • MrImy #20
    Szebben nem is lehet elmondani, hogy a Vista egy kalap...
  • arrakistor #19
  • CyrSyS #18
    Örülök a hírnek! Még egy jó darabig XP-t fogok használni. Teljesen megvagyok vele elégedve!
  • tompka #17
    Én jól megvagyok Xp nélkül is. Jó a Vista
  • hdo #16
    Ubuntu Linux tényleg jó választás biztonsági szempontból, több EU-s hivatal, többek között a francia rendőrség is azt használja.

    A játék részét rosszul tudod, de ebbe most ne menjünk bele; kinek mi a zsánere.
  • Dzson #15
    Vállalati szinten felesleges a vista, pláne security szempontból. Ha nem akarják, hogy a főnök gépéről jelszavak legyenek lelopkodva, akkor XP vagy Ubuntu linux.
    Játékra meg DX10,1? Jól mutat 3dmark-ban, de mint tudjuk, a pécés játékoknak leáldozott.
  • hdo #14
    2001 óta használok XP-t, aztán közben már volt a gépemen Fedora Linux is. Mikor már többször előfordult hogy hetekig nem is bootoltam linuxot, szépen legyalultam az egész partícióját. Nem mintha nem tetszett volna, elsőre le voltam nyűgözve a testreszabhatóság mértékétől .... de aztán kikopott a kezdeti lelkesedés, szimplán azért mert teljesen közömbössé vált számomra a Linux összes vélt előnye, és inkább XP-t használom azóta is, amire ugye több program készül, hogy az most egyaránt vonatkozik kártékonyra is, az hidegen hagy, router, Avira Antivir, Commodore Firewall, Spyware terminator gondoskodik a valós idejű védelemről aztán csókolom, még soha nem volt gondom semmilyen vírussal. Ha paranoiás akarok lenni belőhetek bármikor egy IP Cop-ot is, de jelenleg fölösleges.
  • A1274815 #13
    Mondjuk én NT4-ről kezdtem komolyabban a Windows-zal fogalakozni, úgy hogy szépen a népszerűbb játékoknak meg volt a Win32-es megfelelője, a DOS-ossakat pedig mélyen le psszíváltam.