Gyurkity Péter

XP-vel trükköznek a PC-gyártók

Három PC-gyártó is folytatná a Windows XP értékesítését, mégpedig a vállalati ügyfeleknek, kihasználva a Vista-licencekben rejlő opciókat. A végső határidőt követően is alkalmaznák a megoldást, amennyiben a vásárló jelzi ezen igényét.

Azzal lassan már mindenki tisztában van, hogy a Windows XP értékesítése a hivatalos csatornákon keresztül június 30-ig tart, ezt követően a Microsoft - a háttértámogatás kivételével - szeretné végleg eltemetni öregecske operációs rendszert, átadva a terepet ezzel a Vistának. A PC-gyártók azonban nem hajlandók lemondani az elődről, és a vártnál erősebb vásárlói igényekre hivatkozva tovább folytatnák az XP-vel szállított konfigurációk eladását. A legújabb trükk is ezt a célt szolgálja.

A HP ugyanis jelezte, hogy gyárilag "lebutított" számítógépeket szállítana június 30-at követően, amelyeken az eredeti Vista az úgynevezett "Downgrade" opció keretében nem kapna helyet, és az új operációs rendszer helyett annak elődje, az XP végezné el a munkát.

A cég tehát a vásárlók helyett végezné el a visszalépést, amennyiben erre felkérést kap - ezzel megkerülik a Microsoft által megszabott végső határidőt és annak következményeit, kijátszva a redmondiak az XP ellehetetlenítésével kapcsolatos terveit. Az eljárás nehezen megoldható része, hogy az ügyfélnek valamilyen módon előre jeleznie kell ezen igényét. Az egyetlen bibi a dologban, hogy a Downgrade egyedül a Vista Ultimate és Business változatoknál elérhető, így az otthoni felhasználók a legtöbb esetben nem vehetik majd igénybe a szolgáltatást. További korlátozó tényező, hogy egyelőre kizárólag az erre hajló PC-gyártók saját hivatalos oldalán jelenhet meg az ajánlat, arról ugyanis még nincs világos döntés, hogy vajon a szaküzletek is hasonló megoldáshoz folyamodhatnak-e.

A HP lépését követte a Dell - szintén saját weboldalán -, majd pedig a Lenovo is, amely egészen 2009 januárjáig folytatná az XP szállítását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ziby #105
    tokeltesen igazad van, de en imadom a lovat adni a Windows zsenik ala:D
  • bakagaijin #104
    A másik dolog, hogy az oprendszer vita alapvetően tök értelmetlen. Mindenki más szempontok alapján dönt, mint jó munkásembernek az a feladat, hogy konkrét gépeken, oprendszertől függetlenül meg tudjon csinálni valamit. (Emiatt van az, hogy általában véve mind a unixos mind a wines hekkek megtalálhatóak a másikban; gyanítom hogy a macesek is, bár arra nem látok rá annyira. Az éppen aktuális mobil platformra is először azt kezdik el fejleszteni ami hiányzik a már megszokotthoz képest.)

    Tehát a különbség a hogyanban és nem a mit-ben van, adott feladat elvégzéséhez szükséges munka mennyisége (ld. sz.pás mértéke) ami eltér. Ebben valóban szerepet játszik a tanulási görbe is, plusz a rendelkezésre álló eszközök, stb.
  • bakagaijin #103
    Az alap powertoys készletnek része ez is, bár sosem használtam semmilyen oprendszer alatt. Több display-nek több értelme van imho.

    Egyébként én rájöttem, hogy igazából tökmindegy milyen oprendszeren milyen GUI van az ember keze alatt, a legtöbb ember észre sem veszi amíg megy. A lényeg az, hogy nagy rendelkezésre-állása legyen, stabilis és elviselhető sebessége, a többi humbug. Remote-access-hez tökmindegy mi van helyben :P ssh legyen, valamiképp X és böngésző; a lényeges dolgok pedig pendrive-ról vagy neten futtathatóak...

    Az hogy mi van clusteresítve a másik oldalon, na az már nem mindegy :).
  • ziby #102
    szerintem a windowsok grafikus felulete maga a szenvedes. Kit a faszt erdekel hogy hogyan nez ki valami??? Egy a lenyeg a hasznalhatosag. A windows ablak kezeloje semmit sem tud... Pl.: nincsennek virtualis asztalok, az ablakokat nem lehet egy cimsorban csoportositani. Jobban jarnanak ha egy az egyben le kopitanak a fluxboxot. oszt ra huznak azt a gusztusatalan skinjuket....
  • ziby #101
    erre csak azt tudom peldanak elmondani mikor en ssh port atiranyitassal torrenteztem, a szomatarsam kerdezte hogy nekem miert olyan gyors??? Elmondtam neki, o meg mondja hogy neki is kellene. Mondom ok neked is van accod arra a szerverre, csak egy -D portszamal kell kiadnod az ssh parancsot. no de igen o putty val akart sshzni windowson... Most akkor mi az egyszerubb kattingatni vagy be irni egy D betut? Amugy meg a parancsokat lehet roviditeni akar 3 beture meg kiegesziti a rendszer. Szoval 1 bill kombo az uj konzol nyitasa, 3-4 leutes egy atlagos parancs. ez valahogy gyorsabb mint egy menuben keresesgetni.....
  • Benedekco #100
    aha... legközelebb majd nem reagálok rád... szerintem aki ilyen barom mint te az megérdemli hogy asziggye van egy Porsche-ja :P
    sajnálatos a világnézeted, ide még írtam egy-két dolgot, de inkább kitöröltem (igen téged minősítettelek)
  • Su0my #99
    végére marutit tuningolni helyett marutival SZENVEDNI-t akartam írni. mindegy.

    ami meg a kinézetet illeti: nem szar, ha a munkaeszköz használata közben van, ami elégedettséggel/kellemességgel tölt el. De nekem sem feltétlen ez az elsődleges. Azért beszéltem erről is, mert a linuxos emberkék elsőnek avval jönnek, hogy a takonyszagú linux dizájn ilyen olyan kilyegészítőkkel hűdejajdemennyivel jobb, mint a pistáé.

    HÁT NEM.

    De tökmindegy, tök impotens vita ez. Egyrészt mert nem tudlak meggyőzni, másrészt mert úgyis NEKEM van igazam.
  • Su0my #98
    Benedecko: másak az igényeink. De nekem ez az erőforráshajhászás... Elég hülyeségnek tűnik. Notim van, bírja üzemidővel a Vistát, kielégítő sebességgel futnak a játékok, gyorsan betölt. Ez a rákérdezősdi-bütykölgetősdi, meg ami egetrengető baromságot mondott ziby (gyk hogy egyszerűbb egy parancsot begépelni, mint egy gombraa kattintani.. ennél nagyobb faszság kb az lenne, hogy van rövidebb út is az egyenesnél.. . ha már szigorúan energetikai szempontból nézzük. még ha meg is van nyitva a terminál, egy egérkattintás, esetleg tegyük fel, hogy az egeret meg is kell mozgatni hogy a hihetetlen bonyolult pozícionálást megoldjuk: nem hiszem, hogy az esetek nagy részében 3 betűnél rövidebb parancssorokat gépelnétek be.. szóval felejtsük el ezt az egészet:) ).. hát szerintem vannak az emberkék, akik szeretik bütykülgetni az autójukat, stb, mindenkinek van hobbija, de az előbbi példánál maradva a linux olyan, mintha elkezdenétek egy suzuki marutit tuningolni. nincsen vele semmi baj, de ha van 1 ferrarim (MAC OS), vagy PORSCHE-m (VISTA), akkor minek nekem a marutit tuningolni?:)
  • Su0my #97
    hát én a te esetedben a szokásos a hiba a felhasználóban van üzenetet dobálgatnám a Vista helyében... vagy az tuti, hogy még életedben nem használtad. Főleg nem SP1-et. Sebességben van még mit fejlődnie, de igazából a Linux használata melletti érvek egyre inkább kezdenek eltűnni:) .. MAC OS még mindig jobb a Vistánál, de azért az megint egy más tészta.

    SZVSZ.
  • Benedekco #96
    OFF: uhh... elég fáradt vagyok, de hogy ennyire... szal elég sok helyen elég értelmetlen, de azért remélem ki lehet következtetni mire gondoltam valójában... bocsesz