Gyurkity Péter

2009 - a CD utolsó karácsonya?

A Gartner úgy véli, hogy a nagy zenekiadóknak végleg el kell mozdulniuk a hagyományos bázisról és 2010-ben már nem támaszkodhatnak az egyre gyorsabba visszaszoruló zenei CD-eladásokra.

A Gartner által közzétett elemzés arra mutat rá, hogy a CD-eladások nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte egyre gyorsabb ütemben csökkennek. Ez hamarosan arra kényszerítheti az eleinte nagyon is habozó, az utóbbi 1-1,5 évben pedig a hezitálást szép lassan feladó kiadókat, hogy egyre erőteljesebben forduljanak az online eladások felé.

A tengerentúlon fontos mutató, hogy 2012-re a háztartások 77 százalékában, azaz mintegy 96 millió otthonban lesz megtalálható szélessávú internetelérés, ez pedig tovább fűtheti az érdeklődést a (fizetős) online tartalmak iránt. Tavaly az USA-ban a teljes bevétel 23 százalékát, világszerte pedig 15 százalékát adták az online zenei platformok, a CD visszaszorulására pedig jellemző adat, hogy míg 2005-ben az amerikai bevétel 91 százalékát tették ki, addig tavaly már csak 77 százalékra futotta. Mindez azt jelzi, hogy ami nagyon jól bevált 1985 és 2000 között, már nem igazán működik többé a piacon.

A Gartner többek között azzal érvel az online platformok erősebb támogatása mellett, hogy a nagy számban gyártott fizikai formátumok visszafogásával a kiadók megspórolhatnák a gyártási költségeket - zenei korongok csak a vásárló kifejezett kívánságára készülnének, jóval kisebb számban, így nem kellene előre kikalkulálni a várható keresletet. Tisztában vannak ugyanakkor azzal is, hogy nagyon nehéz lesz a kiadóknak elmozdulniuk a jól megszokott, kényelmes helyzetből, ezzel azonban nem várhatnak tovább.

A tajvani lemez- és lejátszógyártók időközben jelezték, hogy nem tartanak egy újabb formátumháborútól a kínai CBHD (China Blue High-definition Disc) felbukkanása kapcsán, amely elsősorban a HD DVD alapjaira épít. A platformot ugyanis kizárólag a piac kínai szereplőinek egy része támogatja, a szigetország fontosabb nevei nem hajlandók ezzel foglalkozni, így valóban csekély az esély arra, hogy a formátum komoly riválisként jelenhet meg a Blu-ray által uralt szegmensben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Thomas Von #19
    Hogy ki mit használ:bakelit, cd, mp3 csak attól függ mi kell neki, minőség vagy csak, h menjen a muzsika.Amúgy szerintem bakelit minőségben egy dvd-re rálehetne küldeni azt a 1x számot, és meg van odlva, h tapizható, jó minőségű, de ugyan akkor elfér kis helyen.
  • B0nFire #18
    Én is '88-'90-es albumokat szoktam tölteni - mondhatni nosztalgiából -. Igazából nem vagyok az a fajta, aki mellett 24 órában kell hogy dübörögjön a zaj. Nagyon ritkán töltök le egy-egy albumot, már csak azért is, mert kényes az ízlésem, válogatós vagyok, és nincs belőlük túl sok.

    Viszont ahogy azt már valaki megjegyezte, 20 éves lemezeket miért nem lehet kapni a boltokban? Aztán még egy dolog. Ha mindenáron lemezt akarok venni (akár 20 éveset is) még mindig 4-5000 Ft-ba kerül. Miért? Másérszt, mivel kisvárosban lakom, nálunk még cédébolt sincs, így kénytelen vagyok felutazni minimum a megyeszékhelyre. Amivel az útiköltség újabb plusz 2000 Ft, és a közlekedést ismerve egy egész napba telik, tehát még egy napi hideg élelemre is szükség van, legyen még 2000 Ft, és az a darab CD máris úgy benne van 8000 Ft-ba, hogy csak na! Erről is kéne beszélni, amikor olyan cikkeket irkálnak, hogy haldoklik a lemezeladás. Persze, hogy le fogom tölteni, amikor ingyen van, és a házból sem kell kimenni érte!

    Ez ellen lehetne tenni, mondjuk úgy - és nem én találtam fel a melegvizet -, hogy minél több online boltot nyitni, és akár számonként árulni a zenét. Persze nem 5000 Ft-ért egy albumot, mert akkor megint nem csináltunk semmit.
  • FlyingV #17
    amíg 160 kbps-es 'minőségű' (320 se sokkal jobb) egy neten megvásárolható-letölthető szám, addig nem fog kihalni a CD. Mellesleg a CD legalább ilyen messze van egy igazi bakelittől. Faternél van lejátszó, most fogom megvenni egyik kedves együttesem legújabb albumát bakeliten 5k-ért, de megéri, nagyon várom :)

    Az audioDVD jó lenne, csak mondjuk akkor ne abból álljon az egész, hogy ugyanolyan CD minőségben adják a zenét, csak van 1-2 bónusztartalom..

    Amúgy igen, írt CD-t aláíratni gáz, valamint a digitális zeneértékesítésnek hátránya az, hogy nincs booklet, nincs szépen megnyomtatott CD, satöbbi.. Nem mellesleg szerintem elég idétlenség lenne egy pl pendriveot odaadni kedves akárkinknek karácsonykor, hogy tessék, most töltöttem ájtúnszról..

    A kiadók meg okés, hogy keveset adnak a zenészeknek, de ad1: anyagköltség, ad2: reklámköltség, ad3: rizikófaktor, ad4: kiskereskedői haszon, blabla, stb, mindemellett jó ideje nem nőtt, sőt csökkent a CDk ára.. Általában szemét bagázs az összes azt aláírom, de nem mindig annyira, amennyire tűnik:)
  • Lame #16
    Eleve az luzerseg, hogy meg csak CD-k vannak. Mar reg audio DVD-ket kene arulniuk. A video DVD lassan mar megy ki a divatbol, audio meg sehol nincs.
  • n3whous3 #15
    Nehogy már letegyenek erről a formátumról :(
  • bardocz #14
    Én azt nem tudom,hogy 25 éves albumokat hol szerezzek be:D
  • FoodLFG #13
    ja
    Karácsony - az új Harry Potter?


    http://www.sg.hu/cikkek/64440/alkonyat_az_uj_harry_potter
    #7
  • Gamecube86 #12
    Szerintem még jó ideig vehet az ember cd-t.
    Nem kell attól tartani hogy jövőre már nem lessz.
    A cikk-ben csak a váltás gondolatának ötlete merül fel.
    Nem jelenti azt hogy ennyi volt a cd.
    Én isa boldogat kívánok mindenkinek.
    Viktor írhatna egy kritizáló cikket a karácsonyról XD
  • roliika #11
    Boldog Karácsonyt mindenkinek, nektek is szerkesztő urak...azért néha okoztatok nekem...és remélem másnak is örömteli pillanatokat 1es cikkekkel. :)
  • macleod2005 #10
    Nagyon égő,

    Amúgy nem kell félni, amíg bandáról van szó, és olyan a zenéjük, hogy a kifinomultabb korosztály is igényt tart rá, addig nemhogy cd, még bakelit is létezni fog. Körülményes a beszerzése, és drága is, de szerintem megéri, Hogy miért abba nem megyek bele, mert le leszek ba**va, de amíg léteznek elvetemül audiofilek, addig lesz minden. Meg amúgy is, koncerten "kötelező" árulni a banda hanganyagait, ott meg esélytelenek az mp3-ak és társaik :D

    Kellemes Karácsonyt Minden Kedves Fórumozónak!