Berta Sándor

Segítőket keresnek az online bűnözők

A kiberbűnözők mindig újabb módszereket dolgoznak ki. Ezúttal "házaló és termékbemutató ügynököket" keresnek, akik átvennék a lopott bankkártyaszámokkal vásárolt árukat.

Az új megoldás azért is különösen veszélyes, mert a gazdasági világválság miatt több tízezer embernek szűnt már eddig is, vagy szűnhet meg a közeljövőben a munkahelye. Közülük kerülhetnek ki a bűnözők segítői, anélkül, hogy valójában tudnák, miben is vesznek részt.

A Német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) sajtóközleményében arra hívta fel az emberek figyelmét, hogy ne válaszoljanak azokra a kéretlen elektronikus reklámlevelekben érkező álláshirdetésekre, amelyekben házaló vagy termékbemutató ügynököket keresnek. Az egyik ilyen e-mail például így szól: "Tárgy: Akár 7858 eurót is kereshet havonta! Ügynököket keresünk!!! Lehet akár nyugdíjas is, járművet biztosítunk. Kérjük, küldje el jelentkezését XXX-nek."

Mint kiderült, az új "munkatársak" feladata, hogy webáruházak által küldött csomagokat őrizzenek meg, majd azokat - az utasításokat követve - eljuttassák a címzetteknek. A megbízók egy csomag továbbításáért 30 eurót ígérnek és fedezik a csomagküldési, illetve a benzinköltségeket. Hogy az álláshirdetés valódinak tűnjön, a jelentkezések után a munkavállaló egy látszólag rendben lévő munkaszerződést kap. A kiberbűnözők így az új "üzleti modellnek" köszönhetően a háttérben maradhatnak és eladhatják, illetve némi módosítás után felhasználhatják a lopott személyes adatokat.

Az információkat az árukereskedelemben használják fel, hogy így szerezzenek meg a segítségükkel nagy értékű termékeket. Ezek azután eladásra kínálják, a szállítónak az ügynököket tüntetik fel. Az árucikkeket szintén a segítők kapják meg és az ő feladatuk azok elszállítása a megfelelő címekre. A BKA most mindenkit óva intett az ilyen és hasonló munkalehetőségektől, mert azok, akik jóhiszeműen szerződést kötnek az alvilági munkáltatókkal, maguk is bűnrészesekké válnak, valamint később akár kártérítés fizetésére is kötelezhetik őket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Hmm, a jogászok majd jól elmolyolnak azon, hogy akkor most a szerződés tisztáz-e valakit, vagy egyáltalán érvényes volt-e (mivel törvénytelenségre nem lehet szerződni -> default semmis), stb-stb.
  • cateran #3
    Szokás szerint nem vagy képben..ezek nem kalózok te nagyon hülye,ezek csalók...
    (aki meg olyannak drukkol, aki más pénzét csalja ki...hát öregem...)
  • vajon kiki #2
    na végre valami jó hír ! hajrá kalózok !
  • GG #1
    Szupi. Eddig is minimum egyetemi diploma kellett, hogy ki igazodjak a munkaerő piacon most már rendőri tapasztalat is kelleni fog, hogy ne hogy bűn segéd legyek a legálisnak tünő munkalehetőséggel?