Gyurkity Péter

Közösen fejleszt az Intel és a Microsoft

Mégpedig a többmagos processzorokat megfelelő módon kihasználó szoftverek megalkotása érdekében. A januárban kezdődött munka eredményeként szabvány programmodulokat szeretnének látni.

A Wall Street Journal értesülése szerint a két vállalat ma jelenti be a közös program elindulását, ez azonban korántsem új fejlemény. Egy korábbi jelentésből ugyanis kiderült, hogy a Kalifornia Egyetemen már januárban megkezdődött a munka, és a Parallel Computing Lab néven tevékenykedő csoport elsődleges feladata a többmagos programozást megkönnyítő kerettervek és az azok részeként létrejövő szoftvermodulok megalkotása.

A két óriás összefogása jól jellemzi azt a helyzetet, amely a többmagos asztali és mobil processzorok megjelenése és elterjedését követően kialakult. Napjainkban már nem számít különlegesnek egy ikermagos, vagy akár négymagos chip és a jelenlegi tervek szerint belátható időn belül érkeznek a hat-, illetve nyolcmagos fejlesztések. A szoftverek szegmensében azonban a fejlődés nem ilyen gyors és a mai napig szűkében vagyunk azon programoknak és játékoknak, amelyek minden tekintetben kihasználják a többmagos felépítésben rejlő előnyöket. Ezt igyekszik most orvosolni a Microsoft és az Intel, az egyetemen működő kutatócsoport közös finanszírozásával.

Az öt évre szóló projekt évi 2 millió dolláros támogatással indult útjára, jelenleg a problémán egy 14 fős csoport dolgozik. A cél olyan kerettervek megalkotása, amelyeket a szoftverfejlesztők könnyen felhasználhatnak, legyen szó bármilyen programról, a megvalósítást pedig olyan szabvány modulokkal egyszerűsítenék le, amelyek egymással együttműködnek és előre meghatározott feladatokat hajtanak végre hatékonyan.

A jelentésből az nem derült ki, hogy a két cég mikorra tervezi az első eredmények megjelenését és hogy milyen formában tennék elérhetővé ezeket a külső fejlesztők számára - a hivatalos bejelentésből remélhetőleg ennél többet megtudunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Mice #10
    hova is lennénk nélküled! milyen jó, hogy nem vagyunk egyedül! mi hülyék...
  • Abu85 #9
    Eleve szabványos modulokat fejlesztenek amire nagy szükség van. Nincs semmiféle kizárás itt, az érdek egyértelmű. Jobban ki szeretnék használni a többmagos procikat.
    Az AMD elsősorban a DirectX fejlesztésében elsődleges partner. Ez picit rosszabb dolog, mint az Intel és MS féle együtműködés, mivel az nV-t szinte teljesen kizárják a fejlesztésből. A DX11-es doksik alapján az nV csak az A-buffer-t szolgáltatja a szabványba, szemben a temérdek AMD Radeon technikával.
  • Chris05 #8
    10000000000%, hogy AMD kompatibilis modulokat fejlesztenek. A dual core amúgy sem az Intel érdeme, az AMD dombott ki először X2-t, megsúgom mindenkinek.
  • Polemius #7
    Ha egy éve kezdték volna, akkor is késésben lennének.

    Amúgy meg valószínűleg amd-n is ugyanúgy elosztja majd az ilyen kód.
    (A Ms-nak sem érdeke, hogy csak és kizárólag az intel procikon valósuljon meg.)
  • gkalcso #6
    Ha jól értem, akkor itt arról van szó, hogy win alatt a programok nem használják ki a több mag nyújtotta előnyöket. Ezt akarják orvosolni. Szerintem itt mindegy lesz, hogy melyik gyártó procija van mögötte, szabványos megoldást akarnak.
    Az AMD eredetileg el akarta rejteni a magokat az OS és a felhasználói programok elől, de a marketing győzött( több mag=nagyobb teljesítmény).
  • ziipp #5
    "A januárban kezdődött munka eredményeként szabvány programmodulokat szeretnének látni."

    Ez nem sérti a versenypiac szabályait? Úgyértem, hogy az AMD kizárása a fejlesztésből.
  • Power #4
    Te csak szeretnél ezred annyira nevetséges lenni.
  • acdc #3
    Hat igen ezt a meccset csak a nagyok jatszak
  • acdc #2
    Meg jo,hogy nem a processzor fejlesztesbe szall be a microsoft mer akkor at kene alnom az amd re.Na de a viccet felreteve vegre valami,mar ideje volt.
  • Ravkin #1
    úgylátom a nevetséges amd erre a bulira nem lett meghívva