Dojcsák Dániel

Berúgtál tegnap? Ne mutogasd az iWiW-en!

Kemény hétvégéd volt? Meredek dolgokat csináltál? Akármennyire jól esne, nem éri meg a közösségi szájtokon ecsetelni a részleteket, legalábbis egy brit munkaközvetítő szerint. A pikáns részletek csak egy kattintásra lesznek a főnöktől is.

Akármennyire egyszerűnek és menőnek tűnik, nem éri meg fórumokba, közösségi szájtokra, mint az iWiW, MySpace vagy Facebook kiteregetni magánéletünk kevésbé szebb pillanatait. Cikis, vagy egyéb módon kompromittáló képeket feltölteni pedig felér egy digitális öngyilkossággal, hiszen akármennyire úgy tűnik, hogy azt csak ismerőseink látják, a legkellemetlenebb képek biztosan visszaköszönnek később. A leendő munkaadók ma már nem elégszenek meg az önéletrajzokkal és a szóbeli meghallgatásokkal, ahol mindenki a legszebb énjét veszi elő, hanem igyekeznek beletúrni a digitális mocsokba is, és néhány kattintással olyan dolgok derülhetnek ki így egy jelöltről, amire biztosan nem lesz büszke.

Andy Powel, a Badenoch & Clark nemzetközi munkaközvetítő igazgatója szerint a legjobb, ha "semmit nem raksz fel a profilodba, amiről nem akarod, hogy édesanyád lásson." Powel emellett óva inti a közösségi hálók híveit attól, hogy züllött éjszakáik vagy éppen romantikus légyottjaik részleteit kedvenc online helyeiken taglalják nyilvánosan, hiszen sosem lehet tudni, hogy a jövendőbeli vagy éppen aktuális főnökhöz milyen úton kanyarodik vissza az információ. Ráadásul ma már egyre fontosabb a valós életbeli reputáció mellett a netes hírnév is, egyre gyakrabban veszik ezt is figyelembe a felvételiknél.

A leginkább triviális dolgokkal kell a legelővigyázatosabbnak lenni, azaz részeg, züllött vagy erotikus fotókat nem érdemes feltölteni egyáltalán publikus vagy fél-publikus helyekre. iWiW-re pedig főleg nem, mert az ember elég hamar a Subba pénteki gyűjtésében találhatja magát, amivel azonnal kétes hírnévre lehet szert tenni. A Badenoch & Clark saját felmérése szerint - melyet a Facebook négy éves fennállása alkalmából készítettek - a brit vezető beosztásúak 62%-a regisztrált a közösségi oldalakon, és 38%-uk rendszeresen, munkaidőben is látogatja ezeket az oldalakat. Ergo látja az üzenőfalon folyó diskurzusokat is.

A brit The Times konkrétan így fogalmaz: "Mindenki hallja, ha online sikítasz." A szakemberek éppen ezért tanácsolják, hogy mindenki megfontoltan kezelje az új felületeket, s az állásinterjún mindenki azt mond, amit akar, de ma már nincs messziről jött ember. Emiatt persze nem kell menekülni ezekről a helyekről, lehet bennük létezni okosan is, de igyekezni kell mindig következetesnek maradni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #66
    Mai hír, hogy újságirók megnézték a BKV vezér fiának iwiw adatlapját, és a fiúcska azt a céget jelölte meg munkahelyének, amelyiktől a BKV használt buszokat vesz. A cég tagad, a BKV tagad, állítják hogy nem dolgozik ott a fiúcska.

    Tanulság: adott esetben BÁRMILYEN megadott adat lehet érzékeny információ.
  • homeless #65
    Ja meg ha valaki éjszaka hótrészegen női ruhába fetreng a földön attól még nappal lehet kiváló munkaerő. De aki ezt önszántából meg is osztja a neten az már nem...
  • homeless #64
    Ez nem kémkedés. Ő osztotta meg saját magától az adatait az interneten. Bűn használni a netet vagy mi? Szerintem teljesen logikus és érthető, hogy a hr-esek rákeresnek az illetőre.

    Én soha nem voltam regelve egyetlen közösségi oldalon se és ezután se leszek. Balfaszság az egész. Nem bírom felfogni az értelmét. Miért lesz jobb az életem attól, hogy egy 8 éve nemlátott volt osztálytárs vagy akárki bejelöl iwiw-en?
  • savior #63
    tegyuk fel jelentkezik 2 ember programozo allasra. rakeresnek mind2 emberre a neten, mert ugye nem nagy melo. az elsorol ezt talaljak: iwiw-en bebaszos kep, egyik furomban par arccal kurvaanyazza egymast, a masik forumon hazudozik magarol. a masikrol: normalis dolgokkal feltoltott adatlap, tudomanyos dolgok irant erdeklodik, az egyik programozo forumon rendszeresen ad tanacsokat c++ kodolassal kapcsolatban, viszonylag normalisan kommunikal masokkal forumokon. a ketto kozul vajon melyik indul tobb eselyel?
    dondore: nehezen hiszem el, hogy te joban vagy mindenkivel irl es a neten is. de ha te igy gondolod akkor legyen.
    renegade: altalaban keves embert kuldenek el ugy, hogy nincs vele senkinek problemaja, es te lehet hogy azokat kerdezed, akiknek volt.
    zlk: errol az jut eszembe, hogy lattam egyszer egy videot, ahol par balhes sotetboru osszevert egy arra setalo part. a te mondatod alapjan a par volt a hibas, hiszen ok voltak kevesebben, es ha mar ilyen sokan megvertek egyszerre, akkor bennuk volt a hiba. mellesleg megjegyeznem hogy egyetemsita letedre eleg nehezen megy a mondatertelmezes, nem azt olvasod ami irva van, hanem amit latni szeretnel.
  • who am I 7 #62
    "majd, ha nagyobb leszel rájösz te is"

    Mire?A kémkedésre?Abban viszont igazad van..kérdés milyen céghez keresel "szakembert" Majd ha tudsz dönteni, önéletrajz és interjú alapján, akkor azt mondom, h komoly a céged és Te is felnőtt vagy Addig meg a másik háta mögötti ki "kérdezősködést/kémkedést" hadd ne tartsam már komoly dolognak
  • Renegade #61
    majd, ha nagyobb leszel rájösz te is, addig meg férgez bátran, biztos engem minősít, de nem komoly arcokkal, hanem szakemberekkel szeretek együtt dolgozni :-)
  • who am I 7 #60
    Pont az ilyen férgek miatt nem vagyok fent én sem
    Ha esetleg pont egy olyan taggal beszélsz akivel nem szimpatizált az simán lehúzza...de milyen szánalmas ez már whahahahahah Hálistennek ahol én melózom ennél azért jóval komolyabb arcok vannak :)
  • dondore #59
    Itt tévedsz. Nincs mindenkinek rosszakarója.
  • Renegade #58
    a munkakereséshez.

    nálunk most van felvételi, kell két új kollega a csapatomba, itt vannak mellettem az önéletrajzok. Irány a wiw, összeolvas, jót mosolyog, közös ismerősre rákeres, jé, volt munkatárs, felhív, tényleg kirugátok?, mert nem volt csapatjátékos? nahát, be sem hívom,stb,stb,stb.
  • zLk #57
    Arról meg én nem tehetek, hogy páran annak tartanak aminek. De ha neked ilyen sok ellenséged van, akkor nem lehet véletlenül, hogy a te rendszeredben van a hiba?