Berta Sándor

Egyre több munkatársukat figyelik meg a cégek

Az Osztrák Magánalkalmazottak Szakszervezete szerint a vállalatok előszeretettel alkalmaznak elektronikus ellenőrzési módszereket.

Sok helyi munkaadó rendszeresen ellenőrzi beosztottjai tevékenységét, elemzi az e-mail forgalmat, az online szörfölési szokásokat, de akad arra is példa, hogy minden billentyűleütést feljegyeztetnek. A teljes ellenőrzés ellen azonban egyre több helyi szakszervezet és üzemi tanács tiltakozik, mondván szabályozni kell, hogy meddig mehet el a főnök és azt is, hogy az alkalmazott mit tehet meg a munkahelyén és mit nem.

Az ilyen megállapodások megkötése Ausztriában kötelező, amennyiben a munkáltató rendszeresen használ elektronikus rendszereket a beosztottjai megfigyelésére. "Az elmúlt hetekben egyre több segítséget és tanácsot kérő levelet kapunk a cégeknél működő üzemi tanácsoktól. Azt javasoljuk, hogy mindenütt kössenek ilyen adatvédelmi megállapodásokat, ez alól ugyanis a munkaadó nem bújhat ki semmilyen indokkal" - hangsúlyozta Gerald Forcher, a szakszervezet munkatársa. Ilyen egyezményeket kötött eddig a dolgozóival többek között a Porsche, a Spar és a Wüstenrot. Ezekben a dokumentumokban pontosan szabályozva van minden kérdés.

Ausztriában különösen a kereskedelemben és a pénzintézeteknél gyakori megoldás, hogy a vezetők videokamerákon keresztül figyelik az alkalmazottaikat. Ez azonban, amennyiben az emberek tudta nélkül történik, nem megengedett.

"Éppen egy salzburgi esetet vizsgálunk, ahol egy nagykereskedelemben a vezetők videokamerákat szereltettek fel. Mi azonban a helyi üzemi tanáccsal együtt megakadályoztuk, hogy beüzemeljék az eszközöket. Jeleztük, csak azután kapcsolhatják be a készülékeket, ha megállapodást kötöttek az emberekkel. A szövegben le kell írni, hol vannak az egyes kamerák, miért pont oda szerelik őket és ki férhet hozzá a rögzített felvételekhez" - közölte Gerald Forcher.

Az Osztrák Magánalkalmazottak Szakszervezetének munkatársa szerint minden öt dolgozónál többet foglalkoztató cég köteles lenne egy adatvédelmi megbízottat alkalmazni, akinek feladata, hogy minden ilyen kérdésben eljárjon és megvédje az emberek magánszféráját.

Németországban már kötelező a munkahelyi adatvédelmi megbízottak foglalkoztatása és hasonló képzést indított Ausztriában az ARGE Daten nevű szervezet is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Wittgen #4
  Elméletileg nálunk is figyelik a telefonokat és a netforgalam a munkánk miatt.
 • birdo #3
  Nálunk is van kamera felszerelve....és nem is tudnak róla a többiek.... nekem csak gyanús volt valami, és rákérdeztem a megfelelő helyen...." titkárnőnk gyöngyét környékeztem meg...és jól sejtettem..
  Fel kell készünli mindenre....a munkahelyemen nem lépek fel a iwiwre, és soha nem nyitom meg onnan a saját mailcimem.
 • Amergin #2
  Ez a terror b+, nem az alkaida.
 • NessieGraf #1
  Azért nem kell olyan messzire utazni, hogy ilyet lássunk. Borzalmas. Voltam olyan cégnél, ahol ha három ember beszélget (munkával kapcsolatban!) már jön a főnök: mi ez a csoportosulás?!