Berta Sándor

Hidrogén üzemanyagcella mobiltelefonokhoz

Új üzemanyagcellát fejlesztett ki a kanadai Angstrom Power. Az eszköz segítségével kiválthatók a jelenleg használt lítium-ionos akkumulátorok.


MOTOSLVR L7
"Egyre nő a kereslet az okostelefonok és a multimédiás mobil készülékek iránt és ezzel párhuzamosan egyre többet, egyre hosszabb ideig használják azokat az emberek. Ezért dolgozunk együtt az Angstrommal egy új üzemanyagcella-technológia megalkotásán, amely akár a következő generációs eszközök energiaigényét is képes lesz kielégíteni" - jelentette ki Jerry Hallmark, a Motorola mobil készülék részlegének menedzsere. A két vállalat szakemberei fél éven át tesztelték az új megoldást. Az Angstrom hidrogén üzemanyagcelláját egy Motorola SLVR L7 típusú mobiltelefonba építették be. Az első tapasztalatok kedvezőek: a mobil kétszer annyi beszélgetési időt biztosított az új technológiával, mint lítium-ionos elődjével.

A kanadai cég megoldása mellett szól az is, hogy tavaly novemberben a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) olyan új szabályokat vezetett be, amelyek világszerte lehetővé teszik az Angstrom üzemanyagcelláit alkalmazó mobiltelefonok használatát a repülőgépek fedélzetén. "Mindez azt jelenti, hogy a mi technológiánk még repülés közben is biztonságos és ez egyfajta garancia az embereknek" - közölte Aron Levitz, az Angstrom fejlesztési és marketingmenedzsere.

Azonban az új üzemanyagcellák mindegyikének meg kell felelnie az IEC 62282-6-1 biztonsági szabványnak, így csak 2009-től lesznek használhatók a repülőgépeken. A tervek szerint 2010-ig évente egymilliárd hidrogén üzemanyagcellát gyártanak majd. Kérdéses azonban, hogy a szilícium-nanoszálak segítségével feljavított lítiumionos akkumulátorokkal szemben a kanadai vállalat megoldása miként teljesít majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Flashy #7
    majd megyünk benzinkúthoz. aztán rá akarnak beszélni V-Power hidrogénre, alig drágább, de kevesebbet fogyaszt és még a net is gyorsabban jön rajta.
  • Dömper Ármánd #6
    "a mobil kétszer annyi beszélgetési időt biztosított az új technológiával, mint lítium-ionos elődjével"

    nem tudom mennyi az a kétszer annyi, de nem nagyon ájultam el ettől az előrelépéstől.
  • Bagoly81 #5
    megrendeled a motorolátol :P
  • uniu #4
    hmm...es hol tankolok bele hidrogent ????
  • Cat #3
    Teszt -> Még nincs kész -> Lehet soha meg sem valósul -> Lényegtelen.
  • oneman #2
    google: üzemanyagcella, fuel cell
  • Macc #1
    Azert szivesen latnam is ezt az uzemanyagcellat, es par informaciot is kozolhetne a cikk. Peldaul hogyan toltom ujra, mennyi ideig tart feltolteni, hogyan mukodik stb stb... De azert jo tudni, hogy majd repulogepen is hasznalhato.