Berta Sándor

A fájlcserélés a XXI. század olaja?

Egy Berlin központjában lévő régi távíróhivatalban találkoztak művészek, fájlcserélő hálózatok képviselői és egyszerű felhasználók a The Oil of the 21st Century - Perspectives on Intellectual Property című konferencia keretében.

A rendezvényen megjelentek többek között a The Pirate Bay P2P-portál, a Mininova BitTorent-kereső, a TorrentFreak híroldal, valamint az iRights.info szerzői jogi honlap munkatársai. A résztvevők szerint jelenleg a legfontosabb feladata annak megállapítása lenne, hogy a XXI. században, a mai modern társadalomban mi számít a szellemi tulajdonnak. "Ebbe a felfogásba nem illenek be az olyan régimódi, elavult koncepciók, mint a digitális másolásvédelmek" - jelentette ki Peter Kolmisoppi, a The Pirate Bay képviselője. Az elmúlt hónapokban bezáratott és sokat támadott oldal üzemeltetői a növekvő hatósági és jogi nyomás ellenére optimisták, szélmalomharcnak tekintik az IFPI és más szervezetek háborúját.

A konferencián kiderült, hogy a The Pirate Bay tagjaival közösen számos fejlesztő egy új nyílt forráskódú fájlcserélő protokoll létrehozásán dolgozik. Ennek alkalmazásával a jövőben a jelenlegieknél egyszerűbben és könnyebben működő tracker-rendszereket lehetne használni, ráadásul az új protokoll ellenállóbb lesz a cenzúra és a blokkolások ellen is.

A másik fő téma a fájlcserélés jövője volt. A résztvevők abban egyetértettek, hogy mindegy, hogy zenei archívumként, virtuális emlékezetként vagy csak egy fájlok megosztására és terjesztésére használt hálózatként tekintenek a rendszerekre, a lényeg, hogy mára a P2P-portálok a világháló jelentős szereplőivé váltak. "Érdekes, hogy ma már nem feltétlenül a fiatalok és az egyetemisták, főiskolások jelentik a fő célközönségünket, hanem az ötven éven felüliek" - közölte Erik Dubbelboer, a Mininova munkatársa.

A bootlab egyesület képviselői szerint ezt a harcot a zene- és a filmipar nem nyerheti meg és csak azt éri el a perekkel, hogy más, a jelenlegieknél is jobb, alternatív megoldások jönnek létre. A témák között számos érdekes felvetés szerepelt. Az egyik felszólaló szerint a fájlcserélés az elmúlt években valóságos kultúriparrá vált. Egy másik meghívott pedig azt taglalta, hogy a látszateredmények ellenére szélmalomharcot folytat a szoftver-, a film- és a zeneipar a fájlcserélő rendszerek, s azok használói ellen.

A fájlcserélők tanácskozását a Német Szövetségi Kultúralapítvány támogatta. A megjelentek megállapodtak abban, hogy az idén további konferenciákat tartanak a svédországi Umeában, az olaszországi Empoliban, de Rotterdamban, Bombayben és Berlinben is lesz még egy rendezvény. A fájlcserélők kontra szerzői jogvédők harca eldöntetlen, és úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem is lesz változás ebben a kérdésben. Így minden bizonnyal nem fog kiderülni, hogy mi történne, ha a kiadói oldal elfogadná a fájlcserélő rendszerek legalizását, amire már voltak kísérletek. Addig is maradnak a perek és az éles nyilatkozatváltások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dronkZero #16
    Egyik haver benyalt egy ilyen ügyet, elvitték a gépét, meg a DVD-it, bíróság szakértői vizsgálat, stb. DVD-ket hamar visszakapta (tele voltak filmmel, zenével, játékkal), gépet még kicsit visszatartották. Fizetett némi pénzbüntit, na meg kellett vennie egy XP-t. Gyakorlatilag csak a vindóz miatt baszkodták meg. Úgyhogy...
  • Polemius #15
    Mardel:

    Olyan állásfoglalást meg véleményt adnak ki, amilyet csak akarnak. A hajukra kenhetik.
    Bárki mondhat véleményt, és állást foglalhat.
    Csak éppen (szerencsére) attól még nem minősül törvénynek, jogszabálynak stb.
  • chuky123 #14
    És mi a helyzet a (net)radióból felvett tartalommal? Az minek minősül magánhasználatnak?
  • hofitom #13
    A kiadók [email protected]ága ez sztem, hogy ennyire népszerű lett a p2p. Ha egy kicsit reálisabb árpolitikát folytatnak és nem az elmúlt 40 év nyereségét akarják most is beseperni talán nem esik ennyire vissza a legális tartalom vásárlása.
    Amúgy meg több ilyen tartalmú előadást végighallgatva megállapítottam, hogy szegény ASVA és társai még mindig attól remélik ennek visszaszorítását, hogy kriminalizálják. Pedig bűnüldözésel ez ellen nehéz küzdeni A vevőt kellene meggyőzni, hogy az eredetit kellene megvenni. Csakhogy az eredeti jelenleg annyival drágább, hogy ez nem éri meg erre marad a p2p vagy smsweb. és a kör bezárult.
  • FoodLFG #12
    Lényegében ez nem sok mindenkit érdekel (illegális <-> nem illegális).
    Csak érdekesség.
  • Mardel #11
    Persze azt, hogy kimaradt belőle azt SzJSzT szakvélemény dokumentumára írták.
  • Mardel #10
    pl
    "ma Magyarországon a feltöltés is legális, ha az nem haszonszerzésből történik. A hivatkozott állásfoglalás nem bír jogi érvénnyel, és véletlenül kimaradt belőle ez a legfontosabb mondat a törvényből:
    “1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról”
    IV. Fejezet
    A SZABAD FELHASZNÁLÁS ÉS A SZERZŐI JOG MÁS KORLÁTJAI
    33. § (1) A szabad felhasználás körében a felhasználás díjtalan, és ahhoz a szerző engedélye nem szükséges. Csak a nyilvánosságra hozott művek használhatók fel szabadon e törvény rendelkezéseinek megfelelően.
    (2) A felhasználás a szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezések alapján is csak annyiban megengedett, illetve díjtalan, amennyiben nem sérelmes a mű rendes felhasználására és indokolatlanul nem károsítja a szerző jogos érdekeit, továbbá amennyiben megfelel a tisztesség követelményeinek és nem irányul a szabad felhasználás rendeltetésével össze nem férő célra.
    (3) A szabad felhasználásra vonatkozó rendelkezéseket nem lehet kiterjesztően értelmezn
    35. § (1) Természetes személy magáncélra a műről másolatot készíthet, ha az jövedelemszerzés vagy jövedelemfokozás célját közvetve sem szolgálja…
    (2) Teljes könyv, továbbá a folyóirat vagy a napilap egésze magáncélra is csak kézírással vagy írógéppel másolható.
    (6) Szabad felhasználás a mű járulékos vagy közbenső - a felhasználásra irányuló műszaki folyamat elválaszthatatlan és lényeges részét képező, önálló gazdasági jelentőség nélküli - időleges többszörözése, ha kizárólag az a célja, hogy lehetővé tegye
    a) az átvitelt harmadik személyek között hálózaton, köztes szolgáltató által,..
    "

    Eddig meg sokan mondták, hogy minden feltöltés illegális. Valahogy tisztába kéne tenni ezeket.
  • Mardel #9
    Végülis olyan kusza, hogy most legálsi vagy nem. Valaki szerint igen, valaki szerint nem, meg ott az 24 órás hülyeség is.
  • teddybear #8
    Bocs, de az ASVA szokása szerint hazudik, nálunk magáncélra mindennemű másolás, a programok kivételével legális.

    Ami tilos, az az üzleti célú másolás, illetve a feltöltés. Illetve mostanában az egyetemi jegyzetek fénymásolásáért is fújnak.

  • aDannyBoy #7
    Gondolom az Oinkról beszélgettek ott is rendesen :)
    bye bye oink