Gyurkity Péter

A büntetés enyhítését kérik a fájlcserélő perben

A nemrég 222 ezer dolláros kártérítés megfizetésére ítélt amerikai nő ügyvédei a büntetés radikális csökkentését kérik a bíróságtól, mivel az összeget irreálisnak tartják. A szerzői jog megsértését nem tagadják.

Egy héttel ezelőtt még arról szóltak a hírek, hogy a kétgyermekes családanya valószínűleg fellebbezni fog az ítélet ellen, ám ez mégsem következik be - legalábbis jelen állás szerint. Ügyvédei viszont a bíróságtól kérik a büntetés mértékének csökkentését, mégpedig azon az alapon, hogy az irreális, sőt alkotmányellenes, pusztán az összeg nagysága miatt.


Jammie Thomas
A kérdést már nem először veszik elő az Egyesült Államokban, hiszen más ügyekben is több alkalommal előkerült a téma. Többen állítják, hogy a szerzői jogsértések miatt kirótt összegek az alkotmánynak is ellentmondanak, és mindössze a súlyos, elrettentő büntetést szolgálják. Jelenleg ugyanis esetenként - jelen ügyben zeneszámonként - 750 és 30 ezer dollár közötti összeggel kell számolnia a vádlottaknak, ami azt jelenti, hogy amennyiben 2000 zeneszámot osztunk meg, a büntetés mértéke elérheti a 1,5-60 millió dollárt, ami nyilvánvalóan minden realitást nélkülöz. Szándékosság esetén ráadásul a felső határ egészen 300 millió dollárra ugrana.

Thomas ügyvédei szerint a 0 és 150 dollár közötti büntetés lenne a megfelelő, mivel valójában a zeneipar nagyjából ekkora veszteséget könyvelhetett el a 24 zeneszám illegális megosztása miatt. Idézik egy korábbi szakértői vélemény fő elemét, miszerint a szóban forgó számokat 24 dollárért lehet megvásárolni az interneten és minden 1 dollárból 70 cent a kiadók zsebébe vándorol.

A védőügyvédek másik fő érve, hogy az eljárás során mindössze azt tudták bizonyítani, hogy a RIAA emberei letöltötték a zeneszámokat Thomas gépéről - igaz, a büntetés mértékét az dallamok, és nem pedig a letöltések száma alapján róják ki. Mindenesetre az biztos, hogy a büntetés túlzó, így kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arrakistor #19
    "a büntetés mértékét az dallamok, és nem pedig a letöltések száma alapján róják ki"

    ???

    segítsen már valaki hogy ez mit jelent ! egy Madonna számért többet kell ülni a sitten, mint egy Riki Martinért?
  • Wittgen #18
    Ez cumi.
  • HerrKiss #17
    Egyetértek Foga-val. Nem csak azért jöhetnek ki az emberhez, mert az ember hülye. Nálam is jártak, pedig soha nem DC-ztem. Internetről néha töltögettem le, de nem erről a nyomról indulva jutottak el hozzám. Az egyik barátom, akivel cserélgetni szoktuk a dolgainkat (szigorúan off-line, kéz a kézbe, illetve winyó a rack-be :-) ), összerúgta a port a feleségével úgy rendesen. Elváltak (haraggal és gyűlölettel), és az asszonyka a válás után még, mintegy búcsúzóul benyomta a barátomat a rendőrségen, hogy illegális cuccai vannak / másol (soha ennél boldogabb pillanata az életben ne legyen). Kimentek haveromhoz. A gépen megtalálták a levelezésünket, és mivel több e-mailt is váltottunk, jöttek hozzám is.
    Hülye vagyok, mivel több e-mailt is váltottam egy barátommal???
  • who am I 7 #16
    még egy rotálás és só szórás és rendben is vagyunk
  • Molnibalage #15
    A RIAA-t be kell dózerolni a földbe az ügyvédeikkel együtt.
  • Foga #14
    Jah mielőtt szólna valaki direkt írtam eredményhirdetést ( ítélet helyett ), ugyanis ez nekik csak eredmény, mivel azt se tudták miről döntenek. :(
    Olyan volt az egész mintha kicsi kínaiaknak próbáltam volna magyarul elmesélni a Paff a bűvös sárkányt és csak mosolyognak aztán meg hazavágnak. :P
  • Foga #13
    Lenne pár hozzászólásom. :)
    Nekem pont most volt a másodfokú tárgyalásom eredményhirdetése. 1év próba + 500eFt jutányosan és nem vagyok hülye mert kijöttek hozzám.
    Az emberhez nem csak úgy jöhetnek ki hogy letöltenek valamit a gépéről. Elég ha egy jóakaró névtelenül feljelent. A magyar emberek mentalitásából kiindulva erre egyre inkább számítani kell majd.
    Uff ennyi!
  • arty #12
    jezusom ... dcztél te már anonim proxyn keresztul vagy csak hallottad a varazsszot 'proxy' ? :(

    amugy igazad van, megerdemli h hazavagjak az eletet, az exisztenciajat. ennyire lehetetlen helyzetbe az se kerul, aki mondjuk elkovet egy fegyveres rabblast...
  • Dömsödi #11
    Namármost ezek a saját hasznukat hajtják be... Fizikai eltulajdonitás nem történt. Nem vesztek el a boritok, kazetták, tokok, amiket a kiadó állitott elő...
    Akkor miért számolják be ezt is???????????
    Kicsit olyan, mintha nem a boltban venném a dobozos tejet, hanem a termelőtől (colás üvegben... :-) ), és ezért büntetést kellene fizetnem.
    Történt károkozás, de ez az összeg irreális!
    Ha betört volna egy lemezboltba, akkor sokkal kevesebbel meguszta volna.
  • Darth Sith #10
    "Ügyvédei viszont a bíróságtól kérik a büntetés mértékének csökkentését, mégpedig azon az alapon, hogy az irreális"
    "Jelenleg ugyanis esetenként - jelen ügyben zeneszámonként - 750 és 30 ezer dollár közötti"
    " Szándékosság esetén ráadásul a felső határ egészen 300 millió dollárra ugrana."
    még jó hogy itunesról kevesebb mint 1 dollárért lehet egy számot letölteni. Még ha vissza is töltötte számonként 1000 felhasználónak, ami összeségében több mint 100ezer feltöltés, akkor sem jön össze ez a 220ezeres ár... És ennek még a töredékét feltölteni is sok szerintem..