Gyurkity Péter

Fájlcserélés elleni törvényen gondolkodnak a britek

A brit kormány részéről olyan nyilatkozat hangzott el, mely szerint a felhasználókra és a szolgáltatókra is lecsapnának, amennyiben nem sikerül megfelelő megoldást találni az illegális fájlcserélésre.

A BBC egy interjú alapján ír arról, hogy a kormányzat a szolgáltatók és a jogtulajdonosok által megalkotott közös megoldásra vár. Amennyiben ez nem jön létre és marad a jelenleg helyzet, saját kézbe veszik az ügyet és akár egy fájlcserélés elleni törvény formájában is felléphetnek a felhasználók és a vonakodó szolgáltatókkal szemben. Utóbbiak azért kerülhetnek a célkeresztbe, mert nem hajlandóak teljesíteni azon követelményeket, amelyeket a politika - és legfőképpen a szórakoztatóipari lobby - szab meg számukra.

Igen jellemző a szolgáltatókat tömörítő Internet Services Providers' Association (ISPA) weboldalán megjelent nyilatkozat, mely szerint az egyes internetszolgáltatóknak nincs többé módjuk ellenőrizni a hálózatukon átmenő minden egyes adatcsomagot - ahogy a posta sem nyit fel minden levelet ellenőrzés céljából. Az internetes forgalom ráadásul jóval nagyobb, nem beszélve arról, hogy a különböző adatvédelmi rendelkezések egyébként is lehetetlenné teszik az adatcsomagok átvizsgálását.

Ennek ellenére a kormányzat saját maga lépne a kérdésben, amennyiben nem történik előrelépés a kalózkodás visszaszorításában. Ez nem lepte meg a kérdéssel foglalkozó szakértőket. Nagy részük egyetért abban, hogy a szórakoztatóipari lobby túlságosan erős, így a politika szinten mindenhol vissza-visszatér a témához, igyekezvén hatékonyabb fellépést kierőszakolni az érintettektől. Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a szolgáltatók és az ágazat egyéb szereplői folyamatosan figyelemmel kísérjék a fejleményeket és megfelelően reagáljanak az újabb és újabb követelésekre.

A kormányzat - az Egyesül Államokhoz hasonlóan - azt ígéri, hogy nem a zenét letöltő 14 évesek után fognak hajtóvadászatot indítani, sokkal inkább érdekeltek azok felkutatásában, akik gyakran osztanak meg, tesznek elérhetővé számos zenei tartalmat. Meglátjuk, mi lesz a fenyegetésből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • feamatar #26
    egyetértek: a tudósoknak kellene több megbecsülést adni, de a politikai hatalom az már nem biztos olyan jó ötlet lenne. Viszont a mi országunknak is abba kellene ölni a pénzt ami igazán megtérül: minőségi oktatásba és kutatásba...
  • Epikurosz #25
    nem találom...
  • Epikurosz #24
    Azért akkora sületlenséget nem mondtam, mert még te is elgondolkodtál rajt'.

    Másrészt: a kőkorban is volt becsületük a művészeknek, ezt elismerem.

    Ami nekem fáj: a tudósoknak kellene több anyagi megbecsülést adni, sőt, politikai hatalmat is.

    Pld. a Professzorok Batthányi Körének.
  • feamatar #23
    másrészt meg nem értem, hogy jönnek ide az ilyen unintelligens mondások, hogy "ki kéne baszni a abriteket az unióból" meg az ottani bevándorlók a fő gondot okozók vagy hogy a britek randalíroznak... mért kell ilyen buta sztereotípiákban élni? Szomorú ha az emberek így gondolkodnak, mert a mostani események után valószínűleg hasonló gondolatok merülnek fel odaát is az emberekben: hogy milyen csürhe vandál a magyar, pedig sztem nincs igazuk. Pl gondolom az angol hulligánok alatt a foci utáni hepajkodást tudom csak megemlíteni, ami itt is valamilyen szinten szokás(de ezt nem az angol nemzet követi el), ugyan így a bevándorlókra is: a legtöbbjük rendesen dolgozó ember,sőt! rendesen dolgozó alulfizetett ember.

    Itt nem a zenészekkel, britekkel, bevándorlókkal van a gond, hanem cégekkel és politikusokkal. Persze minden ország maga tehet a politikusairól, de amikor a brteket szóljuk le, először a saját házunk táján kellene szétnézni, vajh mi különbek vagyunk-e...
  • feamatar #22
    most elég nagy sületlenséget mondtál...egyrészt azóta jelentősen megváltoztak a zenehallgatási szokások, nem mindegy hogy 50 ember hallgatja e az előadót vagy pár millió... jelenleg is létezik underground, az underground zenészek javarésze dolgozik a zene mellett...
    másrészt az akkor elit zenészek egy tetemes része nem rossz körülmények közt élt... pl Haydn az Eszterházy-kastélyban, vagy pl ott van Liszt, vagy Verdi...
    persze az ő zenei tudásuk ezerszerte magasabb mint a maiaknak, de ha azt nézzük, hogy hányan vesznek részt a koncertjükön...
  • squirell #21
    Talan csak az a bun, ha valaki, mer valamit tenni...
    Akkor..., Nem folytatom. Ha valakit erdekel, megtalalja a megoldast.
  • Epikurosz #20
    Azért, hihetetlen, hogy micsoda társadalmi változások zajoltak itt le az utóbbi 150 évben.

    Petőfi apja még a színészeket, zenészeket csepűrágóknak tartotta, és azok is voltak:
    Vásárokon, a műsor végeztével körbejártak egy kalappal a kezükben, és, aki akart aprópénzt dobott bele. vásárok közt grófi kastélyokban szerepeltek, a grófokat, bárókat szórakoztatták.

    Aztán jöttek az "ordas" marxista-leninista eszmék, és láss csodát, a grófokból földönfutók lettek, jobb esetben, mert legtöbbször kibelezeték őket.

    Az olyan, régen lenézett szakmák, mint a zenész-szakma, művelőinek felvitte isten a dolgát.
    Ma Madonna, Michael Jackson, Elton John, Robie William, Swoopy dog különb palotákban laknak, mint az Esterházy hercegek.
  • squirell #19
    Ja mer nem pályáztak, tetszikérteni elvtársak. Pályázni pedig kell.
  • squirell #18
    Egyetert.
  • Wittgen #17
    Egyre jobban az tűnik ki, hogy a filecserélés lassan nagyobb bűnnek számít majd a világon, mint holmi terrorizmus, gyilkosság, nemi erőszak,stb...