SG.hu

BSA: warezzal vannak tele az aukciós oldalak

A BSA adatai szerint az idén kiskereskedelmi áron számolva 16 millió dollár értékben kínálnak illegális szoftvereket az aukciós oldalak.

A Business Software Alliance (BSA) bejelentette, hogy 2007 első felében 36 000 olyan illegális szoftver termék eladást hiúsított meg, amelyeket meghatározott online aukciós oldalon kínáltak megvásárlásra. A szervezetnek az internetes kalózkodásról szóló legutóbbi jelentése szerint az online aukciós oldalakon a félév során illegálisan kínált, és az adott időszak alatt leleplezett szoftverek kiskereskedelmi értéke meghaladta a 8 millió dollárt.

“Ez azonban csak a jéghegy csúcsa" - mutatott rá John Wolfe, a BSA internetes jogérvényesítésért felelős igazgatója. "Itt csak azokról az aukciókról van szó, amelyek megsértették tagvállalataink szerzői jogait és amelyeket emiatt bezárattattunk az oldalak tulajdonosaival. Egy-egy aukciós ajánlat több tucat, vagy akár több száz illegális szoftver termék értékesítést is eredményezhet."

“Ha valaki aukciós oldalon kíván szoftvert vásárolni és az árak túl "szépek" ahhoz, hogy igazak legyenek, akkor nem árt résen lenni. Igen jelentős a kockázata annak is, hogy a hamisított szoftvereken keresztül hackerek keresnek bejutást a vevő hálózatába, ami komoly veszélyt jelent az adatbiztonság szempontjából" - figyelmeztet Wolfe. Az IDC által tavaly készített tanulmány szerint 50%-nál is kisebb annak az esélye, hogy az aukciós oldalakon legális szoftvertermékhez jutunk, amelynek nincs a kódjába ágyazva például vírus, trójai- vagy kémprogram.

Sarlós Gábor, a BSA magyarországi szóvivője mindehhez hozzátette: "Ezeknek a termékeknek egy része speciális, üzleti célú szoftver, amelyet csakis vállalatok használnak. A BSA megfigyelte például, hogy a számítógépes tervezésre vagy számítógép által vezérelt gyártásra kifejlesztett szoftverek közül is jónéhányat kínálnak illegálisan az interneten. Óvatosságra inteném azokat a cégeket, amelyek az internetes beszerzés mellett döntenek, hiszen könnyen válhatnak becsapás áldozataivá, vagy tudtukon kívül vírusok és kémprogramok bekerüléséhez járulnak hozzá. Ugyanakkor a licenc nélküli szoftverek használatával a szellemi tulajdonjogi törvényeket is megsértik, aminek jogi és anyagi kockázataival is szembe kell nézniük."

"Az internet és a szélessávú hozzáférés gyors elterjedésével a BSA Magyarországon is egyre nagyobb figyelmet fordít az aukciós oldalakról, illetve más internetes forrásokból történő illegális szoftverbeszerzés kezelésére." - mondta Sarlós Gábor. "Egy idén tavasszal készített felmérés szerint a magyar kis- és középvállalkozások alig 9%-a tart például az illegális szoftverhasználat kapcsán az adatok elvesztésétől vagy sérülésétől, pedig ezek a károk rendkívül súlyosan érinthetik az adott vállalkozást. Pontosan ilyen kockázatnak teszi ki magát az, aki aukciós oldalakról, vagy más internetes forrásból - a legális vásárlás jelentette biztonságot sutba dobva - illegálisan szerez be szoftvert. Éppen ezért minden egyes szakmai fórumot és találkozási lehetőséget megragadunk arra, hogy az illegális szoftverhasználatból fakadó kockázatokra felhívjuk a vállalatvezetők figyelmét."

Az aukciós oldalakon túl az "olcsó szoftvereket" kínáló internetes oldalakon és a P2P fájlmegosztó hálózatokon keresztül is gyakran jutnak felhasználók illegális szoftver termékekhez. Csak a fájlmegosztó rendszereken egy átlagos hónap során a BSA 200.000 illegális szoftverfájlt azonosít. Az ilyen hálózatok ügyének kezelését nagy mértékben megnehezíti, hogy azok működtetői mindent megtesznek anonimitásuk megőrzése érdekében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • perlefenc #22
    Lehet, bár szerintem akkor is csak tölcsért csinálnak a kezükből.
  • Drabalis #21
    Addigra a BSA fog zenélni :D
  • perlefenc #20
    Ezt hallottam, ettől függetlenűl 25év múlva nem hiszem, hogy bárkinek is bejön majd a Limp Bizkit :)
  • Drabalis #19
    25 év után lesz ingyenes a zene? :) EDDA 4 EVER! :)))))))))))
  • perlefenc #18
    Nem kell tudnia, hogy van e neki. A lényeg a kivizsgálással járó teher. Nomeg, egy két napig a vizsgálat alatt amúgy sem tud a cég üzemelni, ez meg jól jön a konkurenciának. Az odavissza feljelengetés meg reális ezek után.
  • perlefenc #17
    Törölgetheted, de csak naponta. Egy napig ugyanis tárolhatod a gépeden, mp3 om lejátszódon, elvileg. De 25 évnél régebbi zenekarok számait ingyen és bérmentve lehet hallgatni, tárolni.
  • Drabalis #16
    Asszem letörlök minden mp3-mat a gépről :)
  • kismiki #15
    És egy versenytárs honnan tudja, hogy a konkurenciánál milyen illeglális szoftver van? Aztán akit feljelent az meg viszont feljelenti vagy hogy működik ez? :)
  • bodrisa #14
    A BSA oldalán találtam, akarok nyitni 1 informatikai vállalkozást hamarosan és utána olvasgattam ezeknek a dolgoknak..

    BSA
  • kismiki #13
    Hát már november van úgyhogy kiváncsian várjuk :)
    Hol olvastad ezt a cikket amúgy?