Napi Online

Csehország a kalóztermékek paradicsoma

A szerzői jogok megsértése elleni sikeres fellépés az Európai Unió egyik legfontosabb célja, ennek tükrében rendkívül kínos, hogy van egy olyan ország az unióban, amelyet az Egyesült Államok illetékes hivatala a kalóztermékek legnagyobb piacai - Kína, Oroszország, Mexikó és Ukrajna - között tart számon.

Akármilyen meglepő is, ez az ország a Cseh Köztársaság, amely ellen az Egyesült Államok komoly kereskedelmi szankciókat léptethet életbe, ha az fél éven belül nem tesz valamit az ország német és osztrák határán virágzó feketekereskedelem ellen. A szocializmus idején kialakult határ menti bevásárlóturizmus mintájára folyó tevékenység legalább 60 bolhapiacon folyik a három ország találkozásánál. Német és osztrák szervezők buszokon hozzák a turistákat ezekre a piacokra, ahol illegálisan másolt dvd-ket, cd-ket, videojátékokat, hamisított cigarettát és ruházati cikkeket kínálnak nekik.

A legfrissebb hollywoodi filmeket német szinkronnal árulják, ami mutatja, hogy kiknek szánják azokat, és az üzlet olyan zavartalanul folyik, hogy a szedett-vedett kioszkok mellett ma már egyre több normális építményben is kinyitott az olcsó áruk boltja. Olyan neves márkák gyártói, mint az Umbro, a Puma, a Red Bull, a Nike és a British American Tobacco, illetve a zenekiadók szövetsége, az IFPI felszólították a cseh kormányt, hogy sürgősen lépjen az illegális kereskedelem ellen, mert ha nem, akkor gazdasági szankciókat kezdeményeznek az ország ellen saját hazájuk kormányánál.

A rendőrség tartott néhány razziát az érintett piactereken, de a legnagyobb akciója sem hozott eredményt, mert a kalóztermékeket kínáló árusok felszívódtak, mielőtt a hatóság emberei a boltjukba léptek, majd a vihar elvonultával visszatértek, és ott folytatták tevékenységüket, ahol abbahagyták. A cseh kormány felállított egy tárcaközi bizottságot az ügy rendezésére. Ez a szakértők szerint tanulhat Lengyelország példájából, amely fel tudta számolni az egykor a csehországinál is jelentősebb feketekereskedelmet, egyszerűen azzal, hogy börtönbe juttatták az illegális üzletek vezetőinek egy részét. Ausztria és Németország pedig Finnország példáját követheti, amely a vevők oldaláról kezelte a problémát: igazolást kért az Észtországból visszatért turistáktól az általuk vásárolt áru eredetéről.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Polemius #5
    "gazdasági szankciókat kezdeményeznek az ország ellen saját hazájuk kormányánál"

    LOL

    Aztán hogy'?
    Az eu-n belül szabadon lehet hozni-vinni a termékeket úgy tudom. Vagy az egész EU-t akarják szankcionálni?
  • kadar1 #4
    Szerintem fele nem igaz ennek.Csak azért csinálják ,h szerepeljenek a médiában.Csak nehogy megsajnáljam öket....
  • kernerster #3
    akkor mi van a józsefvárosin?

  • AranyKéz #2
    Ja, kiderül hogy a kiadók összeesküvése az egész XD
  • aaaaa #1
    Az első mondata a cikknek kifejezetten érdekes, nem is tudtam eddig, hogy azért alakult az EU, hogy ELSŐSORBAN a szerzői jogokat védje...