Berta Sándor

Vízjel kerülhet a Blu-ray és HD-DVD lemezekre

Több szakmai szervezet is azért lobbizik, hogy a gyártók vízjelet alkalmazzanak másolásvédelemként az új fajta adattárolókon.

Az elképzelést egyaránt támogatja a Verance másolásvédelmeket fejlesztő cég és az AACS LA konzorcium, amelyek szerint a technológiának köszönhetően biztonságos másolásvédelemhez juthatnának a Blu-ray és a HD-DVD lemezek és lejátszók gyártói. A Verance és az AACS LA azért lobbizik a vízjel használata mellett, mert korábban számos alkalommal kísérelték meg feltörni több-kevesebb sikerrel a jelenleg alkalmazott másolásvédelmeket.

A megoldás egyre népszerűbb, hiszen folyamatosan nő a filmeket és a zeneszámokat, illetve zenei albumokat legálisan letöltésre kínáló cégek és oldalak száma. "A vízjel előnye, hogy akkor is kimutatható, ha az eredeti anyagot valaki akár többször is átkonvertálta. Ráadásul ilyen védelemmel egyaránt elláthatók a video- és az audiofelvételek. A tesztjeink kimutatták, hogy egy televízióban vetített, vízjellel védett eredeti film kamerával való lefilmezése után is megmarad a másolásvédelem" - szögezte le Dr. Martin Steinbach, a Fraunhofer Intézet munkatársa, a fejlesztésekkel foglalkozó Merit munkacsoport vezetője.

Amennyiben a lejátszókba a gyártók beépítenek egy megfelelő detektort, úgy az megakadályozhatja hogy a vízjellel védett és lemásolt anyagot a készülék lejátssza. A kutató szerint a vízjellel megakadályozhatók lennének, illetve teljesen használhatatlanná válnának a mozikban kamerával felvett és akár átkonvertált felvételek. Sőt, az egész másolási folyamat vissza is követhető, vagyis kideríthető, hogy az eredeti felvételt ki, mikor, hol és hogyan másolta le.

A vízjelet a Fraunhofer Intézet IPSI részlege tavaly fejlesztette ki és nemcsak filmeknél, zeneszámoknál, zenei albumoknál, de játékok és szoftverek esetében is alkalmazható. A digitális vízjel-technológiát néhány portál már alkalmazza Németországban, köztük van a libri.de, a soforthoeren.de és a diadopo. A kutatók úgy vélik, a technológia sokkal megbízhatóbb mint az eddig alkalmazott bármelyik digitális másolásvédelem és úgymond felhasználóbarátabb is azoknál. A vásárlóknak ugyanis egy védett MP3-fájl lejátszásához már nincs szükségük drága, az adott DRM-mel kompatibilis készülékre, hanem bármelyik átlagos lejátszón meghallgathatják a kiválasztott zeneszámot.

Tavaly szeptember végén egyébként megalakult a Digitális Vízjel Szövetség (DWA), amelynek célja a digitális vízjel használatának elterjesztése. A szervezet tagja lett többek között az ilyen megoldásokat fejlesztő Philips és Thomson is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • stremix #19
    Én is ezen röhögök. Vettem több olyan DVD-t amit nem engedett normálisan lejátszani a gép, tehát lemásoltam és csináltam egy sajátot, vagy éppen csúszott a hang v a felirat és megint nekem kellett dolgozni! rajta utólag... A warez oldalakra pedig pont az ilyen utómunkával ellátott példányokból kerül fel nagyon sok és azt már bárkinek megéri letölteni.
    Egyébként tényleg jobban járnának ha olcsóbban adnának mindent mert így épp a másolásvédelemre megy el nem kevés fölösleges pénz, és valóban a legális felhasználókat nem szivatnák vele...
  • huuu #18
    Lassan az Enigma kódolásnál tartanak! A pénzéhség határtalan és
    még cifrább dolgokra is képes. Kíváncsian várom a vizjelet és az
    életképességét. Tök jó nézni a sok burzsuj kiadó kapálózását és halálát...
    Eddig ők szopattak minket, most viszont az összes net szörfös fogja szopatni őket.:) Hajrá! Jó meccs...
  • zola2000 #17
    Az a baj, hogy azt mondják, hogy ahol sok a warez az felnyomja az árakat, de ha jobban megnézzük, akkor egy új pc játék 12000 ft, egy új wii játék 15000, egy új ps3 játék meg már 18000felett is van, tehát ahol nincs még warez ott a legdrágábbak a cuccok.
  • Pirisz #16
    Bevették a vízhéccencséges faxágukkal a faxom...
  • qwas #15
    Nem tudom mit szenvednek ezzel a masolasvedelemmel ennyit. Olyan olcson kene adni hogy ne erje meg szarakodni a masolassal es kesz. Meg ugy is baromi sok penzt keresnenek rajta.
  • kvp #14
    Az otlet az, hogy azt az egy szemelyt akarjak megtalalni aki az elso masolatot keszitette. Ez meg is lehet tenni, viszont ha az illeto nem egy nyugati boltban vette a lejatszot es nem regisztralta magat nevvel cimmel, akkor nem sok eselyuk van arra, hogy a lejatszo azonositokodja alapjan megtalaljak a tulajdonost. Ha ezt sikerulne is megoldani, akkor is ott a problema, hogy ha valaki hamis szemelyi papirokkal vasarolt akkor a bolt szamara nem valik ismertte a kilete. Ugyanilyen problma a second hand vagy a lopott lejatszok hasznalta is. Viszont az egyszeri amerikai otthoni masolgatot megfogja a rendszer. Az, hogy a profi masolatokat nem ok rakjak fel az internetre szerintem senkit nem erdekel.

    A vizjel egyebkent amennyiben ismert a jelalakja az adatokon belul egy megfelelo aloritmussal olvashatatlanna teheto. (gyakorlatilag az algoritmus kijavitja a vizjel altal okozott kep/hangminosegromlas jo reszet, igy szebb es vizjelmentes kepet/hangot keszit)
  • Hobot #13
    És ha még működne is ez a vizjel cucc, akkor se sokat érnének vele

    A kreativ emberek gyorsan találnának erre is megoldást

    Ugyhogy csak próbálkozzanak, én maradok az ingyen cuccoknál
  • Polemius #12
    "Amennyiben a lejátszókba a gyártók beépítenek egy megfelelő detektort"

    De nem építenek. Legalábbis a kínai dzsunkán összeszerelt lejátszóba biztosan nem. Drágább is lesz tőle, meg kevesebbet tudnának eladni belőle. Akkor meg miért tennék?
  • Mike #11
    "Sőt, az egész másolási folyamat vissza is követhető, vagyis kideríthető, hogy az eredeti felvételt ki, mikor, hol és hogyan másolta le." és ezt mégis hogy képzelik?

    Géza felveszi videókamerával, aztán Jocó, Jolán, Julis átmásolja egymásnak akkor hogy követik végig? Vagy az írókat ellátják ujjlenyomatolvasóval is, és az rögzíti mindig a lemezre, megtartva a régit is?
    vicc
  • Mike #10
    arról nem beszélve hogy a kinai gyártók úgyis kifelejtik a detektort