Berta Sándor

Minden ujjlenyomatra kíváncsi az Egyesült Államok

Az Amerikai Egyesült Államok már az idén azt szeretné, ha az Európából érkező utasok mind a tíz ujjlenyomatáról mintát vehetne és azokat eltárolhatná biztonsági rendszereiben.

A rendelet mind a régi, mind az új európai uniós tagállamok polgárait érinti és később a mintavételt kiterjesztenék az arckép- és az íriszlenyomatokra is. Az idén kísérletképpen tíz amerikai repülőtéren (Boston Logan International, Chicago O'Hare, George Bush Houston Intercontinental, Detroit Metropolitan Wayne County, Hartsfield-Jackson Atlanta International, Miami International, John F. Kennedy International, Orlando International, San Francisco International és Washington Dulles International) vezetik be az új megoldást. Minderről brüsszeli látogatásán tájékoztatta az európai hatóságokat P. T. Wright, az amerikai belbiztonsági minisztérium illetékese.


P. T. Wright szerint 10 ujjlenyomatra van szükség

Eddig az utasok azonosításához csupán két ujjlenyomatot és egy fotót használtak. "Az ujjlenyomatok levétele egyszerű és gyors. A változás miatt nincs szükség több időre, a mintarögzítés továbbra is elvégezhető mindössze tíz másodperc alatt. A rendszer találati pontossága gyakorlatilag megközelíti a 100 százalékot. A rögzített adatokat az amerikai adatvédelmi jogszabályok szerint fogjuk tárolni" - közölte az amerikai szakember.

Az ujjlenyomatokat összehasonlítják az amerikai belbiztonsági minisztérium listáival, valamint a CIA és az FBI adatbázisaiban tárolt mintákkal. Eddig egyébként a biztonsági listák alapján több mint 34 000 személy beutazását tagadták meg az amerikai hatóságok. "Mindez azonban csak a kezdet, egy biometrikus alapkő. Mindenkiről meg tudjuk mondani, hogy valóban az a személy-e akinek mondja magát. A jövőben újabb és gyorsabb megoldásokat is alkalmazni fogunk" - tette hozzá P. T. Wright. Az US Visit nevű programot jelenleg 115 amerikai repülőtéren, 15 kikötőben és 154 határátkelőhelyen alkalmazzák. Eddig 100 millió ujjlenyomatot rögzítettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Hegyikecske #108
    nagyszerű jövő, bélyegezzük meg az embereket, mint a betörőket szokás, sőt tegyünk GPS-jeladót a bőrük alá hogy tudjuk ki csinál éppen rosszat...
  • Lapaj #107
    Bush bácsinak még spermamintát is adnék. Egyenesen az etetőjébe wazze. Mit képzel a büdös amcsi? A seggbe sincsenek.
  • arty #106
    és el is adja annak, aki hajlandó fizetni érte ...
  • unknown nick #105
    Szvsz a centralizált adatgyűjtéssel nincs gond, ha megfelelően kezelik. Azzal már igen, hogy pl. mondjuk a biztosítós vagy a polgálmesteri hivatalban dolgozó festett körmű ügyintéző "gizike" minden személyes adatodhoz hozzá fér.
  • muerte2 #104
    Igen, negativ ertelemben emlitettem, ugyanis szerintem az APEH egy rahedli olyan adatot is be akar gyüjteni az emberekröl, ami neki nem lenne letszükseglet.
    Bar hogy öszinte legyek igazan nem zavar csak azret hoztam fel, hogy centralizalt adathalmozas van naluk ami egy esetleges adatlopas eseten sulyosabb következmenyekkel jar.
  • cateran #103
    Nem a legjobb példa szvsz.:) Az Apeh egy országon belüli hivatalos szerv, aminek adatokat KELL gyüjtenie az állampolgárokról! (vagy jobb lenne, ha hasraütéssel határoznák meg az adódat?:)) Viszont nem akar adatokat gyüjteni, mondjuk Svájc lakosairól, lévén semmi köze hozzájuk....(és persze joga sincs rá..:)) (már ha negatív értelemben említetted..)
  • muerte2 #102
    Engem baromira hidegen hagy az amerikaiak problemaja, mint ahogy a szept11.-i dolog is hidegen hagyott pont annyira mint öket hagyta volna ha itt törtenik valami. Az eddig sem volt titok, hogy nekik a haboruskodas nagy üzlet, mi is kepzi a GPD-jük 75%-at? Arrol nem is beszelve hogy a fegyveripar itt legalabb tud tesztelni uj termekeket, mint ahogy azt Boszniaban is tettek, csak hogy ne menjek messzire.
    Igazibol nem erdekel hogy kell az ujlenyomat de Europaban lehetne annyi tartas, hogy azt mondja:
    Jol van gyereke, ok, ABBAN AZ ESETBEN, ha ti ugyanezeket az adatokat ugyanilyen formaban a rendelkezesünkre bocsajtjatok az Europaba repülni szandekozo amerikai allampolgarokrol.
    A dologgal kapcsolatosan annyi aggalyom van hogy az ilyen mertekben centralizalt adatgyüjtes komoly visszaelesekre adhat modot.
    Bar a centralizalt adathalmozas nalunk sem ismeretlen, pl APEH.
    A teljesseg igenye nelkül tudja rolad: Menniyt keresel, mennyit adoztal, mire mennyit vontak le milyen tartpzasaid vannak, miert, TAJSZAM, ADOSZAM, magannyugdijpt tagsagodrol mindent, sött identöl ök utaljak at a zset a penztanak, mikor voltal beteg miert meddig stb.
    Azert ez sem rossz ha belegondoltok.
  • Sanyix #101
    Bárki regelhet, és írhat itt. Akkor meg mi?
    Pedig tuti az eltérő véleményemmel van bajod, mert az amcsi(és ezzel együtt magyar seggnyaló) propagandán nem tudsz keresztülnézni.
  • Neerpelt #100
    Menjenek a búsba (Bush-ba ) az amerikaiak! Eddig arab terroristákról volt szó, nem pedig európaiakról...
  • remark #99
    Nem akarom folytatni a politizalast, de egy kiegeszitest szeretnek csatolni elozo hozzaszolasomhoz:

    Egy ponton volt bennem bizonytalansag, azzal kapcsolatban hogy a kormanyzat is problemanak latja-e azt hogy "amerikat elozonlottek a nem amerikai kulturaju es nem angol nyelvu bevandorlok..."
    Hiszen Bush pont nemregiben igergetett amnesztiat az illegalisan ott tartozkodoknak (akiknek a nagy resze ugye latin-amerikai), azaz ugy tunhetett hogy nincs osszefugges a kormany akcioi es az orszagot fenyegeto problemak kozott, tehat pont az az osszefugges nincs meg, amit en allitok hogy megvan.

    De ma megjott a pontositas: Bush azt "nem ugy ertette": http://www.fn.hu/kulfold/0706/bush_elszolta_magat_166411.php
    Ugyhogy az ervelesem helytallonak tunik.