Berta Sándor

Már 3 millió biometrikus igazolvány van Németországban

Az előrejelzések szerint az év végére akár 5 millió biometrikus útlevél is elkészülhet. A szakemberek információi szerint jelenleg átlagosan hetente 60 000 új okmány készül el és talál gazdára.

Több mint hárommillió német állampolgárnak van biometrikus útlevele - derült ki a BITKOM német szakmai szervezet Berlinben tartott sajtótájékoztatóján. "Az igazolványok gyors bevezetésével nemcsak az állam belbiztonságát növeljük, de egyúttal azt is bebizonyítottuk, hogy vezető helyet foglalunk el a hightech nemzetek sorában. Ráadásul fontos megemlíteni, hogy minden felhasznált technológiát Németországban fejlesztettünk ki" - jegyezte meg Jörg Menno Harms, a BITKOM alelnöke.

Elektronikus útlevelet 2005 novembere óta adnak ki Németországban. Ezekben egyetlen chip található, ezen tárolják a biometrikus adatokat és a digitális fotót. Idén novembertől mindez kiegészül az ujjlenyomatokkal. Ez növelni fogja a biztonságot, ráadásul az azonosítást is jelentősen megkönnyíti majd, hiszen látható lesz, hogy az okmányt tényleg az a személy birtokolja-e, akinek kiutalták.

2008-tól vezetik be az új német elektronikus személyi igazolványt, amelyben szintén egy chip lesz, ezen fogják tárolni a biometrikus adatokat (digitális fotót és ujjlenyomatokat). Az okmány nemcsak személyazonosításra lesz alkalmas, de akár online bevásárlásoknál is lehet majd használni. Kérésre pedig tartalmazhatja akár a tulajdonos elektronikus aláírását is, így megkönnyítheti az online ügyintézést.

A harmadik újdonság, az elektronikus társadalombiztosítási kártya, amelynek a chipjében minden információ el lesz raktározva az adott betegről: milyen recepteket váltott ki eddig, kiderülhet majd, hogy mennyibe kerülnek az ellátás költségei és a fejlesztők szerint a kártya segítségével az egész betegellátási folyamat gyorsabbá és egyszerűbbé válhat.

"Az Extended Access Control (EAC) biztosítja, hogy a tárolt adatokhoz csak és kizárólag az arra illetékes szervek és személyek férhessenek hozzá és csak a megfelelő kártyaleolvasó készülékekben lehessen belőlük információkat kinyerni" - mondta Matthias Gärtner, a német Szövetségi Információtechnikai Biztonsági Hivatal (BSI) szóvivője. A BSI szakemberei szerint az EAC használata hosszútávra megoldja az adatvédelmet. Ráadásul felesleges egy kártyaleolvasó ellopása, mivel mindegyik tartalmaz egy végső működési határidőt, amelynek elérése után gyakorlatilag használhatatlanná válik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #2
    valakinek biztos
  • GVG #1
    az jó