Kruza Richárd

Az arcunk mint jelszavunk

A 3D DeskCam a lencse és infrasugár segítségével három dimenziósan tapogatja le, majd azonosítja be a számítógép előtt ülő személyt. Használatával nincsen szükség belépési kódokra, jelszavakra.

A kanadai Bioscrypt cég egy olyan webkamerát fejlesztett ki, amely a szokásos funkciók mellett képes arcunkat beazonosítani. A cég azt állítja, a 3D DeskCam a világ első ilyen funkcióval rendelkező webkamerája. A kamera a lencse és infrasugár segítségével térben tapogatja le és azonosítja azt a személyt aki a számítógép elé ül.

Ryan Zlockie, a Bioscrypt egyik vezetője szerint a rendszer az emberi arcot összesen 40 ezer ponton vizsgálja, elsősorban a homlokot, a szemgödröket és az orr helyzetét figyeli meg, és ezek alapján hitelesít. Zlockie elmondása szerint a beazonosítás sikeresen és stabilan szerepelt ikrekkel és professzionális álarcokkel tett kísérletek esetében is. Ha valaki mondjuk borostásan vagy szakállal regisztrálja arcát a rendszerbe és utána megborotválkozik, nincs probléma a bejelentkezéssel, de ha a felhasználó plasztikai műtéten esik át, akkor újra kell majd magát regisztrálnia.

A Bioscrypt szerint ebben a rendszerben az a jó, hogy használatával a számítógépbe vagy online szolgáltatásokba való belépésekhez végre nincs szükség jelszavakra, token-ekre vagy smart card-okra. A 3D funkció pedig az otthoni felhasználóknak leegyszerűsíti az online játékokban, a közösségi oldalakon vagy a különféle csevegőprogramokon az egyéni megjelenés kialakítását.

A cég kiemeli, hogy ez az azonosítórendszer az ujjlenyomatra vagy szivárványhártyára alapuló rendszerekhez képest kényegesen egyszerűbb felhasználást tesz lehetővé. "Az arcbeazonosítás sokkal gyorsabb, és nem is kell olyan közel hajolni mint a szivárványhártyánk letapogatásánál, illetve az felhasználóknak semmit nem kell összetapogatniuk az ujjlenyomat beazonosítása miatt." - mondta Zlockie.

A 3D DeskCam ez év második felében lesz majd kapható, ára 350 dollár lesz. A cég ezzel a termékkel először az üzleti szférát célozza meg, a felhasználók részére év végén, vagy jövő év eleje környékén lesz elérhető az új kamera. Nagyobb mennyiség gyártása esetében a vételár 200 dollár körül lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alfa Of NS #20
    A terroristák ezért gyakorolják bőszen a fejlevágást. MErthát előbb-utbb ez is a terrorsiták kezére jut
  • SmallGreenET #19
    Az nem baj, hogy az embereknek a kor előrehaladtával folyamatosan nő az orra és a füle? Akkor pár évenként frissíteni kell a képet? :) Fejlevágás tényleg 1szerűbb, mint az arcot leoperálni... nem kell mindig a macerás utat választani! :D
  • Penge4 #18
    Az tényleg jobb, ha csak azután nyírják ki az embert, miután a fegyvert a fejéhez tartva "megénekeltetik".
  • Sir Quno Jedi #17
    Start Trek-ben hangazonosítás vanik!
  • Alfa Of NS #16
    Az ujj, szem és fejlevágás után biztos, hogy ezt akarnád?
  • kvp #15
    "Az ujjlenyomathoz az emberek ujját vágják le, a retinaszkennhez a szemüket veszik ki a filmek szerint. Ennél az egész arcról le kell majd fejteni az arcbőrt? Szép filmek lesznek ezek után :D"

    Ahogy a johnny mnemonic-ban annak idejen fogalmaztak, csak a fej kell es levagva is jo csak fagyasztani kell. Egy par mernok rendszeresen az anti-utopiakat akarja megvalositani amiket kiskoraban lattott a moziban. A startrek eppen ezert probalt akar eroltetetten is pozitiv lenni, hatha inkabb azt masoljak. (remelem bejon nekik)

    ps: Az aktiv lezerdiodas scanner egy webcam-es beviteli felulettel sokkal olcsobb. Ilyet kapott mindharom marsjaro is. (megvilagitjak az arcot/sziklat egy mozgo vonallal es a jel zorzulasabol kiszamithato a 3D felulet) Stereokep alapu, de hasonlo mukodesu es ugyancsak olcsobb a ket webkameras megoldas, ahol a 3d rekonstrukcio teljesen szoftverbol tortenik, csak 2 webkamera kell a monitor ket felso sarkaba.
  • k9duli #14
    :D
    Cyberqurva
  • brueni #13
    a tuti szkenner a következő. beteszed a pöcsödet (mert hát ugye az is egyedi), és amig a rendszer betöltődik, le is cumizza...
  • brueni #12
    ha a másik fele még ép, akkor nincs gond, mert nagyjából szimmetrikus, és lehet tükrözni.
  • A1274815 #11
    Nem egyszerübb levágni az egyik ujját és a fejét?