Berta Sándor

Biometrikus jogosítvány és útlevél az USA-ban is

Washington szövetségi állam és az amerikai belbiztonsági minisztérium közösen tervezi egy a kontinensen útlevélként és jogosítványként is használható biometrikus okmány bevezetését.

Az Egyesült Államokban sok állampolgárnak nincs útlevele és emiatt inkább nem utaznak külföldre. Az új jogosítvány azonban lehetővé tenné, hogy ezek az emberek is utazhassanak - legalábbis az amerikai kontinensen belül. "Ez a megoldás egy olcsó alternatívája lehet az útlevélnek" - mondta Chris Gregoire washingtoni kormányzó szóvivője. Az új dokumentum 2008-tól lesz elérhető, így az állampolgárok akár már a 2010-es, Kanadában rendezendő téli olimpiára kiutazhatnak vele.

"Vannak olyanok, akik nem szeretnének örökké egy azonosítóchippel ellátott igazolványt magukkal hurcolni" - jelentette ki Gregoire, aki szerint minden állampolgár maga döntheti majd el, hogy szeretne egy ilyen okmányt vagy sem. A chipeken tárolt adatokat titkosítással védenék az illetéktelen hozzáférésektől. Az elképzelést ugyanakkor máris bírálták a fogyasztóvédők és az emberi jogi aktivisták és szervezetek, mert szerintük nem lesz eléggé ellenálló a támadásokkal szemben az új okmány.

Érdekesség, hogy az ötlet Európából származik, hiszen az Európai Unió még tavaly december végén elfogadta azt az előterjesztést, miszerint a jövőben a tagállamok maguk dönthetnek majd arról, tesznek-e chipkártyákat a jogosítványokba. Az Európai Parlament december 14-én tárgyalta azt a javaslatot, ami a jövőben szabályozná és egységesítené a tagországok jogosítványkiállítási eljárásait. Később hivatalossá vált, hogy az elképzelést az összes jelenlegi európai uniós tagország támogatja.

Idén februárra pedig az is kiderült, hogy készül az egységes páneurópai autós adatbázis és jogosítvány, ami egyaránt könnyítene az európai rendőrségek munkáján és az autósok helyzetén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    A csipkartyakhoz kepest azert reszesitik elonyben az rfid-t mert igy konnyebb az automatikus igazoltatas. A homlokrateovalt vonalkodnal vagy a kotelezo sarga csillagnal csak egy fokkal jobb, de sokkal modernebb. Az adatlopas a kormanyok kozzul senkit sem erdekel, de az emberek felcimkezese annal inkabb. Az amerikaban hasznalt profil adatbazisokkal egyutt pl. vallasi es politikai azonositokent is hasznalhato, tehat egy megfelelo halozati kapcsolattal ellatott olvaso kepes minden embert felcimkezni vallasi, nemzetisegi es politikai hovatartozasa szerint. Ez egy a hatalom megtartasara torekvo kormany szamara letfontossagu szolgaltatas, tehat varhatoan sok orszagban be fogjak vezetni.

    ps: Nekem tokeletesen megfelel a csip nelkuli, ketfele biometrikus azonositoval (arckep, alairas) ellatott szemelyi igazolvanyom is, amivel jelenleg is tudok az eu-n belul 'kulfoldre' utazni, belertve a schengeni hatar atlepeset. Ha minden aron digitalisat akarnak, akkor tegyenek ra meg egy 2d-s vonalkodot is.
  • abelr #8
    Idén februárra pedig az is kiderült, hogy készül az egységes páneurópai autós adatbázis és jogosítvány, ami egyaránt könnyítene az európai rendőrségek munkáján és az autósok helyzetén. - hura es kb ojan egyseges lesz mint az euro
  • ocsieu #7
    Az egész RFID igazolvány egy veszett ügy.
    biztonság 0!!!
    Mint a mágneskártyás azonosítás is.
    Ami valamit ér, az a chipákártyás azonosítás amit a mobilszolgáltatók használnak, meg újabban a bankok.
    Árulja el nekem valaki, miért RFID-re kerülnek az igazolványok, azon kívül hogy azok vezetéknélküliek, és így ugyan kényelmesebb lehet, de 1000szer kevésbé biztonságos???
    Nameg mivel újabb technológia mint a chip-alapú azonosítás, jóval drágább is!!!
    ????
    És mivel a bankok csak most álltak/állnak át chipes azonosításra, nhogymá kompatibilis legyen valami valamivel.
    Nehogymá személyivel pénzt vehessek fel a bankomba, amit még hagyományos esetben is megtehetek.
    Vagy adott esetben nehogymá a bankkártyám azonosítsa személyazonosságomat!!!
    Áhhh
    Miért tenné???
    Nem lehetett ilyenekről olvasni korábban ugye??
    Árnyékolt borítással ugye csak viccelünk.
    Aki ilyenekkel jön annak azt kívánom ilyennel óvja meglévő anyagi javait és személyes adatait (gondolhatok itt akár kocsira, házra, nyaralóra, üzlethelyiségre vagy bármire).
    Aztán ha majd 10-ből 1szer mikor kiveszi a borítékból az RFID-s kártyáját, valaki jól lenyúlja mindenét, meg majd csodálkozik.
    hahaha
    Szánalmas.
    De fejlett nyomonkövetésre kiváló.
    Már várom mikor települ minden utcasarokra RFID olvasó, és lesz minden ember mégjobban nyomonkövethető.
    Maga az ötlet jó, nade ilyen könnyen azért ne lehessen már azonosítani valakit, mert így illetékteleneknek is csak megkönnyítik a dolgát.
    Míg extrém esetektől eltekintve eddíg jó esetben tudtom nélkül tölem 1-2 méterre álló vadidegen ember nemigen jutott hozzá az adataimhoz, addíg most simán, akár 4-5 is hozzájuthat, mindenféle gyanú nélkül, sőt, már csak akkor fog tudomásomra jutni hogy lenyúlták az adataimat, mikor a rendőrségen vagy bíróságon kell kimagyaráznom magam...
    Hát köszönöm.
    Én ebből nem kérek.
  • BiroAndras #6
    "Arról nem is beszélve, hogy a postán keresztül kiküldött, RFID chipekkel ellátott okmányokat egy otthon gyártott olvasóval le lehet húzni úgy, hogy nem kell hozzá kinyitni a borítékot."

    Árnyékolt boríték kell, és kész.
  • Yfel #5
    Kanadában élek, itt még nincs biometrikus útlevél és a közeljövőben nem is tervezik bemutatni. Persze ez nem jelenti azt, hogy néhány év múlva is ez lesz a helyzet.

    Mindenesetre megpróbálom addig elkerülni a biometrikus igazolványokat amíg csak lehet.

    Y
  • Yfel #4
    Kanadában élek, itt még nincs biometrikus útlevél és a közeljövőben nem is tervezik bemutatni. Persze ez nem jelenti azt, hogy néhány év múlva is ez lesz a helyzet.

    Mindenesetre megpróbálom addig elkerülni a biometrikus igazolványokat amíg csak lehet.

    Y
  • Tetsuo #3
    Útlevelednél?? Hát abban is van. Ha meg a régi van, akkor is csak néhány évig jó már..
  • Yfel #2
    Arról nem is beszélve, hogy a postán keresztül kiküldött, RFID chipekkel ellátott okmányokat egy otthon gyártott olvasóval le lehet húzni úgy, hogy nem kell hozzá kinyitni a borítékot. Ez elég gáz lehet ha sok információt tárolnak a chipeken (ami elég valószínű).

    Inkább maradok az útlevelemnél.

    Egyébként a cikkhez hozzá kell tenni, hogy Amerika és Kanada között csak nemrég tették kötelezővé az útlevél használatát.

    Sok határmenti város (mindkét oldalon) arra panaszkodik, hogy rengeteg turistabevételtől fognak elesni, mert mindkenki hozzászokott ahhoz, hogy a jogosítványával tudjon utazni a két ország között és emiatt nagyon kevés embernek van útlevele.

    Y
  • waterman #1
    és úgy titkosítanak majd, mint az osztrák vagy német rfid chip-ben? majd ezt is két óra alatt feltöri egy hobbyprogramozó?:)