Kruza Richárd

Csöves erősítő iPod-hoz

Egy angol cég az MP3-mas formátum legnagyobb problémáján próbál enyhíteni: a tömörítés miatti lerontott hangminőséget egy új, csöves erősítővel kombinált iPod dokkolóval javítja.

Az iPod-hoz és egyéb hordozható lejátszókhoz eddig is gyártottak dokkolókat és egyéb kiegészítőket, az angol Roth Audio iPod-kompatibilis elektroncsöves erősítővel szerelt dokkolója mégis szokatlannak tűnhet, bár megjelenése tulajdonképpen kézenfekvő. Az iTube ugyanis a digitális hang és legfőképpen az MP3-as formátum szinte egyetlen, érthető okokból kifolyólag a gyártók által teljesen elhallgatott, de komoly problémáját enyhíti: a gyenge hangminőséget.

A CD-k megjelenése a bakelit lemezekkel vagy szalagokkal szemben lényegesen leegyszerűsítette a zenei anyagok kezelését, az MP3 és az internetes letöltések, a pici, hordozható vezetéknélküli eszközök pedig valóban hihetetlenül praktikusak. Azonban ennek a fejlődésnek nagyon nagy fonákja van. Ma már nyilvánvaló, hogy az analóg hangzáshoz képest az addig nem is létező mintavételezési frekvencia és a limitált frekvenciaátvitel miatt a CD hangzása visszalépést jelentett, amit az emberi fül is érzékel, ráadásul az MP3 tömörítés még ehhez képest is komoly visszalépést jelent. Emiatt még ma is nagyon sok zenerajongó hallgatja régi, analóg berendezésén, lemezjátszóján vagy szalagos magnóján kedvenc zenéjét.


Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Természetesen a tömörítésnél elveszett adatokat nem lehet visszanyerni, emiatt legjobb tömörítetlen anyagot hallgatni. A Roth Audio mégis az MP3-as formátum hangminőségi problémáját lovagolta meg amikor úgy döntött, a nagyon népszerű iPod-hoz épít egy csöves előerősítőt. Az elektroncsöves erősítőknek tranzisztoros társaikkal szemben közismerten meleg, vastag "analógos" hangzásuk van, tehát egy olyan plusz effetussal rendelkeznek, mely ellensúlyozza a rideg és steril digitális hangot. "Az elektroncsöves technológia jobban kezeli ezt a fajta minőségromlást mint a tranzisztoros, ezáltal összességében kellemesebb lesz a hangzás." - mondta Mark Schubin, a Roth Audio mérnöke.

Az igazi retro-kinézetű, nagyon látányos Cocoon MC4 nevű előerősítő/dokkoló és a rácsatlakoztatott iPod-al kombinációja rendhagyó látványt nyújt. Vételára 649 dollár, ami a komoly hifi berendezésekhez, különösen a csöves erősítőkhöz képest nem is túlságosan drága.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #55
    amúgy az ipod le tud ám játszani apple losslesst is...
  • waterman #54
    az #52-es archkoven -nek ment #49-re:)
  • waterman #53
    persze az ogg sem tökéletes, de mégis jobb. régen igen kevés eszköz támogatta az ogg lejátszást, hála az égnek mára azért lehet eleget találni. pl nem akarom reklámozni ezért fonetikusan írom: íziávé e-em-pé600-as kis kütyü szerintem nagyon jó hangokat présel ki magából és lejátsza az ogg-ot. az alapzaja pedig nagy hangcuccra kötve is csak minimális.
  • waterman #52
    hát ja. a nagyrészük. most azt hiszem abban azért egyet értünk, hogy az emberek nagy része csak kocsiban hallgat zenét vagy munkahelyen vagy a konyhában főzés közben. vagy a másik kedvencem a buszon olyan hangerővel, hogy én is hallom 3 sorral mögötte..
    az is biztos, hogyha ezeket leülteted egy pár b&w 803-assal szemben és jómínőségű minden más is, azért lehet hogy felkapják a fejüket, hogy huh ebben van mélyhang. jé,aztaa mennyivel magasabb az énekes hangja. ezekkel 10 centi pontossággal lehet érezni, hogy hol a sztereó hangkép "közepe". tehát ha csak alsókategóriás hangkeltőkkel találkoznak az emberek, akkor nem tűnik fel nekik, hogy mindegyik ratyi.
  • Gerygrey #51
    Persze, ezt csak úgy szemléltetésképpen írtam. A "smootholás" ugyanennyire nem oldja meg az MP3 tömörítésnél keletkező hiányosságokat egy hangfájlban.
  • beef #50
    Ebben igazad van, az emberek nagy(?) része tényleg nem hallja a különbséget, ők a szerencsések. Nekik nem kell drága berendezésekre költeniük, elverhetik megspórolt pénzüket kurvákra, drogokra esetleg fegyverekre.
  • archkoven #49
    Megy ám itt a tudálékoskodás ezerrel!
    Ha a sok okoskának lejátszanám ugyan azt a zenét CD-ről, bakelitről és mp3-ról (nem is kellene, hogy 320 bitrátájú legyen) észre nem venné a különbséget még egy jó minőségű fejhallgatóval sem. Végeztek vakteszteket, és az emberek zöme NEM képes megmondani, hogy mi volt a forrás, bár meg van győződve róla, hogy hallja a különbséget és határozottan kiáll a -gyakran téves- véleménye mellett.
  • AranyKéz #48
    Azt azért ne várd el hogy egy egyszerű blur megoldja a JPEG kockázottságát.
  • uniu #47
    A veszteseges tomoritest is lehet tobbe-kevesbe javitani pl.: DFX plugin Winamphoz. Hangzas es hangzas kozt is oriasi kulonbseg lehet, nem kell 32 csatorna, studio mastereles stb. Meg 2 szar 5eFt-s hangfalpar kozt is van kulonbsag hangzasban ha az input ugyanaz. De forditva is igaz: probalja ki valaki ugyan olyan hangfalon az alaplapi hangkeltot es egy X-fi kartyat.
  • beef #46
    "Különben is a csöves erősítők elég nagyot torzítanak (csőhang) ezért szólnak szebben de ez torzításs!!"

    Pontosan. Lehet, hogy torzítás de ne egy műszer döntse már el, hogy nekem melyik hangzást kellene kellemesebbnek hallanom :)
    Mert akkor már régen rossz, ha nem a fülünknek hiszünk, hanem a paramétereknek.