Berta Sándor

iPodok ajándék vírussal

A McDonalds Japan nyereménykészülékei után most az Apple iPodjain találtak kártevőket. Az amerikai vállalat közleményben kért elnézést a felhasználóktól, de egyúttal a Microsoftot támadta.

"Nagyon dühösek vagyunk, amiért a Windows nem ellenállóbb a vírusokkal szemben és magunkra is haragszunk, amiért ez megtörténhetett" - áll többek között az Apple hivatalos közleményében. Az iPodokra a W32/RJump nevű, a RavMonE.exe fájlt használó nevű vírus került fel, amelyik a számítógépek megfertőzése után hátsó kaput nyit a támadóknak. A kártevő ezenkívül képes az USB-portra csatlakoztatható külső merevlemezek, illetve az USB-kulcsok megfertőzésére is.

Az ügyben csak az idén szeptember 12-e után gyártott iPod készülékek érintettek és azoknak is csak körülbelül az egy százaléka. Eddig összesen 25 esetben érkezett bejelentés az Apple központjába vagy képviseleteihez. A vállalat mindenesetre segítségképpen megjelentette a vírus eltávolításának menetét is.

A Pressetext hírügynökségnek nyilatkozó Graham Clueley, a Sophos számítástechnikai biztonsági cég szakértője szerint ez rövid időn belül immár a második ilyen eset, hiszen mint ismeretes, néhány nappal ezelőtt a McDonalds Japan nyereményakcióját árnyékolta be egy hasonló baki.

A fertőzésért az iPodok gyártásában résztvevő egyik cég egyik Windows operációs rendszert futtató számítógépe lehet a felelős, ezt támasztja alá, hogy a Macintosh számítógépek, illetve maga az iPod is elvileg immunisak a fertőzés ellen. Clueley elmondta: minden rend­sze­re­sen frissített vírus­irtó és más biztonsági szoftver képes a kártevő felismerésére és eltávolítására. Az Apple pedig igyekezett mindenkit megnyugtatni, hogy egyszeri esetről volt szó és minden elkövetnek, hogy ez soha többé ne ismétlődhessen meg.

Mindenesetre érdekes, hogy Greg Joswiak, az Apple alelnöke kénytelen volt elismerni, hogy már egy hete tudtak a fertőzésről, de nem szóltak az embereknek, inkább vizsgálatokat vezettek be. "Csak nagyon kevés iPodot teszteltünk a fertőzött számítógépen" - tette hozzá Joswiak, utalva ezzel a fertőzött iPodok alacsony számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittao #21
    Mekkora reklám már manapság vírusról beszélni :) LOL Ennek fuss neki még1szer.

    A magadfajta azonnal elkezd remegni, ha valami Apple termékkel kapcsolatosan vírus szót hall. Ez azért van, mert ha egy wines vírusról írnak, azt mindenki magasról leszarja, annyira megszokott. Ebbe viszont jólesik egy kicsit beletúrni, persze akinek ez lelki megnyugvást okoz, hajrá...

    És ugyan miért akarná az Apple, hogy ne dugjanak wines gépre iPodot??? Nekik nem tök mindegy, hogy ki veszi meg az iPodot?? Szerintem jóval többen nyomják win alól iPoddal, mint OSX-es mac-kel. (ha az iPod eladásokat és a mac gépeladások számát összehasonlítod, szerintem egy egyszerű matematikai művelettel kijön, hogy jól járt-e ezzel az Apple)
  • szombi #20
    Valljuk be!

    A lerágott alma csak reklámot akart csinálni magának, aljas bunkó módon.
    Winfosos gépre ne is dugjunk tripodot. Sőt! Nem is kell megvenni azt a sz*rt...
  • Adenoma #19
    az egész világ hangos tőle, de kb 30 ipod fertőzött lehet. uborkaszezon?
  • AgentKis #18
    Mitől indul el egy <valami>.exe egy usb-re dugott dolgon?
    Nem kell azért a user is hozzá?
  • cateran #17
    Azert jo lenne,ha a sok vakeger rendesen elolvasna a cikket!Nem 25 embert erint,hanem eddig! 25 bejelentes erkezett! Nem ugyanaz!:P
  • NEXUS6 #16
    Jézusanyám!

    Na ez aztán a hír, valójában sem az Apple-nak sem a Microsoftnak igazából köze nincs a dologhoz, és csak 25 embert érint, még is ezerrel robog a médiagőzhenger!!!!!

    A noname lejáccókhoz képest az ipod éppen hogy szignifikáns tud lenni a piacon, a pár százalékos részesedése viszont egy roppant színes társaságban az első helyet jelenti.

    Viszont mit szóljak ahhoz, hogy a barátnőmnek tavaly karácsonykor vásárolt MP3 lejáccó pár hónap utám használhatatlan és valszeg ilyen gondokkal kűzködik a nónémek nagyrésze is.

    Nekik viszont nincs pénzük a marketingre hogy a szarból is aranyat csináljanak.

    Szal, EZ egy hír????
  • benczurzs #15
    Gondolom a kérdése nekem szólt, és nem az #1-esnek.
    Jó beállításból nagyon sok van !
    pl.: Megnézem mi fut rajta, már vannak jó diagnosztikai programok, amikkel az ember, ha ért hozzá percek alatt kideríti, hogy fut-e a háttérben vírus.
    Nem tudom a Machintosnál, vannak-e ilyen emberek, mert ahogy látom, ha vannak is, ezzel a géppel nem találkoztak
    Egyébként meg mindíg felteszi az ember virusírtó legfrissebb adatbázisát. Ha ilyen kritikus rendszerről van szó, akkor akár több vírusírtóval is végignézi a gépet (nem egyszerre futnak!!)
    Némi házirendet pakol hozzá telepítés után, pl.: xy programok futthatnak minden más nem.
    Végignézi egy szakember a windows induló beállításait,...
    Lehet külső Microsoft tanácsadót is hívni, nem szégyen, ez viszont szégyen !
  • pemga #14
    Ha jól értem, akkor nem Apple, hanem az egyik beszállítója volt. És nem a gyártásnál, hanem a végellenőrzésnél... Jó kérdés, hogy mennyire tudja szabályozni egy megrendelő, hogy az alvállalkozója milyen rendszereket futtasson és hogyan konfigurálja a gépét. Szerintem csak odaad egy cd-t, hogy ezt telepítsd fel, meg ezt nyomogasd a teszthez, jó esetben egy tréningen el is mutogatják nekik. De hogy most a helyi (mármint a beszállító Gáz Gézáné Bt.-nél lakó) rencergazdik ezen kívül mi mást telepítenek fel... Na, majd jön a totális kontrol oszt minden besztonságos lesz :P.
  • Wittao #13
    Az meg már csak hab a tortán, hogy a cikk írója beteszi a McDonalds-os fényképet ide azzal az mp3-lejátszóval, amin trójai fertőzött halálra pár gépet...hmmm, és milyen gépet windowsos gépet. Tehát tényleg az iPod a szar, hogy egy .exe-t!!! rajtahagysz akár vírusosan is, és az "oprendszer" keresztbeáll tőle.
  • kozitomee #12
    Witta!! Ezt azért nem kellene!!! Mert lemoderáltatlak!!!:D