Gyurkity Péter

Észak-Korea nem kaphat az iPodokból

A kommunista rezsim hatalmasait, köztük főként a Kedves Vezetőt szeretné büntetni az USA a különböző árucikkek importjának megtiltásával. Észak-Korea nem kaphat a luxuscikkekből és elektronikai termékekből.

Érdekes szankciót vezetett be az Egyesült Államok a nukleáris robbantásokkal kísérletezgető rezsimmel szemben. Ez ugyanis most első alkalommal nem a fegyverkezéssel és a technikai fejlettséggel kapcsolatos árucikkekre vonatkozik, hanem az első számú vezető hóbortjaihoz szükséges termékekre, főleg az élvezeti cikkekre és szórakoztatói jellegű fejlesztésekre. Kim Dzsong Il a jövőben - legalábbis hivatalos úton - nem juthat hozzá az új laptopokhoz, iPod lejátszókhoz, francia konyakokhoz, szivarokhoz, drága autókhoz, motorokhoz valamint sporteszközökhöz.

A listában felsorolt árucikkek elsősorban a Kedves Vezető kedvenc eszközei, illetve azok a meglepetésként szolgáló termékek, amelyekkel a hozzá leginkább közel álló mintegy 600 család tagjait szokta megjutalmazni hűségükért. Jellemző példa, hogy Madeleine Albright egykori külügyminiszter 2000-es látogatásakor egy Michael Jordan által aláírt kosárlabdát vitt magával ajándékként, Kim ugyanis nagy kosárrajongó. Az USA-ban azt remélik, hogy ezzel a megoldással kicsit lazíthatnak a szorításon, mivel a diktátor jóval kevesebb különlegesség felett rendelkezhet, amelyekkel magához láncolhatná a hatalom kiszolgálóit.

A kommunista országot természetesen a robbantás miatt büntetik, amelyet a nemzetközi tiltakozások ellenére hajtottak végre. Még az általában baráti Kína is figyelmeztetőleg lépett fel Phenjannal szemben, a rakoncátlan kistestvér orrára koppintva. A Pekingben zajló egyeztetéseken azonban nem sikerült megállapodni a hatoldalú tárgyalások újbóli megindításáról, amely elsősorban a nukleáris leszerelésről szólna.

"A kísérlet ártani nem árthat, de azt még nem tudjuk, hogy valóban működik-e" - jellemezte a helyzetet Robert J. Einhorn, a külügyminisztérium korábbi munkatársa. A legfőbb akadályt a feketepiac jelentheti, ugyanis bár az amerikai kereskedelmi szervezetek, tömörülések egyetértenek a kormányzat döntésével, a csempészek folytathatják a szállításokat a busás haszon reményében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #35
    "A kommunista rezsim hatalmasait, köztük főként a Kedves Vezetőt szeretné büntetni az USA a különböző árucikkek importjának megtiltásával... Kim Dzsong Il a jövőben - legalábbis hivatalos úton - nem juthat hozzá az új laptopokhoz, iPod lejátszókhoz, ..."

    Höhöhö, csak éppen ezt mindet ugye a baráti Kínában gyártják, az meg ugye határos Koreával.
    LOL

    De szerencséjük az ÉK-iaknak hogy nincs olajuk, mert akkor azt a szegény de viszonylag rendezett országot már rég átalakították volna Rumszfeldék a saját ízlésük szerint.
    De legalább lenne meki minden városban.
  • Omega #34
    Itt egyszerűen annyiról van szó hogy így akarnak nyomást kifejteni a vezetőkre. Tekintettel arra hogy a személyiségük nem csak infantilis hanem még alapjáraton is full idióták, lehet akár eredményes is.
  • Petko #33
    nem akarok nagy filozófiai okfejtésekbe kezdeni csak egykét tömör logikai összefüggést vetnék fel:
    1. természetesen fogadjuk el hogy ÉK-ban jóval kevesebbet tudnak fogyasztani luxuscikkekből mint itt vagy US-ben
    2. az alapfelállás viszont nekem nem tűnik sokkal különbözőnek mint az itteni vagy nyugatabbi, - azaz van egy szűk vezetői (politikusi, üzleti) felső réteg akik messze több fogyasztási lehetőséggel rendelkeznek mint az alattuk levő alsó réteg, azaz a nép... kettő között egy hatalmas szakadék, esetleg van egy kihaló középréteg, akik közé én és aki ezt olvassa valószinűleg tartozik. a differencia annyi hogy az egész el van tolva egy nagy lépéssel
    3. a középkorban egy király vagy egy nemesi rangú ember helyével szerintem nem sokan cserélnének itt mo. on vagy akár észak koreai néprétegek sem, egy akkori király életének a kényelme valószinűleg pokoli lenne egy mai embernek, aki megszokta a fogyasztói társadalmat és a technológiai "kényelmi" fejlettséget
    4. szerintem egy mo.-i alsóosztálybeli (azaz átlagos) nyugdíjasnak nem sokban lehet ott más az élete mint itt (fogyasztási lehetőségekben sem)
    5. szóval tekithetjük úgy is akár hogy el van tolva egy tehcnológiailag fejlettlenebb szintre az itteni társadalom, plussz ez fenntartva fegyverrel és erőszakkal, de egyébként full ugyanez?
  • Tetsuo #32
    Ezzel azt akarod mondani, h tarkón lövik a csávót, aki a Nagy Vezérnek szállítja a konyakot??
    Hihetetlen, milyen értetlenek vagytok.. (szemforgatószmájli)
  • Tetsuo #31
    Ez egy nagyon xar példa volt..
  • Tetsuo #30
    Te mán agymosott vagy. :P
  • moha #29
    Magyar élménybeszámoló Észak-Koreáról.
  • Molnibalage #28
    Hol lehet megtalálni eme videot? Nem szadista vagyok, de azért jó lenne látni, hogy TÉNYLEG megtörtént.
  • ensomhet #27
    Azért azt nem gondolnám, hogy minden csak nyugati lejárató propaganda lenne, hisz azért az ismerhető, hogy a egyéb kommunista próbálkozások milyen eredménnyel jártak. Biztos, hogy nagy a szegénység és az éhezés ott. Főleg ez utóbbi az, ami nagyon rossz lehet, mert ha van mit enni, akkor már túl nagy probléma nem lehet.
  • stukov #26
    Nagyon érdekes világ lehet Észak Korea, a személyi kultusz nem kéne.
    El se tudjuk képzelni, hogy élnek ott, lényegében a világtól elzártan, és ez rohadtul bántja az USA-t. Az, hogy a krumpli miatt megöltek valakit, lehet simán nyugati propaganda is akár.