Gyurkity Péter

R600 specifikációk - jön a Radeon X2900

Nemhivatalos források szerint az AMD partnerei előtt ismertette a Radeon család következő generációjának első tagjait. Ebben három változatról és némileg eltérő specifikációkról esett szó.

A DailyTech értesülése szerint a processzorgyártó végre ismertette a végleges változatok közötti eltéréseket, igaz egyelőre kizárólag saját partnerei számára. A Radeon X2900 kártyák három eltérő kiszerelésben érkeznek, natív HDMI-támogatással, eltérő memóriával és órajellel. Végre arra is - nemhivatalos - választ kapunk, hogy miért késlekedtek ennyit a fejlesztéssel és miért volt a nagy bizonytalanság a kártyák kialakítását illetően.

A gyártó tájékoztatása szerint az R600-ra épülő új csúcskártyák 700 millió tranzisztort foglalnak magukba, ami nagy ugrás az eddigi fejlesztésekhez képest. Az X1900-as széria példányai például a 384 millió tranzisztorból álló R580-on alapulnak, míg az egyel korábbi R520 "csak" 320 milliót tartalmaz. Az X2900 három különböző változatban jelenik meg, ebből kettő a már korábban ismertetett, OEM-gyártóknak és otthoni felhasználóknak szánt verzió, a harmadik pedig egy némileg lebutított, valamivel lassabb példány. Ami a meghajtót illeti, az AMD a Catalyst 8.36-os verzióját szánja a kártyákhoz, ennek WHQL-kiadása márciusban esedékes.

A zászlóshajó szerepét az OEM-gyártóknak szánt XTX kapja, amely 12,5 hüvelykes hosszúságával még a GeForce 8800 GTX-et is lepipálja. Az ismertető szerint a meglehetősen nagyméretű hűtő csendes megoldás, a kártyán pedig 1 GB GDDR4 memória kap helyet, a referenciapéldányhoz ezt a Samsung szállította. A második változat az otthonokba szánt, méretében csökkentett XTX, amely csak egy-két részletben tér el nagyobb testvérétől. Az X2900 XT viszont már annál inkább, hiszen ezek a kártyák alacsonyabb órajelen, 512 MB GDDR3 memóriával érkeznek, hőcsöves (heatpipe) megoldással. Változik a CrossFire is: nem lesz többé szükség a külső kábelezésre és megszűnik a "Master" szerepkör, ezt követően bármelyik példány elláthatja a vezér szerepét a többkártyás felállásokban.

Az előzetes információknak megfelelően a fejlesztéseket a március 15. és 21. között megrendezendő CeBIT-kiállításon mutatják be, ám itt kizárólag a három referenciakártya kap majd helyet, a kereskedelmi megjelenésre még várni kell. Az ATI egyik alkalmazottja a csúszásokkal kapcsolatban elárulta, hogy eredetileg az úgynevezett "Quad-Stealth" dizájnnal próbálkoztak, ami többek között a teljes kártyát lefedő, két bővítőhelyet elfoglaló hűtést foglalt magába, ám ezt később tovább variálták és helyet kapott a GDDR3 támogatása, valamint a hőcsöves megoldás, ami szerintük az R600 széles felhasználási lehetőségeit mutatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #40
    Valszleg az SLI-d miatt nem az igazi vistán. ööö sztem :)
  • Inquisitor #39
    17 egyébb nyelven meg hetek óta elérhető.
  • TC3 #38
    ŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐŐ
    Ezt azért cáfolnám!
    Én pl. semmitse tudok kezdeni a Vistával.
    Gépem allul.
  • Tinman #37
    Szerk: Éppen ma jött ki a magyar verzsön :-)
  • Tinman #36
    Rám ez a driver vonatkozik:

    http://www.nvidia.com/object/winvista_x64_100.64.html

    Játszok, nem is keveset... eddig egyedül a Splinter Cell: DA-el voltak komoly bajaim, de azzal meg XP alatt is.
  • arty #35
    remekül működő :)

    gondolom nem játszol (vagy aligalig) :)
  • Tinman #34
    El vagy tévedve.
    Haldoklik a Vista? Hivatalosan még ki sem jött belőle az otthoni felhasználókat megcélzó különböző nyelvű verzió /csak az angol/, a cégeket pedig mint anno a Win98/2000 esetén komoly reklámhadjárattal kell bombázni, hogy miért érdemes lassan váltani.

    Az átállás hajnalán kijelenteni valamiről, hogy haldoklik... hát elég naívság.

    Amúgy pedig remekül működő driver van a Vista alá a VGA kártyámhoz.
  • sathinel #33
    http://www.youtube.com/watch?v=zlr9dvwnEus&mode=related&search=

    Lol ez szerintem ezeket a kártyákat is durván meg fogja izzasztani.
  • dez #32
    Azok alapján, amit a cég a honlapján ír, ez nagyon is kvanumszámítógép. Honnan szedted ezt a cnna dolgot?
  • dez #31
    Az ATI-s CrossFire ugyanúgy 2+ PCI-E x16 slotot használ, mint az SLI.