Gyurkity Péter

Csendben erősödik az AMD a grafikus kártyáknál

A sokak által várt év végi roham elmaradt, egyedül a mobil szegmensben ugrott meg a grafikus illesztők forgalma az utolsó negyedévben. Az AMD-ATI az asztali termékeknél, az nVidia a mobil változatoknál javított.

A Jon Peddie Research friss felmérése szerint eképpen alakult 2006 végén a grafikus illesztők piaca, vagyis meglehetősen vegyesnek mutatkozik a kép. A legnagyobb gyártók összesen mintegy 83,5 millió illesztőt szállítottak le a negyedik negyedévben, ez mindössze 0,9 százalékos javulást jelent az őszhöz képest, az egy évvel korábbi eredménynél pedig 5 százalékkal jobb. Az asztali szegmensben 57,6 millió, a mobil termékeknél pedig 25,8 millió darab volt a végeredmény az utolsó három hónapban, a kettő közül inkább csak ez utóbbi mutatott erős élénkülést az ünnepek előtt és alatt.

A teljes piacot tekintve továbbra is az Intel vezet - 37,4 százalékos részesedéssel -, amely elsősorban integrált megoldásai révén birtokol nagy előnyt a vetélytársakkal szemben. Az nVidia a második a maga 28,5 százalékával, az ATI (AMD) pedig a harmadik 23 százalékkal. A többiek a futottak még kategóriába tartoznak, hiszen a negyedik Via mindössze 6,7, az ötödik SiS 4,5, a hatodik Matrox pedig 1 százaléknál is kevesebb részesedéssel bír. Az első hármasból egyedül az ATI tudott értékelhető módon javítani korábbi eredményén, ezt elsősorban a különálló asztali termékeinek népszerűségének növekedésével tudta elérni.


Az asztali szegmensben egyébként az Intel és az nVidia fej-fel mellett halad (31,8 és 31 százalék), míg a különálló grafikus kártyák tekintetében némileg csökkent az nVidia előnye, amely 53,8 százalékkal vezet az AMD-ATI 46,2 százaléka előtt. Utóbbi különösen a csúcskategóriás Radeon X1950 Pro és a középkategóriás X1650 XT révén javított, amelyek jó fogadtatásra találtak. Az elkövetkező hónapokban a szakértők főleg az ATI R600 révén várnak megújulást a területen.

A mobil szegmens forgalma három hónap alatt 13 százalékkal, 2005 hasonló időszakához képest pedig 34 százalékkal ugrott meg, ami nem kis teljesítmény. Itt szintén az Intel vezet majdnem 50 százalékkal, második az AMD-ATI, míg az nVidia alig lemaradva a harmadik, utóbbi viszont nagyot javított eredményén. Különösen nagy szerepet tulajdonítanak a megfigyelők a multimédiás, nagyképernyős alkalmazásnak, hiszen a vásárlók sokszor a teljesítményt is az alapján mérik, hogy az adott laptop az akkumulátor feltöltése nélkül végigjátssza-e a teljes mozifilmeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    Hát, AMD-s szempontból nézve:
    - Ezév 2. felében jön az AM2+ foglalat, ill. tokozás, ami viszont kompatibilis az AM2-vel (mai AM2 procik mennek benne, illetve AM2+ tokos procik mennek a mai AM2-ben).
    - AM2+-szal jön a PCI-E 2.0, de ez is visszafelé kompatibilis, és nem létszükséglet 1-2 évig.
    - DDR3 meg csak 2008 második fele környékén jön, de további 1-2 évig még nem lesz létszükséglet.

    Szal, mai hw-rel (tehát PCI-E, amiben mennek majd a PCI-E 2.0-s kártyák [és majd csak több év után fog számítani a különbség], ill. AM2-es alaplap, amiben mennek majd az AM2+-os procik [amivel többet tudna egy AM2+-os lapban, az nem egy életkérdés]) még elég jól el lehet lenni egy dabig. De tegnapival...
  • Sanyix #21
    Holnap az lesz, hogy újra cserélheted le a tegnap vett gépedet, mert új memóriafoglalat, vagy új cpu foglalat jön, vagy időnként új videokártya foglalat. pc-t pár éve csak aktuálisra lehet tervezni, jövőre nem.
  • dez #20
    Elfelejted, hogy a HD-s TV-k 16:9-es képarányúak, így a 720p nem 1280x720, ami azért sokkal több, mint a 800x600, de az 1024x768-nál is.

    "HD-s filmeket mar evek ota lehet talalni csak nem magyaroszagon." -- A netről (ami ugye itthon is elérhető :) ) számos HD-s film tölthető le, és egy 1280-as felbontást tudó monitoron is elég jól néznek ki (persze nem 3m-ről nézve).
  • dez #19
    Persze, ~40eFt még belefér, de pl. egy 100-150eFt-os csúcskártyát már nem érné meg beletenni. Mivel én a "pár év"-et túlzásnak érzem, hogy ki lehetne húzni vele. Vagyis ki lehet, de pár új játék, ami dual-core procira és/vagy GPU alapú számításokra hagyatkozik, nem fog menni, csak esetleg jól lebutítva.
  • kvp #18
    "ezért magas felbontáson már élvezhetetlenek. Pl. az egyik római városépítgetős játék, nem jut eszembe a neve"

    A tv-n a legtobb embernek eleg az 576i. A legtobb olcso hd tv is csak 720p. Ehhez kepest a legtobb ember nem hajlando 800x600-ban (600p) jatszani, mert az tul alacsony felbontas. Ma mar az 1024x768 (768p) is alacsonynak szamit egyes korokben. A valosag az hogy nem lesz szebb a kep a nagy felbontastol, csak tobbet dolgozik a kartya. Viszont a dx10 vagy a fizikai gyorsitas mar megeri a cseret, mivel ezek tenyleg ujdonsagot hoznak.

    "De ahogy HD filmem se lesz meg 1-2 evig, ugy olyan jatek se nagyon lesz ahol a _busz_ miatt hasalna el a dolog."

    HD-s filmeket mar evek ota lehet talalni csak nem magyaroszagon. Japanban mar tobb mint 10 eve van hd tv adas. Nagyon sok ott leadott filmet be lehet szerezni angol hanggal vagy felirattal is. Sajnos ezeket az egyik gep amin probaltam mar nem tudta lejatszani. (intel integralt vga volt benne) Egyszeruen nem volt eleg ereje hozza. (a memoriabusz sebessege es a hardver scaler hianya utotte ki)

    Jatekbol pedig mar volt olyan jatek ami azert volt cpu, azaz inkabb busz limitalt mert cpu alapu geometriat hasznalt. Eloszor gpu-s geometriara es fizikara irtak, de mivel a gepnek vissza kellett volna olvasnia az adatokat ezert gyorsabb volt a cpu-n kiszamolni es keszen elkuldeni a kartyanak. (fejlesztes kozben az elso tesztek utan irtak at) Ha minden jobb kartya kepes gpgpu-kent mukodni akkor a fejlsztok is ki fogjak hasznalni. Ugyanilyen nagy (4-8 szoros) a kulonbseg egy mai jateknal pcie16 es pcie1 kozott. Pedig a mai jatekok meg tenyleg nem hasznaljak ki a pcie buszt. Egy dx10-es jatek mar ki fogja, eleg ha a microsoft fizikai api-jat hasznalja.
  • JTBM #17
    Egy Ati X1950 Pro 512MB 50K Ft.
    Egy alaplapcsere + procicsere + memóriacsere + videokari csere 250-350K Ft. Számolj...

    Mellesleg az Athlon XP3000+ procimmal minden mai játékkal full felbontásban és maximális settings-szel tudok játszani. Pl. Total War Medival 2, Eldersscroll4 - Oblivion. Pedig ezek a játékok a legerőforrásigényesebbek ami ma létezik. Jópár játéknál a kártya még túl gyors is, nem egy ilyen gyors kártyára lettek tervezve, ezért magas felbontáson már élvezhetetlenek. Pl. az egyik római városépítgetős játék, nem jut eszembe a neve. Túl kicsik a betük nagy felbontáson.

    A játékoknál egyértelműen a videokártya a limit, egy single core Athlon XP bármelyik mai játékot jól futtatja.
  • JTBM #16
    Ne viccelj, bármikor vehetsz egyet, nekem az ketyeg a gépemben...
  • remark #15
    Tisztában vagyok azzal amit írsz, és egyetértünk minden pontjában.

    Amiben nem értünk egyet az az, hogy te nem tartod elképzelhetőnek hogy valakinek megérje 200 eurót áldozni a gépére azért hogy még pár évig menjenek a programok én meg igen. Én is inkabb erre hajlok, és nem hiszem hogy itt az ideje a komplett gépcserének, főleg hogy egyre kevesebbet játszok (öregszem vazze), így az ember jobban meggondolja azt ami régebben még egyértelműbb volt: hogy vajon megéri-e 800-1000 eurókat költeni digitális szórakoztatóelektronikára... Egyszerűen nem fog megtérülni a befektetett pénzt. Ha meg ma ráköltök 200 eurót, akkor még jó vagyok 1 évig, esetleg tovább. És lehet hogy utána már úgyis csak linuxra kell meg firefoxra a gép, arra meg jó ez is amin most írok, egy 1.1-es cerka...

    Úgyhogy szerintem az esztelen és minden racionalitást nelkülöző ragaszkodás az rám nem jellemző (legyen szó akár CPU-ról, akár GPU-ról, akár OS-ről), így ezt a részét hagyjuk is. (Nem is értem miért írtál ilyet a regálásodba.) Viszont nem szeretek olyasmire pénzt költeni amit nem használok ki.

    A fejlődés visszatartásáról pedig azt gondolom, hogy válaszhatok: nem költök se kártyára, se új játékra, így néhány cégnek ennyivel kevesebb pénze lesz kifejleszteni számodra (meg agp lol barátunk számára) a csúcstechnikát, vagy... veszek egy olcsóbb kártyát, meg pár játékot, és akkor talán mindenki jól jár, még te is. Tudod: mindenki pont annyival járul hozzá a fejlődeshez, amennyivel kell. Se többel, se kevesebbel.

    BMW-t is a hármas széria tartja el, és a Mercedes-t a C osztály, ahogy egy ország is a középosztályra támaszkodik.
  • archkoven #14
    Azért az nagyon merészen hangzik, hogy "nem éri meg AGP-s kártyát venni".
    Aki nem akarja kidobni a gépét, annak igenis megérheti AGP-set venni! Ezzel ki lehet tolni a gép életciklusát még pár évig, mint ahogy én is tettem.
    A lényeg az, hogy aki új gépet akar venni annak csak PCI-E érdemes venni, aki viszont alkalmi játékos -mint én is- annak fölösleges folyton cserélgetni a komponenseket ha kijön egy újabb.
    Én egyébként négy vagy öt éve használom úgyan azt a gépet folyamatosan, ez alatt cseréltem processzort, bővítettem memóriát, HDD-t, cseréltem VGA-t. Ha folyton áttértem volna egy új platformra akkor folyton ára alatt adhattam volna el a processzort, alaplapot, memóriát, VGA-t, szóval szinte mindent.
  • dez #13
    Az mondjuk más, ha nem elvből, "azért is" alapon ragaszkodik valaki, hanem túl sokba kerülne a teljes váltás, és ezért még egy közepes összeget rászán.
    De én pl. inkább azt választottam, hogy már jóval korábban váltottam, amikor még viszonylag jó áron el tudtam adni az előző AGP-set... (A ramot nem is kellett lecserélni.)