Gyurkity Péter

Elkészült a PCI Express 2.0

A PCI-SIG csoport közzétette a szabvány 2.0-ás változatának dokumentációját. A PCI Express 2.0 nagyobb átviteli sebességgel, több új funkcióval és a nagyobb fogyasztású grafikus vezérlők támogatásával kecsegtet.

A dokumentáció a csoport weboldalán található. Ebből kiderül, hogy a tavaly maguk mögött hagyott 90 napos türelmi idő lejárta után végre elkészült a végleges változat, amely elnyerte a szervezet tagjainak jóváhagyását. A második generációba tartozó csatlakozók nagyobb sebességet és több kiegészítő funkciót kínálnak, amelyek mindkét irányba az eddiginél jóval több információt küldenek. Az első ilyen termékek megjelenésére még az első félévben sor kerülhet.

Elsőként az adatátviteli sebesség növekedését említik, ez ugyanis a jelenlegi 2,5-ről 5 Gbps-ra ugrott, vagyis megkétszereződött. Az új x16 csatlakozók ezzel 16 GB-ot pumpálhatnak át másodpercenként, ami tovább tágítja az eddigi határokat. Fontos újításként említik a sebesség dinamikus változtatásának lehetőségét (Dynamic link speed management), amit akár menet közben, szoftveres úton is elvégezhetünk. A sebesség módosulását az eszközök immár vissza is jelzik az operációs rendszernek, így mi is értesülünk, ha változás állt be az adatátvitel gyorsaságában.

A további funkciók a szabványra támaszkodó különböző eszközök és a csatlakozók jobb kezelését teszik lehetővé, emellett támogatják a nagyobb étvágyú grafikus vezérlők használatát. Az nem derül ki, hogy pontosan mennyivel emelték meg a lécet, ám minden bizonnyal a csúcskategóriás változatok a jövőben is kiegészítő csatlakozást igényelnek majd a megfelelő áramellátás érdekében. A kompatibilitást egyébként megőrzik a jelenlegi 1.1-es verzióval, azaz a régebbi kártyák is passzolnak majd az új alaplapokhoz.

A két processzorgyártó terveinél már tavaly megemlítettük a szabványt, hiszen mind az Intel, mind az AMD tervezi a PCI Express 2.0 felhasználását saját termékeinél. Előbbi a Bearlake család második negyedévben esedékes megjelenésével, utóbbi pedig az év végén csatlakozik a táborhoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lee56 #55
    minden *hardware* totyikban (ehh aludni kéne :D)
  • lee56 #54
    Mostanában szinte minden totyikban ide lyukadunk ki, ezvan, pci-Ex-ről ugyse lehet tul sokat dumálni, amit lehetett az meg már elhangzott :)
  • tmisi #53
    Imádom, amikor viták születnek. AMD vs. Intel

    1mb vagy nem 1mb, tökmind1, mivel csak ilyen volt beszerezhető. Northwood max. használtan, úgy meg nem kell.

    "celeron tetrisgépbe való nem számítógépbe" ez LOL
  • Sanyix #52
    Hát a cache nagyjából édesmind1, meg kell lennie a minimális alapnak, és ennyi, ez az 1mb inkább marketingfogás. A p4 nem a cache miatt gyorsabb, hanem azért mert kevésbé brutálfos bénaság úgy egészben mint a celeron (celeron tetrisgépbe való nem számítógépbe). Ha akkor amikor a celeront vetted, amd-t vettél volna, akkor is, és most is jobban jártál volna, ráadásul olcsóbban :)

    "Hát celeronnál jobb, de az a legalja, azt még a 64bites sempronok is lenyomják olcsóbban ráadásul :)" hát az gyenge kifejezés hogy lenyomják, még ha 32bites sempronról van szó, akkor is :)
  • lee56 #51
    Hát celeronnál jobb, de az a legalja, azt még a 64bites sempronok is lenyomják olcsóbban ráadásul :)
  • BiroAndras #50
    Válts AMD-re.
  • tmisi #49
    Már megvan a proci. :)
    Azé van értelme, mert nem mind1, hogyha veszek VGA-t (fogok is), pl. 7600GT, a cerka ki sem hajtja rendesen, mert pl. utóbbi kártya fasza lesz mondjuk a Crysishoz, de cerka már előbb elvérzik, még mielőtt a kártya megdomborítaná a képességeit. + A mostani gamek kezdik majd kihasználni a dualmagos CPU-kat, így a minimum gépigény is nő. Szerintem ha valaki nem akar váltani platformot, ki kel hoznia belőle, amit tud.

    Ráadásul, ha megnézed én 1MB cache-es CPU-t vettem, míg a celeronom 256k-s (mint anno a PIII-ak). Jól jön majd az 2007-ben.
  • lee56 #48
    Az hogy neked sose lesz szükséged 1000W-os tápra, még nem jelenti azt, hogy szükségtelen, nyilván azért van piacon mert veszik, attól még hogy nem tümegtermék (mer nyilván nem kell mindenkinek) még lehet létjogosultsága...

    Ilyen alapon miért nem háborodsz fel a sok limuzinon, biztos abból 2 is parkol a parkolóházadban azé :)
  • BiroAndras #47
    "szerintem az áramszolgáltatókkal is összebeszélnek, legyen 1000 wattos táp hogy a usernek a villanyszámlája is jó nagy legyen."

    Nem a táp határozza meg a gép teljesítményét. Ezen kívül senki nem kötelez téged a megvásárlására.

    "Na de most komolyan minek egy gépbe 1000 wattos táp?"

    2x húzott Core 2 Quad + 2x 8800GTX. Nyílván nem átlag pistike gépébe való.

    "mikor az 1,4 ghz es laptopom 65 watton megy."

    Neked nem szóltak, hogy a laptopok jóval kevesebbet fogyasztanak, mint az asztali gépek?
  • Sanyix #46
    Amiért a 220V-s hálózati feszültséget 230V-ra emelték. (mert 220V-on pl az 1000 üzemórás égő többet égett mint 1000 óra, 230V-on már a tervezett időpontban használódnak el a dolgok :)).