Gyurkity Péter

Kétszeres sávszélességet kínál a PCI Express 2

A PCI Express technológia fejlesztéséért felelős PCI Special Interest Group (PCI-SIG) hivatalosan is bejelentette, hogy a PCI Express 2 szabvány a jelenlegi 2,5 helyett már 5 Gbps-os adatátviteli sebességet kínál majd.

Az új szabvány végleges változata várhatóan 2005 végén készül el, míg a PCI Express 2 technológiára épülő termékek legkorábban 2007 elején kerülnek majd a boltokba. A PCI-SIG igazgatótanácsa a piaci helyzettel, illetve a vásárlói igényekkel indokolta a bejelentést, és igyekeztek kihangsúlyozni, hogy az új szabvány kompatibilis lesz elődjével. "Az 5 Gbps-os adatátviteli sebességet nyújtó PCI Express szabvány kielégíti a nagy sávszélességet követelő multimédiás alkalmazások, a szerverek és munkaállomások, és a gigabites hálózati technológiák által támasztott igényeket" - jelentette ki Ajay Bhatt, a PCI Express bizottság elnöke, amely közvetlenül felelős a PCI Express szabvány fejlesztéséért és a szabványok közötti koordinációért.

Elmondása szerint az új szabványt a következő év második felében véglegesítik majd, de az első termékek csak 2007-ben jelennek meg. Hozzátette, hogy a fejlesztésből oroszlánrészt vállalnak azok a mérnökök, akik annak idején a PCI Express 1.0a specifikáció munkálataiból is kivették a részüket.

A bizottság döntése némileg meglepő, hiszen a PCI Express technológia még korántsem terjedt el, és az asztali számítógépek piacán még mindig gyerekcipőben jár az új szabvány - nem beszélve arról, hogy a grafikus kártyák terén a szakértők nagy része is feleslegesnek tartja az új szabványra történő átállást. A felhasználók szempontjából azonban még érdekesebb a kompatibilitás kérdése: bár a bizottság közleménye leszögezi, hogy az új szabványra épülő termékek visszafelé kompatibilisek, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon az új grafikus kártyák együttműködnek-e majd a jelenleg használatos PCI Express alaplapokkal.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Johnny d #26
    amúgy cat írta
  • Johnny d #25
    "szándékosan csak adagolják a technikát, igy több bőrt tudnak lehuzni az emberekről"

    jesz aranyszabály!
  • dez #24
    Néhány hónapon belül semmivel sem lesznek ezek drágábbak, mint a mostaniak. És előbb-utóbb úgyis le kellene cserélni a grafkártyát, alaplapot, procit. Csak az a nehézség, hogy most egyszerre kell.

    Az AGP csak egy irányban volt erős, és annak tényleg nem sok értelme volt, de a kétirányú sebességgel lehet érdekes dolgokat kezdeni. A DX 10/Next/nemtudommiazújneve-ben állítólag érdekes virtualizálások lesznek, amikkel nagyságrendekkel több poligont és textúrát lehet kezelni.
  • arty #23
    én spec nem szeretek "ipari felhasználási célra jó" dolgokért OTTHONRA fizetni, márpedig ezt IS kénytelen leszek megvenni, ha továbbra is akarok PC-t használni :(

    PCI-E értelmetlen, ugyanugy eljátszodik majd az az értelmetlenség, mint AGP1-2-4-8 esetén, s lof*szt nem érünk vele a GYAKORLATBAN ugysem :(
  • dez #22
    És egy PC csak otthonra való? Home Computer? ;)
  • BiroAndras #21
    Azért ez nem épp otthoni felhasználás. Én legalábbis nem láttam még 6 MPixeles webkamerát...
  • dez #20
    Mint írtam, PCI-E-nél nem ugyanazon a buszon ülnek a slotok, hanem minden slotnak saját vonala van (illetve a x16-osnak 16). (Az persze más kérdés, hogy a proci győzi-e az adatmennyiséget.)

    Tényleg, talán itt is van olyan, mint az AGP/PCI-nál, hogy pl. a grabber közvetlenül a grafkártya memóriájába dolgozik. Vagy fel is kell dolgozni a képet? A pixel-shaderrel is sokmindent lehet csinálni.
  • dez #19
    Hopp, itt már a 2-es sávszélét vettem alapul, pedig még csak 1-es van a piacon.
  • Yfel #18
    Kartyank nincs, azt az olyanok gyartjak mint National Instruments, Matrox, Coreco, Epix, stb. Mi csak a kamerakat adjuk.

    Regebben is volt egy ilyen problema... par eve mikor kiadtunk egy 6MPixel/18fps kamerat akkor is ebbe a problemaba utkoztunk de akkor meg lehetett oldani, hogy egy dual processzoros gepbe tettunk egy olyan alaplapot, amelyiken mindegyik processzornak diszkret PCI busza volt es mindket buszra ket-ket framegrabber kartyat ultettunk. Mindegyik kartya a teljes kep negyedenek a kamerabol valo kiolvasasara/osszeallitasara volt beallitva, majd a vegen osszeraktuk az egesz kepet a ket processzorra erkezo adatokbol es megjelenitettuk a kepernyon.

    Azt hiszem, hogy most is ez lesz a helyzet ha tobb kamerat akarunk egy gepre rakni. dupla-procis gep ket diszkret PCI Express busszal, mindegyik buszon egy kartya egy kamerat kezel es mindegyiknek a kulon processzora feldolgozza a framegrabberbol jovo adatokat... kar, hogy ilyen alaplap nincs. Azzal a rohadt adatatviteli sebesseggel csinalhatnanak vegre valamit, hogy ne kelljen mindig ilyenekkel szorakoznom :o)

    Y

    PS: Ezeket a peldakat csak olyanoknak irtam ide, akik azt mondjak, hogy nincs olyan felhasznaloi terulet ami miatt erdemes tovabb fejleszteni az adatatviteli sebesseget.
  • dez #17
    Szép kamerák lehetnek... :) Van olyan alaplap, amin 4db (egymástól független, nem úgy mint a PCI) x1 slot van, az tehát 4db kamerát tud kiszolgálni (vagy ha van egy újraelosztó rendszer, akkor többet is). Vagy elvileg megtehető az is, hogy egy PCI (/PCI-E x1, ha lesz ilyen) slotban van egy grafkártya, és a x16 slotba kerül a kártyátok.