55
  • lee56
    #55
    minden *hardware* totyikban (ehh aludni kéne :D)
  • lee56
    #54
    Mostanában szinte minden totyikban ide lyukadunk ki, ezvan, pci-Ex-ről ugyse lehet tul sokat dumálni, amit lehetett az meg már elhangzott :)
  • tmisi
    #53
    Imádom, amikor viták születnek. AMD vs. Intel

    1mb vagy nem 1mb, tökmind1, mivel csak ilyen volt beszerezhető. Northwood max. használtan, úgy meg nem kell.

    "celeron tetrisgépbe való nem számítógépbe" ez LOL
  • Sanyix
    #52
    Hát a cache nagyjából édesmind1, meg kell lennie a minimális alapnak, és ennyi, ez az 1mb inkább marketingfogás. A p4 nem a cache miatt gyorsabb, hanem azért mert kevésbé brutálfos bénaság úgy egészben mint a celeron (celeron tetrisgépbe való nem számítógépbe). Ha akkor amikor a celeront vetted, amd-t vettél volna, akkor is, és most is jobban jártál volna, ráadásul olcsóbban :)

    "Hát celeronnál jobb, de az a legalja, azt még a 64bites sempronok is lenyomják olcsóbban ráadásul :)" hát az gyenge kifejezés hogy lenyomják, még ha 32bites sempronról van szó, akkor is :)
  • lee56
    #51
    Hát celeronnál jobb, de az a legalja, azt még a 64bites sempronok is lenyomják olcsóbban ráadásul :)
  • BiroAndras
    #50
    Válts AMD-re.
  • tmisi
    #49
    Már megvan a proci. :)
    Azé van értelme, mert nem mind1, hogyha veszek VGA-t (fogok is), pl. 7600GT, a cerka ki sem hajtja rendesen, mert pl. utóbbi kártya fasza lesz mondjuk a Crysishoz, de cerka már előbb elvérzik, még mielőtt a kártya megdomborítaná a képességeit. + A mostani gamek kezdik majd kihasználni a dualmagos CPU-kat, így a minimum gépigény is nő. Szerintem ha valaki nem akar váltani platformot, ki kel hoznia belőle, amit tud.

    Ráadásul, ha megnézed én 1MB cache-es CPU-t vettem, míg a celeronom 256k-s (mint anno a PIII-ak). Jól jön majd az 2007-ben.
  • lee56
    #48
    Az hogy neked sose lesz szükséged 1000W-os tápra, még nem jelenti azt, hogy szükségtelen, nyilván azért van piacon mert veszik, attól még hogy nem tümegtermék (mer nyilván nem kell mindenkinek) még lehet létjogosultsága...

    Ilyen alapon miért nem háborodsz fel a sok limuzinon, biztos abból 2 is parkol a parkolóházadban azé :)
  • BiroAndras
    #47
    "szerintem az áramszolgáltatókkal is összebeszélnek, legyen 1000 wattos táp hogy a usernek a villanyszámlája is jó nagy legyen."

    Nem a táp határozza meg a gép teljesítményét. Ezen kívül senki nem kötelez téged a megvásárlására.

    "Na de most komolyan minek egy gépbe 1000 wattos táp?"

    2x húzott Core 2 Quad + 2x 8800GTX. Nyílván nem átlag pistike gépébe való.

    "mikor az 1,4 ghz es laptopom 65 watton megy."

    Neked nem szóltak, hogy a laptopok jóval kevesebbet fogyasztanak, mint az asztali gépek?
  • Sanyix
    #46
    Amiért a 220V-s hálózati feszültséget 230V-ra emelték. (mert 220V-on pl az 1000 üzemórás égő többet égett mint 1000 óra, 230V-on már a tervezett időpontban használódnak el a dolgok :)).
  • tom235
    #45
    szerintem az áramszolgáltatókkal is összebeszélnek, legyen 1000 wattos táp hogy a usernek a villanyszámlája is jó nagy legyen.Na de most komolyan minek egy gépbe 1000 wattos táp?, mikor az 1,4 ghz es laptopom 65 watton megy.
  • Sanyix
    #44
    Hát ha a költség, teljesítmény, fogyasztás együtt fontos akkor soha nem is volt értelme p4-et venni.
  • lee56
    #43
    Én azt nem értem, mi értelme p4-et venni manapság. Ha teljesitmény kell, van jobb proci is jó áron, ha költségek fogyasztás a fontos, akkor sem a p4 a legjobb választás sztem. (hiába megy 1re lejebb az ára)
  • tmisi
    #42
    Teljesen igazad van. A PCIE-s alaplapot és VGA-t is csak azért érdemes venni, mert a legtöbb helyen már csak azt kapható. A procifoglalat váltás is baromság, főleg mivel a intel téren 775-re is készültek 3 giga alatti CPU-k, ezért 478-ast már alig kapni. Ezért a 3 gigás P4-gyet internetről kellett rendelnem és így is csak jövő héten érkezik, mert be kell szerezniük.

    A legnagyobb baj az, hogy ezek az elméleti adatok jól hangzanak, csakhogy addig lósz*rt sem érnek, amíg ki nem használják őket a programok (elsősorban a játékok).
  • dez
    #41
    ...és talán az sem teljesen elhanyagolható, hogy PCI esetén több egység osztozik a 133 MB/s-en, miközben PCI-Expressnél egyenként kapnak 1 v. több csatornát, és minden csatorna külön-külön 250 MB/s sávszéllel bír...
  • Neurotoxin
    #40
    "A PCI Express 2.0 nagyobb átviteli sebességgel, ......nagyobb fogyasztású grafikus vezérlők támogatásával kecsegtet" És ez most jó?Miért jó?Nem inkább a kisebb fogyasztás a cél?
  • Sanyix
    #39
    A mostani közepes videokártyák agp-s és pci-os változatai között nincs teljesítménykülömbség a játékokban, ha nemhiszed, keressél tesztet.
    "A dual core pedig nagyon jo, mar akkor is ha csak a windows hatteralkalmazasait veszi at." úú ahhoz a brutális 0-3%( pl böngésző,irc,torrent,msn,nod32)-os procihasználathoz kell :)

    Az emberek azért nem szeretik az "újításokat" mert nem igazi újítások, kamu dolgok, hogy leszívják a kedves felhasználó pénztárcáját, a ddr2 teljes mértékben ilyen a pcie is ilyen, mert már 2 éve próbálják kikényszeríteni a váltást, de csak mostanában kezd szükség lenni rá a csúcskategóriás videokártyáknál, a procifoglalat váltogatás is ilyen. Mert az rendben hogy több lábra van szükség, csakhogy ezt a gyártók pontosan tudják is jól előre, mégis minden lépésen végig kell menni a felhasználónak.
  • Sanyix
    #38
    Hát neméppen, a 666-os ddr2-nél gyorsabb a 400-as ddr1, a 800-as gyorsabb már valamivel, és arra a +5% teljesítményre ami a videodriver dualcore használata ad arra aztán feltétlenül kell új proci, és nagyon sokáig nem fogják a játékok kihasználni a dualcore-t... ez a helyzet hasonlít a 64-bitre, hogy hú nemsokára használni fogják azt is... ez volt 4 éve és megvalósult? Nem.
  • kvp
    #37
    "én maradok az AGP-nél!"

    Nekem is van vesa local bus-os gepem is. (ibm 486slc procival) De ez nem jelenti azt, hogy ne akarnek modernebb rendszereket is hasznalni. Ha az ember amugy is vesz egy nv80-as (gf8800-as csalad) videokartyat, mert szeretne gyorsitott fizikat es dx10-es (vagy opengl 2.0 xp alatt) jatekokat, meghozza egy darab kartyaval, akkor egyszeruen kelleni fog a pci-e. (vagy vesz az ember egy kozepes agp-s kartyat es nem erti miert szaggat nehany uj dx9c-s jatek ami a gyengebb pcie-s kartyaval jol fut, majd vesz fizikai gyorsitot, majd halozati gyorsitot es meg mindig lassabb a rendszere mint egy nv80-as onmagaban)

    A dual core pedig nagyon jo, mar akkor is ha csak a windows hatteralkalmazasait veszi at. En pl. gyakran futtatok bongeszot es messenger-t a jatekok mellett. Ha ezt szimpla magos gepen teszem az lassu. Dual core-oson pedig nem lassul le a jatek es szaggat be a winamp amig tolt a bongeszo. Mindkettot naponta hasznalom, tehat erzem a kulonbseget. Az smt (hyperthreading) csak bekavart a jatekokban, de a valodi dual core mar erezheto. (jatekosoknak erdemes a hyperthreading-et letiltani a dual core-os gepeken is)

    Az emberek csak azert nem szeretik az ujitasokat, mert felnek az uj technikatol, meg attol hogy mehet a szemetbe a regi cuccuk. Az agp egy oriasi hack volt. Bonyolult a csatlakozo, bonyolult a szabvany es specialis alaplapi driver kell hozza (gart driver). A pci-e a szoftvereknek olyan mint a regi pci33 volt. Csak ott van, gyors es mukodik. Az elektronikai es firmware resze pedig olyan egyszeru hogy meg nekem is sikerult megertenem kb. 1 ora alatt.
  • lpmaskmancick
    #36
    én maradok az AGP-nél!
  • BiroAndras
    #35
    A DDR 400 inkább a DDR2 666-hoz hasonló sebességben. Legalábbis AMD prociknál.
    A dualcore meg jó játékhoz is, mert a videokártya driver valamennyire kihasználja. És nemsoká a játékok is ki fogják használni.
  • Sanyix
    #34
    Tudhatnád hogy egy 400-as ddr1 ram alig lassabb egy 800-as ddr2-nél, 6xx mhz-soknál még gyorsabb is, szal én inkább előnynek venném a ddr1-et, a ddr2 selejt szabvány, ki is kellett volna hagyni egészben.
    Fasza videokártya meg ugye általában játékra kell, játék nemnagyon használ dualmagot -> semmi hátrány az 1 magos. Agp-s és pcie-s karik között a jelenlegi középkategóriában alig van külömbség, ez így van.
  • kvp
    #33
    "A PCI-X et szerverekben használták és használják még mindíg. Most pontos adatátviteli sebesség nem ugrik be de mint ha az összes AGP-nél is gyorsabb lenne."

    PCI-X : The theoretical maximum amount of data exchanged between the processor and peripherals with PCI-X is 1.06 GB/s. (64-bit, 133 MHz)

    AGP 4x : A 32-bit channel operating at 66 MHz quad pumped to an effective 266 MHz resulting in a maximum data rate of 1066 MB/s (1 GB/s); 1.5 V signaling;
    AGP 8x : A 32-bit channel operating at 66 MHz, strobing eight times per clock, delivering an effective 533 MHz resulting in a maximum data rate of 2133 MB/s (2 GB/s); 0.8 V signaling.

    Tehat a PCI-X az agp4 sebessegevel megy. Az uj PCI-X v2 tudna 4Gb/s-et, de egyetlen gyarto sem tamogatja. A PCI-E pedig mar a v1-es valtozatban is 8Gb/s-et tud, tehat sokkal jobb. Most ezt vittek fel 16Gb/s-re.

    A hagyomanyos pci buszok hatranya, hogy az osszes kartya osztozik egy buszon, tehat a szavszelesseget egy kartya el tudja foglalni. A pci express eseteben minden kartya dedikalt kapcsolatot kap, tehat a teljes savszelesseg mindegyiknek rendelkezesre all.

    A pci express masik elonye, hogy jol skalazodik, minden kartya kepes minden sebessegen es csatolon mukodni. Tehat eleg egy vezerlot kesziteni (akar a cpu-ba integralva), es az kezeli pci-e 1-tol pci-e 16-ig az osszes csatolot, mivel egyformanak latja oket. A regi pci busz eseten mar tul sok eltero es meg csatlakozoban sem kompatibilis szabvany volt. (pci v1, pci v2, pci v2.2, pci-x v1, pci-x v2, 5V/3V, stb.)

    Az agp buszt pedig el kellene felejteni, mivel csak 1 kartya es 1 processzor kozotti kommunikaciora lett kitalalva. Minden mas felhasznalas csak barkacsolas. A pci-e busz akar rendszerbusznak is jo, tehat cpu-k kozotti kommunikaciora is fel lehet hasznalni. (pl. minden proci egy pci-e 16-os vagy 32-es csatlakozoba kerulne, a videokartyak melle)

    Egyebkent pedig egyetertek [NST]Cifu meglatasaval.
  • turul16
    #32
    ja ja.
    Nem is értem azokat az embereket akik PCI gigabit ethernet kártyákat tesznek a gépükbe, a PCI SATA vezérlő mellé :)
    Hasonlóan PCI USB, vagy firiwere vezérlőkkel.

    Hang karinek jó PCI :), az lassú eszköz.
  • [NST]Cifu
    #31
    A PCI-Express legnagyobb előnye abban rejlik, hogy egy rendszer látja el (elvileg) a videókártyát, a hangkártyát, a hálókártyát és a többi. A PCI és az AGP esetén ehhez ugye legalább két vezérlő kellett, és ezek nem voltak rugalmasak. A PCI-Express sokkal nagyobb szabadságot ad, sokkal rugalmasabb, hiszen annyi és olyan csatolót lehet az alaplapra rakni, amilyet a gyártó megálmodik. A PCI-Express teszi lehetővé a SLI és Crossfire módozatokat is (a 3Dfx féle SLI is ugye anno két sima PCI csatit igényelt, AGP-vel már nem volt megoldható), tehát már ki is használták az eféle előnyöket.

    A PCI-Express igazi gondja, hogy a gyártók még mindig főleg PCI csatival hozzák ki a hangkártyákat, hálókártyákat, és egyébb kiegészítőket, tehát éppen az a probléma, hogy a gyártók óvatossága miatt nehézkes a kihasználása (lásd Creative X-Fi PCI-Express lassú bevezetés...).
  • muerte2
    #30
    Az agp8X az meg 2 GB/s
  • muerte2
    #29
    Te ezt honnan veszed? A PCI-X et szerverekben használták és használják még mindíg. Most pontos adatátviteli sebesség nem ugrik be de mint ha az összes AGP-nél is gyorsabb lenne.
    Performance 32 times higher than the first generation of PCI
    BM, HP, and Compaq designed PCI-X for servers to increase performance for high bandwidth devices such as Gigabit Ethernet, Fibre Channel and Ultra3 SCSI cards, and to allow processors to be interconnected in clusters. Compaq, IBM, and HP submitted PCI-X to the PCI Special Interest Group (Special Interest Group of the Association for Computing Machinery) in 1998.
    Ha jól nézem, ebből is van újabb, talán 2.0-s:
    4.3 GB/s
  • turul16
    #28
    "PCIe 2.0 is still compatible with PCIe 1.1, so older cards will still be able to work in machines with this new version." (wiki)

  • HUmanEmber41st
    #27
    Úgy tudom, h lehet kapni AGP átalakítót melyet a PC-Xpressz slotba lehet bedugni, így a régebbi szabvány kártyái is elketyegnek még.
    Bizony szomorú, h nem a programok optimalizálásával, hanem egyre húzósabb HW igényekkel készülnek az újabb grafikai motorok.
    Tanulság: neten kell játszani élő ellenfelekkel, oda nem kell AI :) :)
  • Godefroy
    #26
    Kár, hogy nem mindne kártya jött ki AGP-ben is.
    Meg ugye ott DDR 1 es a RAM, nem is megy bele duálmagos proci... egyszoval azért jó ez az önhitegetés miszerint az AGP alig lasabb a PCI expressnél, de a komplett gépet nézve sokkal.
  • dcyrax
    #25
    az én kártyám ISA szlotban van. Az jó ?
  • lee56
    #24
    Én valszleg meg is tartom majd fizikát számolni a kis 7600gst-met, arra jó lesz majd a dx10-es vkártyám mellett valamikor kb 1 év mulva :)

    PCI-E vs PCI 2.0 meg kitérdekel, ha kompatibilisek mind2 irányba...
  • dez
    #23
    "Ott azért a lefelé kompatibilitás elég jól megoldott... Reklamálnának is, ha ki kellene dobni a meglévő lassabbakat a gyorsabb szabvány miatt és nem is terjedne a gyorsabb olyan szépen."

    Itt is meg lesz. Hasonlóan, vagy még jobban, mint AGP 1x-2x-4x-8x között (itt ugye voltak feszültség-váltások, és nem minden lap v. kártya támogatta az összes lehetőséget). Ez a PCI-Express 1.0 vs. 2.0 más eset, mint az AGP->PCI-Express váltás. UTóbbi esetben annyira megváltozott az egész, hogy nem lehetett fenntartani a kompatibilitást.
  • dez
    #22
    Ja, nem frissítettem, közben te is próbálkozol még a győzködéssel.
  • dez
    #21
    Hmm, itt mindenki csak ír, senki sem olvas. (Vagy van egy ilyen tudatalatti auto-szelekció. :) )
    Nézzétek meg, amit kvp írt. Szükség lesz még a nagyobb sávszélre, plusz a kétirányú nagy sebességre az egy helyett.
  • kvp
    #20
    "Azt meg lehet mondani h több adatot tud visszahozni a kártyától. Csak éppen ezt semmilyen teszt nem igazolja."

    Minden gpgpu teszt igazolja. (gpgpu = matematikai gyorsitas gpu-n) Legfokeppen az uj altalnos celu, fizikai gyorsitasra is alkalmas kartyakon. (pl. uj nv80-as)

    "Mi a helyzet az ezeréves PCI-X-el? ha jól tudom annak is jóval nagyobb átviteli sebessége van mint a PCI-E nek."

    A pci-x kb. az agp4-nek felel meg. Ennel negyszer gyorsabb a pci-e, de csak olyan alaplapokon amiken van hozza savszelesseg az eszaki hidban. (pl egy dual procis amd szerverlapon mar erezheto a kulonbseg teszt nelkul is)

    "A PCI-E sem gyosabb a 8xos AGP-nél, maximum annyival, hogy észre sem lehet venni"

    Ha valaki pl. sli-s alaplapot hasznal, akkor a pci-e meg van felezve, tehat a pci-e 16-bol pci-e 8 lesz, ami pont az agp 8 sebessge. Rosszabb esetben 16/4-es az osztas, ami az sli miatt agp4-nek erzodik. A pci-e 1-es pedig pont a regi pci busz sebessege. Egy valodi pci-e 16-os alaplapon pont a ketszerese cpu-kartya iranyban es pont a negyszerese kartya-cpu iranyban az agp8-nak.

    Ha valaki csak jatszani akar akkor az agp jo. Viszont a pci-express jobban bovitheto, lehet vele sli-zni es dual kartyas, quad head-es rendszert kesziteni. De egy jo alplappal, amin van legalabb 64 pci-e lane mar akar 4 kartyat is lehet hasznalni. (vagy 3 pci-e 16-os videokartya, 1 pci-e 4-es, 1 pci-e 1-es es ket pci32) A mai intel lapok tobbsegen kb. 16-24 lane van, ami keves.

    Fontos meg, hogy gyartoknak is konnyebb mivel bovithetobb a szabvany, a kartyak is egyszerubbek es az altalnos gpu-k elterjedesehez mar nagyon kellett. (pl. 2 videokartya sli-ben renderel, a harmadik gyorsitja a fizikat vagy a halozatot kezeli)

    Aki nem akarja fizikai es mi gyorsitasra hasznalni a kartyajat (mert nem jatszik uj jatekokkal), annak a pci32 is eleg lenne. Viszont aki lapozott texturakat akar hasznalni (Carmak fele 16kx16k-s megatextura), vagy szeretne a fizikai motort a grafikus kartyaval gyorsitani annak kelleni fog a savszelesseg. Az xbox360 is kihasznalja, ott meg a cpu is a video ram-bol futtatja a programokat. (arrol nem is beszelve hogy igy a cpu tud irni akar kozvetlenul a gpu-ba is, a rendszermemoria kihagyasaval)
  • Sanyix
    #19
    Detto, és ki is hagyom a pcie 1-et, és lehet hogy még a 2-t is, sőt most már kihagytam az 1 magos 64 bites procikat is az is biztos :)
    És mégis csak egy jobb videokártyára lenne szükségem, mert most 9600pro-van és hihetlen módon sokkal jobb videokártya is simán ellenne a 8x agp-be, minden más elég amire használom (játék, 3d grafikai alkalmazások, filmnézés, zenehallgatás, letöltés, dvd írás) :)
  • scorpeeon
    #18
    De remek. Az AGP-s 7600GT-m ugyanolyan teljesítményben, mint a többi PCI-E-s, és valamelyiket még le is nyomja. Miért kell ezt tovább folytatni... A PCI-E-nek sem volt semmi értelme. Azt meg lehet mondani h több adatot tud visszahozni a kártyától. Csak éppen ezt semmilyen teszt nem igazolja.
  • PyRex
    #17
    Esküszöm, ezek a rohadt hardver és szoftvergyártók összebeszélnek. Ha éppen nem akar senki semmit venni, akkor kijön egy játék, amihez kell új gpu, amihez kell új alaplap, ami viszont nem támogatja se a mostani ramod, se a procid. NYASGEM!
  • muerte2
    #16
    Mi a helyzet az ezeréves PCI-X-el? ha jól tudom annak is jóval nagyobb átviteli sebessége van mint a PCI-E nek.