Berta Sándor

Apple - új év, új támadások

Az idei esztendő sem indul túl kedvezően az amerikai vállalat számára. Az Applenek ezúttal nemcsak két biztonsági szakemberrel, de egy tajvani cég támadásával is szembe kell néznie.

Kevin Finesterre és "LMH" álnevű kollégája ugyanis a fejükbe vették, hogy meghirdetik az Apple hibák hónapját és január minden napján nyilvánosságra hozzák a Mac OS X operációs rendszer vagy az arra írt programok legalább egy általuk felfedezett biztonsági hibáját.

Nem ez az első ilyen akciójuk, LMH ugyanis már tavaly novemberben meghirdette a kernelhibák hónapját, amelynek keretében a Windows, a Macintosh és a Linux hibáit gyűjtötte össze. A fogadtatás meglehetősen vegyes. Többen alig vagy egyáltalán nem bírták türtőztetni magukat. "LHM egyértelműen egy idióta" - írta valaki a Washington Post blogjában. "Ez a jómadár valószínűleg egy tinédzser" - állította a Mac Observer egyik olvasója. John Martellaro, a Mac Observer munkatársa pedig Folyamatos butaságok hónapja címmel közölt írást az akcióról és szerinte csak sajnálni lehet ezeket az embereket.

Mindez azonban úgy tűnik lepereg Finesterre-ről és társáról, hiszen kijelentették: "Szívesen játszunk a Mac OS X-szel és örülünk a gyűlölködő e-maileknek." A két szakember szerint ők csak a felhasználók érdekében dolgoznak és javítani akarnak az operációs rendszeren. Remélik, hogy így felnyílik az emberek szeme és az Apple vezetői is rugalmasabban állnak majd hozzá a hibák kijavításához. A legtöbb támadás egyébként azért érte és éri Finesterre-t és LMH-t, mert esélyt adnak a bűnözőknek a hibák kihasználására. A többség azonban látszólag ügyet sem vet a próbálkozásra és meg van győződve arról, hogy a Mac OS X továbbra is a legbiztonságosabb operációs rendszer.

Persze, hogy mindez még ne legyen elég, más problémával is szembe kell nézniük az Apple vezetőinek. A Luxpro tajvani cég ugyanis pert akar indítani a vállalat ellen. Az ügy előzményei 2005-re nyúlnak vissza, amikor júliusban az Apple elérte a shihlini bíróságon, hogy betiltsák a Luxpro Super Tangent, Top Tangent és EZ Tangent típusú hordozható zenelejátszó készülékeinek gyártását, eladását és reklámozását. Az Apple arra hivatkozott, hogy a termékek az iPod Shuffle illegális másolatai Az ítéletet azonban tavaly decemberben a tajvani legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte.

Wu Fu-Ching, a Luxpro elnöke elmondta, hogy készek pert indítani az amerikai cég ellen és 100 millió dolláros kártérítést követelnek. A szakember szerint nem engedhetik meg, hogy egy olyan piacvezető vállalat, mint az Apple, így kijátsza a vele még csak nem is egy súlycsoportban lévő konkurenseit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Penge4 #47
    Ha azt nézed, akkor Tescoban is többen vásárolnak húst, mint hentestől.
    (remélem ehhez nem kell egyéb kommentárt fűznöm. )
  • BStage #46
    ja hogy mac. Szövegszerkesztéssel ott nincs probléma (ms office-al) a csoportmunka, workflow kezelés az ami sokkal gyengébb mint winen.

    "Professzionális kreatív munkára szinte mindenki Macet használ"

    ez mondjuk azért kicsit erős (lásd adobe termékek eladásai platform szerint, jóval több winest adnak ma már el mint macest) de kétségkivül a win és a mac a platform ami ilyen munkánál szóba jöhet.
  • csorfab #45
    Asszem félreértettük egymást, nem a linuxra gondoltam, hanem Macre. Az OpenOffice szerintem is nevetséges, de macre vannak más jó szoftverek is, pl kiadványszerkesztésre a Pages.

    A jah talán van... kezdetű mondatom erre vonatkozott.

    Nem akarok falmelni, de útálom amikor valaki anélkül, hogy ismerne egy platformot, lefikázza, ráadásul hülye, de legalábbis sántító érvekkel.

    Professzionális kreatív munkára szinte mindenki Macet használ, ahogy azt leírtam, de abban már megegyeztünk, hogy a Microsoft fő vonala az üzlet, abban jó, az Apple meg a kreatív munkákban.
  • BStage #44
    "minden újságnál..."

    az újságok szövege 99%-a word-ben készül, a könyvek szintén, a végső tördelést azt vagy winen vagy mac-en csinálják, linux szóba sem kerül, mivel nincsenek rá komoly szoftverek. Openoffice ugye önmagában egy vicc, dtp-re mondj egy linuxos variációt és megnézzük hol van a komolyabb szoftverektől winen/mac-en.

    "Jah, talán van más is az Officeon kívül? "

    jah, most hogy az office téma be lett bukva, most már terelnél más irányokba?

    "mik azok a kurva komoly munkák, amihez MS Officet használsz, meg 30 megás word doksikat nyitogatsz.. "

    van az néha 100 mega is. Cégnél 20-30 ember dolgozik 1-1 projekten és néha ezer oldalakat is összehoznak. És fut tucatnyi ilyen projekt párhuzamosan. Ennek az összehangolása, követése, workflow-ja a lentebb emlitett ms technológiákon fut tökéletes összehangban. Openoffice vagy linux emlitése ilyen komolyabb környezetben inkább csak egy jó kacagásra elég...
    De mondtam, aki primitiv feladatokra használja a gépét, annak tökéletes lehet, csak fel kéne végre ébredni, hogy a világ nagyobbik része nem pistike szintű feladatokat végez a gépén ezért nem biztos, hogy ami neki éppen elégséges az egyáltalán szóba jöhet komolyabb környezetben.
  • csorfab #43
    Jah és arra is kíváncsi lennék, hogy mik azok a kurva komoly munkák, amihez MS Officet használsz, meg 30 megás word doksikat nyitogatsz..
  • csorfab #42
    Milyen érdekes, hogy mégis ezt a szomorú helyzetben lévő, hiányos, szar operációs rendszert használják gyakorlatilag minden újságnál, hollywoodi filmeknél, stúdiófelvételeknél, DTP-munkáknál...

    Jah, talán van más is az Officeon kívül?
  • BStage #41
    "Csak kijelölöd a szót és jobb click és láthatsz egy olyat hogy kisbetűs vagy nagybetűs"

    uhh, ennyire azért ne alacsonyodjunk le szellemileg... :)
    mondom, autocorrect visszavonás... nem kisbetű-nagybetű állitó. lehet, hogy nem nagybetűt javitott, hanem éppen copyright jelet. Lehet, hogy nem én akarom meghatározni, hogy mi legyen most (lehet nem is tudom mi volt ott), csak szeretném visszakapni az előző állapotot.

    "És lehet hogy hiányos "

    nem lehet, hanem biztos.

    "Tehát mindent megcsinálok vele ingyé mint te az MSoffice-vel"

    ne hazudj, mert egyrészt fogalmad sincs, hogy én mit csinálok ms office alatt, másrészt a 90%-át nem ismeri az openoffice annak amire én használom.

    Hogy te éppen olyan primitiv feladatokra használod az office-od vagy a számitógéped amit egy oo-val is meg lehet csinálni, hát örülj neki. Csak ne akard előadni, hogy az a profi program, mert csak egy tákolmány az ms office-hoz képest. Akinek elég használja egészséggel, akinek komoly munkára használná az meg használjon ms office-t ilyen egyszerű. Ezen kivül akinek kevés az erőforrása (memória, proci) az is inkább ms office-t használjon, mert bármilyen meglepő az openoffice csekély tudása mellé irdatlan nagy erőforrás pazarlás jár. Egy nagyobb doksi amivel a word 30 megát eszik, az oo 130-at és percekig tarthat egy-egy művelet ami ms office-on egy szemvillanás.
  • sathinel #40
    Csak kijelölöd a szót és jobb click és láthatsz egy olyat hogy kisbetűs vagy nagybetűs) és akármennyi után is visszalép ja és nem kell az egész szöveget kijelölnöd) És lehet hogy hiányos de nem dolgozok nyomdában és nem gépelünk 20-an 1 dokumentumot. Tehát mindent megcsinálok vele ingyé mint te az MSoffice-vel:D

  • BStage #39
    na ez az amibe most nem fogok belemenni, 1000x végigbeszéltük már és oda jutottunk, hogy akinek primitiv feladatokra kell annak jó az openoffice, aki komolyan dolgozik ilyennel annak egy vicc.

    "Jobb click és szinte mindent elérsz"

    légyszi mutasd meg jobbklikkre (vagy akár bill. parancsra) hogy vonod vissza az utolsó autocorrectet. Tehát nem az utolsó akármilyen műveletet (ctrl-z) hanem elkezdesz gépelni, kijavitja pl a mondateleji nagybetűt, már 5 szóval később jársz mikor észreveszed, hogy azt nem kéne, hogy vonod vissza?
    ms office-on egér fölé visz és visszavonás. oo? valahol a menük mélyén tucatnyi kattintással, a user meg tépi a haját... Na ennyit a könnyű használhatóságról, és ezer ilyen van. És 2000 olyan ami nem kényelmetlenség, hanem egyszerűen hiányosság, nem is hallott a funkciókról.

    PDF irás meg ms office-ban is sokéve megoldható volt akár ingyenes kiegészitőkkel is, a 2007-esben pedig ms által támogatottan van benne.
  • sathinel #38
    Hm dolgoztál már Openoffice-vel vagy csak láttad? Én régóta használom és eddig minden mentett doksit felismert a win is. Pl powerpoint, exel táblák, word doksi.... És szerintem amir nem lehet benne megcsinálni azt nem egy átlag felhasználó fogja észrevenni. Kezelhetősége pl sokkal egyszerűbb mint win alatt az office-nek. Jobb click és szinte mindent elérsz. Az egy gombnyomásra PDF doksi tetszik a legjobban benne.