Gyurkity Péter

Perhadjárat ellen küzdhet az Apple jövőre

Meglehetősen sok időt fog eltölteni Steve Jobs cége 2007-ben a különböző bíróságokon, ahol az iPod zenelejátszóktól kezdve az iBook gépek működéséig számos ügyben követelnek kártérítést a cégtől.

A többnyire még az év közepén, illetve ősszel benyújtott keresetekben az iPod-iTunes páros által kiépített és fenntartott egyeduralmat, az Apple különböző megoldásait, valamint egyes szabadalmak megsértését kifogásolják. Mindezt a részvénybotrány kellős közepén, amely amúgy is csapást mért a vállalat hírnevére - nem lesz könnyű 2007 Jobsék számára, márpedig a cég egyértelműen szeretné megőrizni eddigi eredményeit.

Az egyik legfontosabb per az iPod lejátszók és az iTunes zenebolt összekötése, pontosabban egymáshoz láncolása kapcsán indult. Az Apple által alkalmazott másolásvédelem ugyanis arra kényszeríti a vásárlókat, hogy a cég saját megoldásait használják, igyekezvén kizárni a körből az egyéb gyártók által piacra dobott hordozható készülékeket, illetve online zeneboltokat. Az iPod teljesítményére nem lehet panasz: a termékcsalád az ünnepek alatt is kedvencnek bizonyult, a forgalom megkoronázta az eddigi eredményeket. Nagy kérdés, hogy meddig tartható fenn ez az állapot, főleg a Microsoft erősödő kihívásával szemben.

Szintén a bíróságokon kifogásolják az iBook G4 termékek magas meghibásodási arányát, valamint a Nike-val közösen kifejlesztett futócipőket, amelyek állítólag szabadalmakat sértenek. Mindezen információkra az amerikai tőzsdefelügyelethez késve eljuttatott éves jelentésben derült csak fény, ennek alapján azonban leszögezhetjük, hogy a cégre igen nehéz időszak vár. A részvényopciók visszadátumozásával kapcsolatos ügyben ugyan sikerült tisztázni Steve Jobsot és a többi vezetőt a vádak alól, ez azonban nem jelent megnyugvást a vállalatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kogasom #3
    Ha az apple bizonyítani tudja, hogy képes tartani a stabil pozíciót, akkor ha meg is zuhannűnak a részvényeik, nyilvánvaló lenne, hogy egy stabil befektetés, tehát vásárolni fogják -> stabil ingásba kezd (ha nagyot ugrik, eladják sokan). szerintem.
  • Bucser #2
    Ohh Steve jobs oldott már meg nehezebb helyzetet is... Pl mikor a Microfos másolta ezerrel. Kárt, hogy akkor Parkolópályára küldte az elnökség.
  • oasis UK #1
    És akkor mi van?
    Előfordul!
    :D