Hunter

Marslakók a Földön?

Egy amerikai-orosz kutatócsoport szerint marsi mikrobák vetették meg a "lábukat" bolygónkon. A feltevés nem új keletű, azonban eddig nem sikerült bebizonyítani.

Most a legutóbbi Marssal kapcsolatos adatok és felfedezések tükrében az Arizona Egyetem Alexander Pavlov vezette csapata újra nekiveselkedett a teória elfogadtatásának és a viták újraélesztésének. Az elmélet alapja egy ma is élő baktérium, melynek megadatott az a képesség, hogy a más organizmusokat már rég elpusztító sugárdózisokat is túlélje. Pavlov és kollégái szerint ezt az szokatlan adottságot csak egy olyan bolygón szerezhette meg a Deinococcus radiodurans, mint a Mars.

A vörös bolygó legutóbbi folyékony vízzel kapcsolatos felfedezése jelentősen megnövelte annak esélyét, hogy a Mars rendelkezik az élet számára szükséges körülményekkel. A bolygófelszínt elérő űrkőzet becsapódások következtében a felszíni és felszín alatti anyagok kilökődhetnek az űrbe, majd némi vándorlás után más bolygók, többek közt a Föld felszínén köthetnek ki meteorit formájában. Ha pedig ezek a meteoritok hordoznak bármilyen életformát ami képes kibírni egy ilyen utazást, akkor annak nem okozhat különösebb gondot a Földön való megtelepedés, szövögette gondolatait Pavlov.

A D. radiodurans a legtöbbet tanulmányozott "sugárzásálló" mikroba. Képes az emberre halálos dózis ezerszeresét is elviselni, talán ezért emlegetik a mikrobiológusok úgy, mint a "Conan baktérium". Más tudósok szerint ez a nagyfokú sugárzástűrés valójában a D. radiodurans kiszáradás ellen kifejlesztett védekezésének mellékhatása. Túlélésének titka ugyanis DNS-ének rendkívül hatékony javításában rejlik, ami tökéletes a szélsőséges szárazságok átvészelésére az amúgy terméketlen környezetekben.

Pavlov állítása szerint egyáltalán nem erről van szó. Az Astrobiology című szaklapban megjelent publikációjában kifejti, a marsi eredet legalább ilyen jó magyarázatot adna az ionizáló sugárzás ellenállási képességre, különös tekintettel arra, hogy a földtörténet során ennek az adottságnak nem volt semmi jelentősége. Ennek oka, hogy a háttérsugárzás szintje az elmúlt 4 milliárd évben nem változott jelentősen, így nem is nehezedhetett semmilyen evolúciós nyomás a mikrobára, ami ezt a képességet létrehozhatta volna bolygónkon.

Nem úgy a marsi altalajban, ahol a sugárzási szint százszorosa a Földön tapasztalhatónak. Ez már megfelelő közeg lenne a baktérium számára, ahol jóval könnyebben gyűjtögetheti össze a sugárzástűrő géneket. Pavlov tanulmányában több bizonyítékot is felhoz a kiszáradásos elmélet ellen. Ilyen többek között az, hogy a mikroba sugárzástűrése nincs arányban a szárazságtűrésével, a Pavlov által vezetett csoport eredményei szerint ezek egymástól független adottságok.

Emellett több kísérletet is elvégeztek, melyben jóval hétköznapibb baktériumokat bombáztak gamma sugarakkal, majd hagyták a túlélőket felépülni, ezt követően pedig újra és újra megismételték a folyamatot.

Számos ciklus után a baktériumok kialakították a magas sugárzási szint elleni védelmet, azonban azok a mikrobák, melyeket csupán a kiszáradással sanyargattak, kizárólag a szárazság ellen váltak ellenállóvá, a sugárzással szemben védtelenek maradtak. Pavlovék tehát levonták a saját konklúziójukat. Persze az ellentábor kezében is akad még egy ütőkártya, a D. radiodurans génállománya ugyanis nagyon hasonló a "hagyományos" földi baktériumokéhoz, ezért szerintük nem lehet földön kívüli eredetű. Az orosz tudós azonban ennek nem tulajdonít túlzott jelentőséget.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dronkZero #61
    "baci /vírust(tömindegy)"

    Hát nagyon nem tökmindegy. A vírusok nem tudnak létezni önmagukban, szükségük van gazdasejtre...

  • magyarszurke #60
    első 10 hozzászólás:
    félreértitek,nem arról van szó,hogy a földi élet a Marsról származik csak az hogy lehet,hogy néhány mikroba onnan került a Földre.
    Amugy meg aki olvasta az Ötödik napon-t,az tudhatja,hogy voltak kísérletek,amikben a különböző egysejtűeket tettek ki sugárzásak+iszonyat hidegnek,hogy bebizonyítsák/cáfolják a pánspermia-elméletet.(A földi élet nem a Földön alakult ki).A dohánymozaik vírus bírta a legtovább:több ezer évnyi sugárzásnak megfelelő dózis után a telep 95%-a memaradt,tehát valszeg egy hasonló tulajdonságú baci /vírust(tömindegy)túlélheti az utazást spóraként
  • tpeterr #59
    feketeribizli hozzászólásait még Rolika is megirigyelhetné :-D
  • Epikurosz #58
    megszórt minket ribiszke rendesen.
    Különben imádom az ilyen ipséket: Jönnek, beírnak, mennek. :-)
  • szivar #57
    Te ugye csak egy script vagy valamelyik szerveren?
  • feketeribizli #56
    Illetve még a sziriusziak is lehettek ott, de tény, hogy a marsot felégette valaki lézerrel, s igy ott minden csak hamu már. Ez látszik is az ürszondák felvételein, mármint a sok hamuskő.
  • feketeribizli #55
    Bizony a marsi mikrobák négydimenziósak, hisz ott háromdimenzióban csak akkor volt élet, amikor a Marduk csillag köttötten keringő bolygótársa lakóinak egyrésze oda leszállt s ott nem maradtak soká, mert csillagok 3 hónap alatt megkerülte a NaPOT, HOGY 3670 ÉVIG NE JÖJJÖNN VISSZA.
  • tpeterr #54
    még ha az elmélet igaz is, akkor is kicsit túlzó és szenzációhajhász a cikk címe és annak adója
  • tpeterr #53
    ez már lassan filozófiai vitává csap át
  • dronkZero #52
    "Akkor az annyit jelentene, hogy a világűr egy igen sűrűn lakott hely...."

    Egyébként ezt is el tudnám képzelni, csak akkor ez sajnos azt is jelenti, hogy a csillagközi utazás kivitelezhetetlen. (Fermi-paradoxon, ugye...)