Specker Balázs

Változó használati feltételek a Vistánál

A Windows Vista ugyan több olyan új funkciót is tartalmaz majd, mely megkönnyíti hordozható számítógépen való használatot, ám maga az operációs sokkal kevésbé lesz mozgatható - legalábbis legálisan.

A Microsoft megváltozott licenc-feltételei miatt a jövőbeni Vista-felhasználók csak egyszer vihetik át egy másik gépre megvásárolt operációs rendszerüket, a további átvitelhez újabb példányt kell vásárolniuk a szoftverből.

Ugyan a licenc-szerződés értelmében eddig minden jogtiszta Windows-verziót vásárló személynek el kellett távolítania a jelenleg futó rendszert, ha át akarta vinni azt egy másik gépre, ám ezt mindenfajta korlátozás nélkül, akárhányszor megtehette. "Ez a lehetőség kalózkodás szempontjából sértette az érdekeinket. Csak tisztázni akarjuk, hogy az egyikről a másik gépre való átrakásról szól a licenc-szerződés" - összegezte a helyzetet Shanen Boettcher, a Microsoft Windows Vista-részlegének vezérigazgatója a ZDNet oldalán.

Boettcher elmondta, hogy a szoftvercég kalózkodás ellenes programjain keresztül - többek között a nemrég bejelentett másolásvédelmi platformmal - próbálja alátámasztani az új változtatásokat. Külön jogszabály foglalkozik az új PC-kre előre installált Windowsokkal. A leírtak értelmében az így kapott operációs rendszereket legálisan nem lehet áttenni másik számítógépre. Boettcher szerint a változások nem lesznek negatív hatással a Vista fogadtatására. "Semmi olyan akadályt nem jelent, ami megnehezítené az elfogadást" - vélekedett a vezérigazgató.

A most bevezetett módosítások részeként a Microsoft meghosszabbította a Windows garanciaidejét. A kiskereskedelmi forgalomban kapható Vista egy év jótállással kerül a polcokra, szemben az XP 90 napos garanciájával.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • _Vegeta_ #93
    Jahh wakatta! ^^
    Amugy bejiita. :)
  • sudyke #92
    Ja, a dewanai pedig a dewaarimasen-nek a roviditese,
    szal pontosan azt irtam, hogy igazabol Uegeta vagy, nem Vedzsita!! :D
  • sudyke #91
    Az janai - a dewanai roviditett formaja, ami kb. anyit tesz, hogy "nem az", "nem olyan", vagy csak "nem".

    Amugy neked is haj! 
    私はシュディケです。
  • gplay #90
    Pont az ilyen kulákoknak találta ki az ms ezt a vedd meg többször szarságot.
    Hopp. Nem geciségből mondtam.
  • _Vegeta_ #89
    jakyanai resz nem egeszen tiszta. ^^
    Amugy hai. :)
  • virs lee #88
    És akkor mivan, bébi?
  • virs lee #87
    Mégtöbben meg játékra használják. Itt a fórumon csak ilyeneket találsz.
  • strogg #86
    virs lee.

    ehh. Tudod sokan munkára használják a gépet. És sem vasat, sem pedig oprendszert nem úgy választ, hogy megy-e rajta a HL2. tudom, sokakank ez a szempont, de sokaknak meg nem. Hidd el az agyát szét játszó pistikének nem is ajnálok linuxot. És örülnék ha magától sem fedezné fel. :))))

    Akinek meg nem ez a szempont, az meg általában már szokta tudni milyen feladatra mely oprendszer/sw a leg megfelelőbb. (legalábbis a számára)
    illetve sokaktól ezt el is várják. Pl a szakemberektől. Szóval a DX-es játékokról ennyit.
  • Indigo #85
    Ááá.. még csak véletlenül sem hangzik dicsekvésnek... A témához meg még csak köze sincs...
  • Mo.Organ #84
    Hát erre rákeféltél angyalka. Van egy gépem amit volt alkalmam ma megint fejleszteni. alaplap+proci 140e. Valakinek ennyi az egész gépének az értéke.
    Ja es vettem egy laptop-ot is ehez meg alapjába jár a Win.
    Az asszonynak ma van a szülinapja, ő is gépezzen egy kicsit. Neki lett a laptop.
    Hopp. Nem dicsekvésből mondtam félre ne értsen senki, csak azért irtam hogy tisztába legyél mint egy hathónapos gyerek a fürdetés után.