Gyurkity Péter

Közös DVD-n jönnek a Vista verziók

A Microsoft döntése alapján az operációs rendszer különböző változatai egyetlen közös DVD-lemezen jelennek meg, egyedül az aktiváló kulcsok különböztetik meg az egyes verziókat.

A szoftvercég a sajtó részéről elhangzó kérdésekre válaszolva erősítette meg, hogy az összes verzió egyazon DVD-lemezen kap majd helyet, vagyis minden vásárló azonos termékhez jut hozzá. A telepítésnél egyedül a begépelt aktiváló kulcs alapján dől el, hogy melyik változat kerül fel a számítógépre, aminek valószínűleg nemcsak a később fejleszteni szándékozó felhasználók, hanem a szoftverkalózok is örülni fognak.

A vállalat szóvivője azzal indokolta a döntést, hogy ily módon egyszerűsödik a verzióváltás, nagyobb kényelmet nyújtanak a felhasználóknak. Ehhez mindössze a Windows Anytime Upgrade funkciót kell igénybe venniük, és természetesen meg kell vásárolniuk a szükséges kulcsot. Ez természetesen felveti azt a kérdést, hogy vajon a Microsoft csökkenteni fogja-e a frissítés, pontosabban a verzióváltás árait, hiszen a költségek kétségtelenül csökkenni fognak. A cég részéről azonban nem hangzott el konkrét válasz - a szóvivő annyit árult el, hogy még semmit nem árulhatnak el.

Amint arról már korábban beszámoltunk, összesen hat különböző verzió várható a következő Windowsból. Ezek sorrendben a Home Basic (a Windows XP Home megfelelője), a Home Premium (Media Centerrel és Tablet PC támogatással kibővülve), a Business (a Professional verziók utóda), az Ultimate, a nagyvállalatoknak szánt Enterprise, illetve a Windows Starter 2007, amely a fejlődő országokba szánt lebutított változat.

Redmondban attól sem tartanak, hogy a kalózoknak kedvező lesz az egyszerűsítés, állításuk szerint a Vista a család eddig legbiztonságosabb tagja. Hamarosan kiderül, hogy ez megakadályozza-e a kalózverzió gyors megjelenését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zocsi #56
    Itt beleszól a képbe az is nem, hogy a linux jóval inkább egy teljes mértékben optimalizálható os, emiatt a hétköznapi, gyakorta laikus felhasználó nem is ért hozzá még minimális szinten sem. A winsuxx viszont egy viszonylag könnyen átlátható, "felhasználóbarát" lehetőségeket magában hordozó valami. Emiatt az emberek inkább az utóbbit választják... Elég ha abba belegondoltok, hogy mennyi macera egy linuxot, meg egy XP-t telepíteni...
    Meghát ott van a megszokás fogalma is. Ha az általános igényeidet kielégíti a windóz, akkor miért váltanál egy esetleg jobbra? Sztem erről szól a dolog, és emiatt, mivel mondjuk ki nyiltan a komolyabb felhasználók haszn. csak linuxot, így felesleges rá fejleszteni játékot, mivel ők (már) úgysem játszanak.
  • BiroAndras #55
    Mint már mondtam, nem várható el egy cégtől, hogy a saját konkurenciáját segítse. Az meg nem az MS hibája, hogy egyedül ő támogatja a játékokat.
    Miért nem írnak a linux fejlesztők játékokat?
    A játékfejelsző cégeknek minden lehetőségük megvan OpenGL-t használni, és linuxra portolni. Nem azért nem teszik, mert az MS megtiltja, hanem mert anyagilag nem éri meg.
    Legyen elterjedtebb a linux, akkor lesznek rá játékok. És az elterjedtség nem a játékokon múlik, mert ha csak ennyi lenne, akkor az emberek használhatnának win-t játékra, és linuxot minden másra.
  • Sanyix #54
    Már a másik topikban leírtam, hogy van opengl, de dx előbb volt, azért nem elterjedt a többi oprendszer, mert nagyon sokan játszanak is, dx volt előbb arra álltak rá, dx nélkül linuxon futtatni dx-es játékot nem könnyű, nincs játék linuxra, ezért sok embernél egyből kiesik a dolog, és itt be is zárult a kör, maradnak a vindóznál, így nincs is esélye más oprendszernek terjedni. Nincs mit szépíteni az az igazság, hogy a ms ügyes, de undorító alattomos lépésekkel bebiztosította magát a pc-s játékpiacon, hogy ne legyen más alternatíva. Igen van egy pár játék linuxra, és de az eredetileg vindózos de opengl-es játékokat is viszonylag könnyen és elfogadható sebességgel működésre lehet bírni, de a directx-eseket már sokkal nehezebben, ez volt az ms célja, sikerült.
  • BiroAndras #53
    Van az az OpenGL nevü izé, ami megy linuxon is. Vannak is játékok linuxra, cask nem sok. Ennek oka egyszerűen az, hogy nem éri meg linuxra fejleszteni, mert olyan kevesen játszanának rajta.
  • Zocsi #52
    Viszont cselesen megoldották, mert az Enterprise verzió tudja alkalmazni a UNIX alkalmazásokat, szal most már szvsz télleg nem lehet panasz a Vista-ra... feltéve, hogy igazak lesznek a hozzá fűzött remények , élképzelések... blah-blah.
    Másfelől ez az os dolog sztem egy marha nagy lutri. Bevallom én kb. 3 évig egy olyan sima (nem sp akárhány) XP-pro-val nyomultam, ami még a kiadáskor jött ki. Persze warez, dehát diák nem vesz magának oprandszert. És tökéletesen működött. Aztán mikor komolyabb netkapcsolatom lett, akkor kellett frissíteni, de azóta is meg vagyok vele elégedve. Persze ez naon felhasználó függő, mert aki nem ért a saját gépéhez és felrak minden xart alá, meg nem "tartja karban", nem optimalizálja az igényeihez az magára vessen és ne a os fejlesztőkre.
  • Newfronter #51
    Az RC1 is a Beta kategóriába tartozik, persze már nem ezen a néven fut. De ha nem hiszel, nézd meg a webcastot, annak az elején le van arva. Amúgy ha egy szoftver nem érte el a teljes érett verzióját addig beta.
  • Sanyix #50
    "Ha nem tetszik, ne vedd meg. Vannak alternatívák, hogy csak a LINUX-ot említsem." Játéknál? Van alternatíva? A directx-el az volt az egyik célja az ms-nek hogy ne is legyen játékoknál más oprendszer alternatíva, és el is érték a céljukat. Innentől bárki szídhatja a vindózt, ha játszani is akar, mert nincs alternatíva...
  • Inquisitor #49
    Béta? Milyen béta? RC1 van, abból is már sokadik. Viszont driverekkel lehet szívás, de azt meg a HW gyártón kell elverni ;)

    Az árakra nem emlékszem, de az XP Pro-val egy árban lesz a Vista Business, akkor a Home Basic valahol az XP Home ára körül lesz (24-26.000?), a Home Premium meg a kettő között (30-33.000?), mivel egy OEM XP Pro olyan 38-43.000 körül van.
    És OEM-et nem lehet akárhányszor aktiválni, de az MS dönti el ad e új kulcsot, viszont ez XP alatt is így volt már!
  • Newfronter #48
    Az nem a Vista hibája te! :D Hanem vagy hardverhiba, vagy a te hibád! Ja és ezeket a beta buildokat csak azoknak ajánlják, akik bátrak szembenézni minden problémával, ez le is van írva a letöltési oldalon.
  • simonyi76 #47
    Hát a VISTA szép igen jó hát nemtom nekem a 160GB IBM Hitachi vinyómat 3 nap alatt hazavágta kicsit beletúrt a BOOT particióba és elszált minden adatom róla csak az volt a mákom hogy az XP az másik vinyón van így egy új telepítést megúsztam de sajna az adatvesztést azt nem.
    Na így nekem megvan a véleményem a csodás VISTA-ról.........