Berta Sándor

Ismét elérhető Kínában a Wikipedia

A kínai kormány köztudottan nem szereti, ha túl sok külföldről származó információhoz jutnak a polgárai. Ezért nem volt meglepő a Wikipedia kínai oldalához való hozzáférések blokkolása, viszont mindenkit meglepett, amikor kiderült: a portál ismét szabadon hozzáférhető.

Jimmy Wales, a Wikipedia atyja alighanem szeretné, ha minden kívánsága így teljesülne. Mint ismeretes, a szakember néhány héttel ezelőtt a Reutersnek adott interjújában arról beszélt, hogy az elkövetkező hetekben szívesen találkozna kínai állami és pártvezetőkkel, hogy a Wikipedia blokkolásának feloldásáról egyeztessenek. Nos, úgy tűnik, erre nem került sor, de Kína mégis engedett. "A cenzúra ellentétes a mi filozófiánkkal. Minden vagy semmi" - mondta korábban Jimmy Wales és ezt a csatát most ő nyerte.

A Wikipedia oldalához való hozzáféréseket tavaly október óta blokkolták az ázsiai országban, azonban szerda estétől a kínai hatóságok feloldották a portál blokádját. "Örülünk, hogy ismét elérhetőek vagyunk Kínában" - kommentálta az eseményt Andrew Lih, a Wikipedia China munkatársa. Az első helyi visszajelzések is pozitívak voltak. Sanghajból például többen is jelezték, hogy a Wikipedia cenzúrázatlan változatát látják, olvassák.


Tiltott tartalom

"Nincsenek illúziónk. Tisztában vagyunk azzal, hogy a Tiananmen téri mészárlással vagy a Falun-Gong mozgalommal kapcsolatos aloldalakat hamarosan le fogják kapcsolni, illetve ugyanígy blokkolják majd a hozzáférést. Lehet, hogy csak frissítik a tűzfalat" - jelentette ki irónikusan Julien Pain, a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi szervezet internetrészlegének vezetője.

Azt ugyanakkor továbbra sem tudja senki, hogy egy évvel ezelőtt a kínai kormány miért döntött az oldal működésének ellehetetlenítése mellett. Mindenesetre talán sokakat ez most nem is érdekel, élvezik, hogy végre szabadon olvashatnak a lexikonban. Hiszen ki tudja meddig tehetik meg mindezt?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #4
    Többet mint a kommunizmus, az biztos.
  • PíszLávJuniti #3
    és mit tett a demokrácia idegen országokban?
  • avman #2
    és mit tett Kínával. "mindegy, hogy a macska fekete vagy fehár ha megfogja az egeret" Teng Hsziao-ping
  • AranyKéz #1
    Ideje is lenne már ha nemcsak gazdaságilag, hanem a demokrácia tekintetében is felzárkóznának a nyugathoz. Láthatnák hogy mit tett a kommunizmus Észak-Koreával.