Specker Balázs

Megújuló wiki-világ

A wiki-színtér két meghatározó szereplője, a JotSpot és a Socialtext igyekszik szemrevalóbbá és elérhetőbbé tenni termékeit. Elemzők úgy vélik, hogy a wiki igazán felszálló ágban van.

Az előbbi cég JotSpot 2.0-s verziója "oldaltípusokat" kínál, melyek segítségével táblázatot, naptárat vagy éppen fényképalbumot is alkothatunk. A másik nagyágyú szoftverének Socialtext Open névre keresztelt, nyílt-forráskódú verziójával rukkolt elő. Piaci elemzők úgy vélik, hogy a wiki igazán felszálló ágban van mostanság; egy friss Gartner-jelentés szerint 2009-ik legalább a vállalatok fele használja majd ezt a kommunikációs formát.

"A cégeknek csak kevés hányada mondaná, hogy blogokkal és wikikkel kísérletezik, ám amikor megkérdezik tőlük, hogy használnak-e Socialtextet, vagy JotSpotot, akkor általában az a válasz: "ó igen, van ilyenünk" - vélekedett Peter O'Kelly, a Burton Group tanácsadó vállalat kutatási vezetője. A céges wikiket leginkább belső hálózatokban használják, az egyes projektekkel kapcsolatos kommunikációra és a közös munkára.

"A hagyományos wikik túl fapadosak és csak az együttműködés egyetlen módjára alkalmasak. Ez eddig akadályozta a wikik széleskörben való elerjedését. JotSpot újradefiniálta a wiki fogalmát azzal, hogy elvette eme korlátokat és a Microsoft Office néhány vonásával ötvözte azt. A felhasználók akár táblázatokkal vagy fényképekkel is összedolgozhatnak. A JotSpot Wiki 2.0 ezt az utat követi és igyekszik még használhatóbbá tenni a wikit" - foglalta össze marketingízű nyilatkozatában Joe Kraus, a JotSpot társalapítója.

Minden jelenlegi JotSpot-felhasználó hat héten belül megkapja a frissítést. Az új verzió ugyanannyiba kerül majd, mint a régi, amelyik öt felhasználóig és tíz wiki-oldalig ingyenes, minden további oldalért, illetve felhasználóért pedig havi 10 dollárt kell fizetni.

A Socialtext is újítani kíván és a nyílt forráskódú közösség felé nyit - derül ki a cég sajtóközleményéből. "A nyílt-forráskód, a szoftver szolgáltatásként való, helyben történő terjesztése lehetővé teszi, hogy a legkülönbözőbb vásárlók vegyenek részt a rendszerben" - fejtette ki Ross Mayfield, a Socialtext vezérigazgatója a PC Magazine oldalán.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)