Tóth Kristóf

Logitech G7, a lézeres csoda

A Logitech kifejezetten játékosok számára készítette ultrapontos, vezeték nélküli lézeres egerét, mely nem csak tudásával, hanem a gyártóhoz híven ergonómiájával és minőségével is magasra teszi a lécet.

Kemény dolguk lehet a nemrég 25. születésnapjukat ünneplő Logitechnél dolgozó mérnököknek, hisz a számítógépes egér nem mai találmány, hosszú evolúcióra tekinthet vissza. A cégnek rendszeresen újdonságokkal kell jelentkeznie a piacon, persze ezt sokszor nem technikai fejlesztéssel, hanem a meglévő funkciók egymásra halmozásával vagy néhány új ötlet megvalósításával érik el. A teljes nevén G7 Laser Cordless Mouse esetében is ez történt.


Az egér szinte elveszik a nagyméretű papírdobozban, mely jelen esetben nem öncélú reklámelem: a csomagolásban egy tetszetős keményített tok is helyet kapott. A LAN partikra járó közönség számára igencsak hasznos, belül hálós rögzítésű, cipzárral zárható kistáskába az egér mellett belefér a szintén a csomagban lévő töltő, két akkumulátor és a vezetéknélküli kapcsolathoz szükséges USB kulcs is.


A dizájnos kialakítású egér teflontalpat kapott, gördítése egyenletes és akadálymentes. A G7 csak a legszükségesebb funkciókkal bír: a bal és a jobb gomb között egy görgő, a hüvelykujjnál pedig egy választógomb van. A lézeres egér felbontása 2000 DPI, azaz pozicionálhatósága a felsőkategóriába sorolható, ráadásul ezt az egér tetején, a görgő előtt lévő két választógombbal szabályozhatjuk is. Három különböző érzékenységi szint (400, 800 vagy 2000 dpi) már az illesztőprogram telepítése előtt beállítható. Természetesen az egér speciálisan konfigurálható, erre a mellékelt SetPoint szoftver szolgál (például játékészlelés, játék közbeni érzékenységbeállítás, az x és az y tengely egymástól független beállítása).


Az egér tökéletesen kézreáll, a hüvelykujj felfekszik a baloldalt lévő vájatra, csuklónkat kényelmesen az asztalon nyugtathatjuk. A G7 teljes sebességű, kétirányú USB-kapcsolaton át másodpercenként 500 frissítést küld a vezeték nélküli, 2,4 GHz-es kapcsolaton keresztül. A lézer a mellékelt tájékoztató szerint 6,4 megapixel/másodperc értékkel olvassa be a képet, azonban ezt a rengeteg információt továbbítani is kell, ami meglehetősen energiaigényes, gyors lemerülést okoz.

Ugyan a tájékoztató szerint "az akkumulátorok üzemideje átlagos használat mellett akár két és fél nap is lehet", ez nálam sajnos messze nem volt igaz: ugyan csak böngészésre használom a gépet, de naponta cserélgetnem kellett az akkumulátorokat. Mivel az USB portba folyamatosan be van dugva a töltő és a pótakku, ez nem okoz semmilyen problémát, azonban mindenképpen érdemes erre is gondolni. Az egér alján cserélhető akkumulátor töltöttségét egy felül lévő háromfokozatú kijelzőn folyamatosan figyelemmel kisérhetjük.


A Logitech célja egy játékosoknak szánt egér piacra dobása volt, így a termékről sok általános célú dolgot lehagytak, ami egyébként hasznos lehet. Ezt a tényt figyelembe véve talán öncélú a bírálatom, miszerint hiányoltam a jobb oldali gombot (pl. böngészőben előrelépés a következő oldalra), és a nagy pontosság, a gyors frissités okozhatja a számomra meglepően gyakran végrehajtandó akkumulátorcserét is.

Viszont a Windows gomb nélküli puritán billentyűzethez ragaszkodó programozókhoz hasonlóan az FPS őrültek számára is pont hogy célszerű lehet a lecsupaszítás, a zavaró körülmények elhagyása. Az olyan plusz funkciók, mint a játék közbeni érzékenység állítás, a képpontnyi pontosságú célzás és a gyors kézmozdulatok közötti váltás lehetősége pedig csak hab a tortán.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A vezeték nélküli lézeres Logitech G7 egér bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 21 400 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Malito #53
    HEllo! Igen nekem is kb egy hete csinálja! Rájöttem hogy akkor ha a wireless router kommunikál a gépemmel :-p Wowozás közben pont jó! Próbáltam a routert és az egér vevőjét is arréb tenni de nem használt. Lehet a logutech csinált valami titkos frissítést? Gyanús hogy mindenkinek /külföldi fórumokon is/ a napokban jött ez elő....

    Ha nem netezek tökéletesen működik, ha letöltök vagy webezek akkor viszont beakad :-(

    Remélem hamarosan kitalálnak rá valamit...
    ödv Mali
  • Tetsuo #52
    A legtöbb balkezes jobbkézzel használja az egeret ;) pl én is. :)
  • s0n1c #51
    Fura, de nekem is uaez a probléma jelentkezik tegnap óta, néha fagy 3-4 secre az egér. Érdekelne mi okozhatja ezt!
  • autoszimulator #50
    nektek nem szokott lefagyni az egér? -.-
    Nekem most kezdte, h 10 mp-re meg sem mozdul... Nagyon idegesítő
  • Cormac #49
    Hali! Én már kari óta nyüstölöm és úgy, hogy napi 12 córát használom, naponta cserélem az aksit. De ez egyáltalán nem zavaró, hiszen egy pillanat kicserélni (két mozdulat), ráadásul ha olyan játékba kezdek pl ahol nagyon fontos hogy ne akkor merüljön le, akkor előtte cserélem a feltöltöttre.
    Szóval ha nem használod (olyankor kikapcsol), akkor az a 2 nap korrekt.
  • Rasti #48
    Sziasztok.

    G7 tulajoktol 1 kérdés:

    Kinek mennyit bir az aksi?Nálam 4 nap alatt lemerült és abbol 2 napot nem is használtam az egeret igaz be volt kapcsolva.
    Normális ,hogy ilyen gyorsan lemerül az aksi,vagy 1-2 töltés után javul?
  • Oblivion 5 #47
    csak nekem neem adtak ozzzá tokot!!!!
  • Oblivion 5 #46
    Most vettem meg és tényleg fasza az egér érdemes mindenkinek megvenni!!!
  • torko24 #45
    hello jó bulizást!
  • Marchus #44
    de a Mistralon 13k a g5, szal valami turpisság van a logitech oldalán ^^