Tóth Kristóf

IP-telefonálás bluetoothos fejhallgatóval

Az X-Micro vadonatúj bluetoothos sztereó fejhallgatója nemcsak vezeték nélkül tud kapcsolódni a technológiát támogató számítógépekhez, mobiltelefonokhoz vagy PDA-khoz, hanem még internetes telefonhívások lebonyolítására is alkalmas.

Az IP-telefónia előretörését nem csak a távközlési cégek érzik meg, hanem a hardvergyártók is meg kívánják lovagolni. Egyre-másra jelennek meg az internetes hangtovábbítás ingyenességét kihasználó eszközök, ezek sorába illeszkedik az X-Micro nemrég megjelent hangzatos nevű kütyüje, a Stereo Media Phone Kit. A gyártó igérete szerint ezzel már anélkül beszélgethetünk ismerőseinkkel, hogy a géphez lennénk kötve, a fennmaradó időben pedig ráadásul még zenehallgatást is lehetővé tesz. Mint a fentiekből is látható, az X-Micro sokat akart markolni, kérdés sikerült-e ez neki.

A már szokványosan masszív csomagolásban egy kontrollert, egy a számítógép USB-portjába dugható Bluetooth adót, fejhallgatót, egy aprócska CD-t, egy angol nyelvű tájékoztatót és egy USB-kábelt találunk. Ezekből természetesen a vezérlő a lényeg: a fekete szinű műanyag téglatest fél tenyérben is elfér, övünkre a hátulján lévő csattal erősíthetjük fel. Mivel alig hat gomb van rajta, ezek természetesen többfunkciósak, mindig az adott felhasználási területnek megfelelően változik hogy éppen mit módosítanak. Az előlapon van egy aprócska, piros és kék színben villogó LED is, mely összesen hatféle jelzést tud leadni - időbe telik amíg kiismeri az ember, hogy éppen mit akar közölni.


Használatba vétel előtt a mellékelt USB-adapterrel fel kell töltenünk a lítiumos akkumulátort - gyári adat szerint hat órányi zenehallgatást tesz lehetővé, készenléti ideje 80 óra -, és ha ez megvan, az eszközön lévő lámpácska pislogni kezd.

Számítógépes felhasználás előtt párosítanunk kell a gépbe dugott Bluetooth adapterrel. Ehhez telepítenünk kell a mellékelt CD-n lévő szoftvert, majd ha jól csináljuk, pár klikk, és már kapcsolatba is lépnek egymással. Mostantól lejátszhatjuk a merevlemezen lévő zeneszámokat vagy létrehozhatunk egy audiócsatornát a Skype telefonunk részére (azaz bárkivel beszélhetünk VoIP-n át). A kütyü persze azonnali üzenetküldőkkel - Yahoo Messenger, Microsoft MSN Messenger, AOL Instant Messenger, Google Talk stb. - is használható.


A Bluetooth Stereo Media Phone Kit arra is alkalmas, hogy átkapcsoljuk rá a mobiltelefonunkon zajló beszélgetéseket. A zenehallgatás és telefonálás, illetve a mobiltelefon és a PC közötti váltások menet közben is végrehajthatók.

A Bluetooth Stereo Media Phone Kit érdekes eszköz, de fura módon kicsisége a legnagyobb hátránya. Szinte biztos vagyok benne, hogy nem költségtakarékossági okokból spóroltak a rajta lévő gombokkal, hanem kialakításában is az egyszerűsítésre törekedtek. Ez sikerült is, hisz ránézésre egy aprócska vezérlő, még a technikához nem értő anyukákat sem ijeszti el, de végül mégsem a legjobban sikerült.


Elsőre lehet bonyolult a kezelése, de ha használatát megszokjuk, idővel rutinszerűvé válik. A kis méret miatt a LED és a gombok is sokfunkciósak, ami nem biztos, hogy a legszerencsésebb választás, hisz tudása kihasználásához elengedhetetlen, hogy fellapozzuk a tájékoztatót. Ez ha belejövünk a kezelésbe, akkor már nem zavaró, sőt előnnyé is válhat, hiszen nem mindegy mekkora eszközt hurcolunk magunkkal.

Elsősorban azoknak javasolható és lehet érdekes alternatíva, akik sokat szeretnek IP-telefonálni. Alkalmazásával nem vagyunk zsinórokkal a géphez kötve, beszélgetés közben járkálhatunk a lakásban vagy irodában. De használhatjuk mobiltelefon kihangosításhoz is, ahol szintén hasznos lehet, hogy kezeink szabadok. Szintén fontos, hogy a csomagban lévő adapter az 1.2-es Bluetooth szabványt használja, azaz nem csak gyors, hanem a WiFi-kapcsolatoknak sem zavar be.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. Az X-Micro Bluetooth Stereo Media Phone Kit bruttó ára Mistral szaküzleteiben kereken 12 000 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • axxe72 #22
    Szerintem jó a cuccos, én rengeteget beszélek neten keresztü, és nem csak skype-on, hanem külföldi vezetékes telefonokat is sokat hívok, (azt is lehet ingyen!), és ha órákig beszélsz minden nap, bizony nem árt ha nem vagy egy 70cm.-es pórázon... A 70 centihez képest a 8-10 méter már olyan mint a paradicsom! :D
    Már ezelőtt vagy 2 évvel agyaltam rajta hogy lehetne ilyet kifejleszteni, vagy gyártani, erre tessék, már meg is van. Ilyen ez...
  • roliika #21
    "(állítólag)" <- Jaja..irkálnak fűt-fát, de tömbházban nem fog neked 10M-en túl nagyon müxeni. Maximum valami extra drága verzió esetleg 25m-ig...vasbetont egyik sem szereti. Valami prérin lehet hogy lenne 100m, sík prérin, párátlan időben.:-D
  • mrjoni #20
    Tudja valaki, hogy esetleg nagyobb-e ennek a készüléknek a hatótávolsága, mint egy hagyományos mobil-blueth.-headset-nek ?
    Mert nekem az rövid. Beltérben 10 m után elhal, pedig az adó (állítólag) 100m-es.
    Köszi !
  • dávidb #19
    jo nincs vele bajom
  • leszak #18
    OK.
  • dávidb #17
    ÉN AZT HISZEM JÓ GYÁRTMÁNY DE REMÉLEM ALACSONY ÁRON VAN.
  • peca #16
    Minek ez a cucc??? Ha mar telefonalni akarok, akkor fogom azt a szerencsetlen telefont 2 percig, es odatartom a fulemhez... talan nem halok bele...

    Zenehallgatasra meg talan jo... persze azoknak akik nem annyira a minosegre mennek...bar en inkabb maradok a jo oreg 16MB-os MP3 playeremnel LOL :D
  • sajtos #15
    Ezt csináltam eddig is a telefonomhoz vásárolt bluetoothos headsettel :)

    MrTressy: Amikor párosítod a BT eszközt a géppel, akkor hangátviteli eszköznek látja alapból... ezután már csak 2-3 klikk a megfelelő programban (skype, msn, stb.) hogy az legyen az alapértelmezett... és már mehet is a telefonálás!

    Nem látom semmi értelmét a sztereo telefonálásnak. Imho értéktelen eszköz.
  • Cat #13
    van a csomagban egy USBbe dugható Bluetooth adó.
  • noss #12
    ja, ez csak egy rossz marketingfogás...

    annak meg hogy sztereo, számomra nincs értelme:
    beszélgetésre bőven elég a mono, zenehallgatáshoz pedig kizárólag vezetékest használok (a minőség miatt)