Dojcsák Dániel

Forradalom a 25 éves Logitechnél

1981 nagy év volt. A PC, a merevlemez születésén túl több cég is ebben az évben alakult, gyorsan reagálva az új trendre, amit az ember és a számítógép mindennapokba is átgyűrűző kapcsolata jelentett. Az egyik ilyen cég a Logitech, akiket sokáig az egér és billentyűzet kínálatáról ismert a világ, de mára beférkőztek minden felületen az emberi érzékszervek és a technika közé.

A Logitech magyarországi képviselete megtartotta Budapesten szokásos éves sajtótájékoztatóját, melyen hivatalosan is bemutatta itthoni portfolióját. Ugyan a kínálat valamivel szegényesebb volt, mint az előző évben, de a kevesebb néha több elvén elindulva rájöhetünk, hogy ők is teljesen más megvilágításba helyezték innovációjukat. Az alapelv jelen esetben az "életszerű-kommunikáció" köré szerveződött. A cég véleménye szerint az emberek egyre többet kommunikálnak, szórakoznak számítógépük és az internet segítségével. Ékes bizonyíték erre, hogy egy felmérés szerint 2006. januárjában az összes MSN felhasználó körülbelül 2000 évnyi webkamerás chatet folytatott le. Minél többet vannak jelen ezek a megoldások az életünkben, annál kevésbé szeretnénk, hogy szürke, unalmas átlagos teljesítményű és körülményes eszközöket használjunk.

Klikk ide! Klikk ide!

A sajtótájékoztató főszereplője az augusztus végén bejelentett Logitech MX Revolution egér volt, ami a forradalmiságát a lendkerekes görgőjének köszönheti. Egy jó pörgetéssel több tízezer sorral lejjeb találhatjuk magunkat egy Excel táblázatban, bár pontosan nem tudhatjuk éppen hol áll meg a szerencsekerék, sőt kevés olyan embert ismerek, aki 20 ezer forint felett költene egy egérre és egyben tízezer soros táblázatokat használna.

Ennek ellenére ez az egér az egyik legergonómikusabb fejlesztés, amit eddig a kezembe fogtam, és a görgő akkor is elismerésre méltó fejlesztés, ha nem akarjuk folyton pörgetni és természetesen szép is. A felső rész a nagy gombokkal együtt egyetlen darabból van megformálva, a klikkelő ujjak kényelmes tartásához egy-egy bemélyedéssel. A szokásos megoldások mellett újdonságként oldalt egy task-lapozó gombot találunk, ami után az Alt-Tab kombinációt el is felejthetjük, illetve felül egy kereső gomb, ami alapesetben a böngészőnk alapértelmezett webes keresőjét nyitja meg, de bármire át lehet programozni.

Klikk ide! Klikk ide!

A következő említésre méltó termék a Logitech saját fejlesztésű Skype telefonja, ami első ránézésre egy vezetéknélküli kézitelefonra hasonlít. Kis LCD kijelzőjén keresztül nyomon követhetjük Skype kapcsolatainkat, látva azt is, hogy online vannak-e vagy sem. Amennyiben valaki feltölti Skype egyenlegét, effektíve egy vezetékes telefont is kap a kezébe. A készülékbe épített vezetéknélküli egység papíron 30 méteres hatótávolsággal rendelkezik, lakáson belül 20 méter a garantált távolság, a szabadban viszont jóval távolabb is sétálhatunk vele. A termék egyértelmű jele annak a tendenciának, hogy a telefónia áttevődik a klasszikus vezetékes technológiáról a VoIP felé, de a tömeges elterjedéshez ehhez hasonló felhasználóbarát megoldásokra van szükség: a legtöbb ember nem szeretne egy monitor előtt ülve, klikkelgetve kommunikálni barátaival.

Klikk ide! Klikk ide!

A cég felismerte azt is, hogy a szórakozás egyéb formáit, mint a zenehallgatást sem feltétlenül kívánja mindenki az asztali számítógépéhez kötni és az sem biztos, hogy szívesen bömbölteti a zenét abból a helyiségből, ahol a gép van. A konzumer hangfalrendszerekben is erősödő Logitech erre is kínál egy terméket Wireless DJ System néven. A készülék lelke egy távirányítószerű eszköz iPodra hajazó kezelőfelülettel és természetesen egy kis méretű LCD kijelzővel.

A Logitech szakemberei szerint az eszköz "nem plug-and-play, hanem plug, plug-and-play". Ez annyit tesz, hogy az egyik adóvevő egységet számítógépünkre kell kötnünk, ez lesz a zenék forrása, a másikat, illetve harmadikat, negyediket pedig a hangrendszerünkhöz. A távirányító pedig a kezelőfelület lesz, anélkül, hogy a géphez vagy a hangfalszetthez hozzá kellene nyúlnunk. Az LCD kijelző segítségével böngészhetünk muzsikáink között, ami még nem annyira különös, viszont a tény hogy több eszközhöz is csatlakozhatunk, lehetővé teszi, hogy a nappaliból átlépve a hálószobába átállítsuk a kütyüt az ottani hangrendszer irányítására.

Nicoud EFPL egér - 1982 MX Revolution - 2006

A vezetéknélküli adók hatótávolsága hasonló a VoIP telefonéhoz, az eredmény viszont az, hogy akár a szekrény mögé is rejthetjük hangfalainkat és az egész házban kezelhetjük a zenét egy eszközzel. A vezetéknélküli termékek között feltűnt még egy normál méretű fülhallgató, amit iPodra vagy egy átalakító segítségével bármilyen 3.5 mm-es jack kimenetű eszközre csatlakoztathatunk és feltöltés nélkül 8 órán keresztül hallgathatjuk mindenféle fizikai kapocs nélkül a zenénket. A hátránya talán az, hogy eddig a táska mélyére rejtett apró mp3 lejátszót a kábel végigkövetésével meglelhettük, ezután erre új módszert kell találni.

Anélkül, hogy végigsorolnám az összes többi új terméket, el kell mondanom, hogy a cég valóban rengeteg energiát fektetett abba, hogy a konzumer elektronika, az otthoni szórakozás ne egy IT-kihívás legyen, és bútoraink mellett elektronikai eszközeink is szépek legyenek, illeszkedjenek a lakás hangulatához. Ahogyan a számítógép, a televízió, a DVD lejátszó is egyre inkább barátságos formát ölt, úgy a kiegészítő eszközök is kényelmesek és esztétikusak lesznek. Az LCD kijelző nem hiányozhat már egy 2.0-s hangfalpárról sem, a vezeték az átalános felhasználású eszközökben már felesleges sallang: egér, billentyűzet, hangfal, telefon, vezérlőpult, headset, mind elérhető vezetéknélküli kivitelben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aDannyBoy #17
    legközelebb majd azt írjuk hogy valamelyik cég 25 éves és nem mondjuk meg hogy melyik, de megjelentetett egy olyan terméket, ami nocsakhűha :)
  • HUmanEmber41st #16
    Ha reklám is egy kicsit a cikk ( Há' valamiből élni is kell nem ? :) )de már régóta keresek ilyen wireless megoldást a hangszóróimhoz..
    Persze míg ennyire új, addig biztos jó drága is:)..
  • Omega #15
    ez egy marketing forradalom :)
  • Omega #14
    jópofa lehet ez az egér, de forradalomnak abszolut nem nevezném.
  • Emmegki #13
    ez a cikk ilyen bújtatott logitech reklám lenne?
  • Morden23 #12
    Na hol?
  • TrIp #11
    forradalom máshol is van...
  • roliika #9
    Ok, dem ost használjak 2 egeret? Mert rajtam kívül mindenki jobbos :SSS
  • aka #8
    Amúgy jók a Logitech cumók (nekem is Logitech egerem van, és tervezem egy lézeres fajta beszerzését, ami nem ma, és nem is jövőre lesz (me' drága)), de az újabb billentyűzeteiről hiányzik az insert billentyű a (kurzor gombok felett), ami roppant bosszantó és nagyon macerássá tudja tenni az ember életét...
  • dhesteban #7
    alaplapot nem fogdosod orakon at, nap mint nap (gondolom) ... az en egerem mar a 3. szamitogepet szolgalja :)