Tóth Kristóf

Kingmax DDR2-es memóriák

A Kingmax már másfél évtizede gyárt memóriákat, de Magyarországra csak nemrég érkeztek meg moduljai. Most a gyártó vadonatúj, 533 és 667 MHz-es DDR II termékeit vizsgáltuk meg.

Ahogy egyre több gyár ontja sorozatban a DDR II memóriákat, úgy lesznek azok egyre olcsóbbak. Ma már nem nagy az árkülönbség a DDR és a második generációs változat között, ellenben utóbbiak teljesítmény terén eddig nem voltak túlzottan virgoncak. Ennek oka, hogy ugyan a DDR2 sávszélesség terén felülmúlja elődjét, de a magasabb késleltetések miatt az általa nyújtott összteljesítmény miatt a modul eddig a DDR szintjén maradt. Ez a hátrány az órajel fokozatos emelkedésével napjainkban kezd megváltozni, ezért ideje megbarátkoznunk az új termékekkel.

A Kingmax a világ nyolcadik legnagyobb memóriamodul-szállítója, ennek ellenére Magyarországon kevesen ismerik a nevét. A vállalat a DDR2 terén úttörőnek számít, a gyártók közötti fejlesztés versenyben vezető helyet foglal el. Presztízs terén azonban elmaradnak a céget megillető helytől, ezen szeretnének változtatni a vállalat marketingesei a nemrég bejelentett Mars termékcsaláddal. A névvel a cég a háború istene bolygójának erős, dobogó szívét akarja reprezentálni.


A dobozok hogy a boltok polcain is figyelemfelkeltők legyenek, a felsőkategóriás pozicionálásnak megfelelően egyedi dizájnt kaptak. A csomagolásban egy aprócska angol nyelvű egyentájékoztató van, és mivel azt láthatóan minden termékük mellé odarakják, csak általánosságokra szoritkozik. A modulok specialitása egy a nyákon lévő vörös ASIC dekóderchip és a cég TinyBGA tokozása. Az ASIC chip a hamisítást hivatott megakadályozni.

Az erős szív számokra lefordítva a gyorsabb, 667 MHz-es modul esetében 8,6 GB/sec-os memória-sávszélességet jelent, és támogatja a Prescott/Tejas 1067 MHz-es FSB-jét is. A teljesítményfelvételt azzal csökkentették a felére, hogy a modulok üzemi feszültsége csak 1,8 volt. Késleltetése 4-4-4-12, ami a DDR II modulok között átlagos érték, de tapasztalatok szerint a DDR2 esetében teljesítmény szempontjából inkább csak az órajel nagysága számít.


A Kingmax nyolc éve fejlesztette ki a BGA tokozást, és már korábbi termékeinél is alkalmazta. A tokozás alapvető hatással van a memóriamodulok stabilitására. Míg az SDRAM-ok és a DDR RAM-ok ún. TSOP-módszerrel készülnek, a JEDEC szabványügyi szövetség az új generációnál már a BGA tokozás alkalmazásáról határozott. Ennél nagyobb hely van a chipek alján, azaz nem csak több láb lehet a nyákon, de elengedhetetlen a DDRII modulok nagyobb ki és bemenő jelsűrűsége miatt is. Persze gyártás terén is könnyítéseket jelent, pl. egyszerűbb a chipeket a nyákra helyezni, jobb az elektromos teljesítmény, és kisebb a jelátvitel időtartama, ami lehetővé teszi a nagyobb feszültségek elérését és a hőtermelés jobb eloszlatását is.

Sokak számára a memóráknál lényegtelen a márkajelzés, csak az árat és a ráírt órajelet nézik, pedig a megbízható memória azért is fontos, mert ennek hibája okozhatja a legtöbb rejtett fagyást, alkalmazásokban a hirtelen kilépést. Sokan nem tudják azt sem, hogy a noname termékek többsége is a márkás memóriachipeket gyártó vállalatoktól származik, csak ezek a tesztelés során elhullottak, nem hoztak valamely az adott, hírnevét kényesen őrző cég számára fontos paramétert. Éppen ezért a Kingmax termékeinél kiemelendő, hogy a gyártó két év garanciát kínál memóriáira.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. Az 512 MB-os, 533 MHz-es Kingmax Mars memória bruttó ára Mistral szaküzleteiben 9516 Ft, a gyorsabb, 667 MHz-es, 512 MB-os változata bruttó 10 730 Ft-ba, 1 GB-os verzióban pedig 19 680 Ft-ba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Norsz #16
    hy
    lenne egy fura kérdésem a szomszédomék uj gépet akarnak venni és az alaplap csak max 800MHZ-s ramot müködtet és mi lessz akkor ha ők egy 1066MHZ-s ramot tesznek bele plz irjátok meg mert nekem nem hisznek:(
  • Tompika5 #15
    Sziasztok.
    Vásároltam 2db 512mb/ddr400 kingmax memót.
    Kingmax ddr400 memória cas ideje nálam 3.
    Elvileg 2,5 kéne lenni, tesztekben olvasom. Esetleg ez a ram hibás?
    Köszi.
  • wander01 #14
    GEIL király. megérte megvenni a két pár összemértet mert pöpecül hasit bezzeg a jo kis goodram-bol volt elötte két gigám, fagyott mindig mint a kintfelejtett vadászkutya. ugyhogy visszavittem a 4 goodram memot, fizettem még kemény 1400 ft-ot rá és meghozták a 2 pár összemért geil-t. soha többet nem veszek másmilyen memoriát. :) mondjuk szerencsére haveri alapon ment mert nem usztam volna meg ennyiböl. mák volt.
  • [Jakuza] #13
    1. Nem.
    2. Gyengebb.
    3. GEIL vagy OZC. (De nem lesz olcso itthon)
  • PLaci #12
    1.) Nem.
    2.) Foggalmam sincs.
    3.) Amilyet a pénztárcád megenged :P
  • asdasdasd #11
    Lenne pár kérdésem:
    1. DDR-es slotba lehet DDR2-es memóriát tenni?
    2. Kingmax pl a Kingston-hoz vagy máshoz képest megbízhatóságban hol áll?
    3. Egy ABIT NF7-S alaplapba akarok összesen 1GB memóriát tenni. Milyent érdemes most venni?


  • [Jakuza] #10
    Es arrol ki beszelt, hogy ki tehet arrol, hogy milyenek az arak ?
    Ezek a tenyek.
    Raadasul egesz Nyugat-Europaban olcsobb minden es a sztech termekeken nincs vam.
  • Cat #9
    de erről nem a számítástechnikai cégek tehetnek, szóval felesleges külföldi példákat hoznod.
  • [Jakuza] #8
    Latnad akkor a kanadai arakat, egybol azt mondanad, hogy milyen szarok azok az arak.
    Most hoztak nekem ket neves RAMot.
    OZC PC3200 Premier Series Dual Channel DDR Kit (2x512MB), atszamitva 21 ezer forintert.
    Igaz, hogy ez sima DDR, de a DDR2 ramok is korulbelul 20-30%-ban olcsobbak a hazai araknal.
    Sot a tobbi szamitastechnikai termek is ami elegge rohely.
  • toto2700 #7
    Egyébként én is rühelem a Mistral-t.