Tóth Kristóf

Villámismertetők három témakörben

E heti hardverpiaci ismertetőnkben bemutatjuk a Razer legújabb egereit, a Primecooler két processzorhűtőjét és a Sea Sonic 600 wattos teljesítményű tápegységét.

A Razer Copperhead Tempest Blue egy precizíós egér. Alakja elnyújtott, karcsú, két elülső gombja hatalmas. Mint a képen is látható, mély, mattfekete szine komoly tudást és igényes kivitelezést rejt. Bekapcsolás után görgője, a kéztámaszon lévő logó, és az alján körben futó szaggatott sáv kék színben világít. Felbontása nagyon magas, 2000 DPI, azaz az alján lévő optikai szenzor colonként (2,54 cm) ennyi pont érzékelésére képes.

Klikk ide! Klikk ide!

Amellett, hogy a legapróbb pöccintésre is reagál, nagyon gyors is: míg a gyártó közlése szerint az átlagos egerek 8 ms alatt reagálnak, a Copperheadnál ez az érték 1 ms. Hét gombját tevékenységfüggően programozhatjuk, beépített memóriája 32 kB. Az aranyozott USB csatlakozó is jelzi, hogy minőségi darabbal van dolgunk, amit ára is jelez: kereken 14 ezer forintot kell érte otthagynunk a pénztárnál.

Klikk ide! Klikk ide!

A Razer Diamondback Salamander külalakja teljesen megegyezik testvérével, de vörös megvilágítást kapott. A két elülső gomb itt is mattfekete, de a kéztámasznál már csillogó, tükröződő a felület. Optikai érzékelőjének felbontása valamivel kisebb, 1600 DPI, de még így is majd kétszerese a hagyományos egereknek, viszont processzora a gyártó közlése szerint másodpercenként 6400 képkockát dolgoz fel. Szintén hét programozható gombja van. Ára valamivel kevesebb, 11 212 forint.

Klikk ide! Klikk ide!

A Razer eXactMat alumínium egérpad profi játékosoknak készült. Két oldala némileg eltérő: az egyik a gyorsaságra, a másik a precíz célzásra készült. Felülete nem tűkröződik, így az optikai egerek sokkal érzékenyebben működnek rajta. Mivel fém, nem hajlik, nem gyűrödik vagy koszolódik. Mérete hatalmas, 330x265 mm, azaz a legnagyobb csaták közepette sem vesztünk időt azzal, hogy felemeljük egerünket, hogy ismét húzhassuk valamerre. Sarkaiban csúszásgátló gumitalpak akadályozzák meg az elmozdulást. Ára nagyon magas, amit talán a szűkkörü célcsoport indokol: 5600 forint, de a masszívan klánozó profi gémereknek megérheti az árát.

A Primecooler nem titkoltan a Zalman termékei alapján fejleszti saját eszközeit, ami azonban nem jelent hátrányt, hiszen nem silány minőségű másolatokról van szó. A PC-HC5+ hőleadó felületei tiszta rézből vannak, és az anyagot nem spórolták ki belőle: tömege 692 gramm. Ez a hatalmas, 3 ezres percenkénti fordulatra is képes 92 mm-es ventilátorával párosítva nemcsak kiváló hűtést biztosít, de működése is csendes, zajszintje mindössze 20 dB. A látványos hatást extra kék LED-ekkel fokozták a mérnökök. Mindez 6068 forintunkba kerül.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!

Testvére, a PC-HC5+ ALCU lamelláinak többsége már alumínium, ami miatt mérlegre rakva jóval kisebb értéket, 442 grammot mérhetünk. Átmérője szintén 92 mm, és majdnem minden foglalatba behelyezhető: Socket 478, AMD 754, AMD 939, AMD 940, AMD 462, Intel LGA 775. Ára bruttó 4118 forint.

Klikk ide! Klikk ide!

A Sea Sonic S12 sorozata a prémium kategóriába készült. Minden tagja aktív PFC-s, ATX12V v2.0-s szabványú és egy darab rendkívül halk 12 cm-es ventilátor gondoskodik a hűtésről. Támogatja mind a SATA, mind a PCI Express foglalatokat, összesen négy SATA, hat molex, két PCI Express és három külső ventilátor csatlakozó van rajta a két 12 V-os ág mellett. Teljesítménye a legnagyobb áramfogyasztású Intel Pentium Extreme Edition és Athlon FX kiszolgálására is elegendő, akár SLI-be kötött grafikus kártyákkal karöltve. Van benne túláram és túlfeszültségvédelem is, így a számítógépházban lévő vagyonunkat a legnagyobb biztonságban tudhatjuk. Persze ára is ennek megfelelően borsos, 34 921 forintot kóstál.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta.

(x)