Tóth Kristóf

Két videokártya a Club3D-től

Lehetőségünk nyílt közelebbről is megvizsgálni a Club3D két videokártyáját, a passzív hűtésű GeForce 6600-at, illetve a csúcskategóriába pozicíonált R520-as chippel szerelt Radeon X1800 XT-t.

A GeForce 6600 ugyan nem mai darab, majd' két éves, de teljesítménye napjainkban sem elhanyagolható. Éppen ezért érdekes a Club3D által kiadott passzív hűtésű változat, hisz a kártya annak ellenére hogy a ventilátor hiánya miatt teljesen hangtalan, még játékra is bátran használható. A kártyát tetszetős dobozban, habszivaccsal körítve árulják. A csomagolásban a csatlakozó kábelek és telepítő-CD-k mellett egy kellemes meglepetést is találhatunk, a Colin McRae Rally 2005-ös verzióját. A kártya munkára bírása teljesen szokványos és roppant egyszerű: beszerelés után csupán a driver installálására van szükség, és máris használatba vehetjük.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A kártyán egy 300 MHz-es órajelen dolgozó NV43 GPU van, ezt 256MB-nyi 400 MHz-en futó memória szolgálja ki. Az nVIDIA GeForce 6600 GPU család teljes mértékben támogatja a Microsoft DirectX 9.0c-t, és így a Shader Model 3.0-t is. A CineFX 3.0 grafikus motor kitűnő képminőséget biztosít, és támogatja az nView kétmonitoros megjelenítését, amelyet két darab 400 MHz-es RAMDAC segítségével tettek lehetővé. Maximálisan támogatott felbontása 1900x1200, azaz képes a nagyfelbontású HDTV-k (1920x1080i) kiszolgálására is. Érdemes megemlíteni, hogy párba köthető (SLI), így az egyébként nem túl virgonc kártya nemcsak csendes, de gyors is lesz.

Persze jóval izgalmasabb darab az ATi jelenlegi csúcsterméke, a Radeon X1800 XT. Mint a képeken is látható, a hatalmas, két slotot elfoglaló hardver kazalnyi kiegészítővel érkezik, kábelek és átalakítók tömege teszi teljessé a multimédiás élményt.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 90 nanométeres gyártástechnológiával készített kártya órajele minden eddiginél magasabb, mely a processzor esetében 625, míg az 512 MB-nyi kártyára integrált GDDR3 memóriánál 1500 MHz. Szó mi szó, tekintélyt parancsoló adatok ezek, amelyek már önmagukban is megelőlegezik a kiugró teljesítményt. Csúcskártyához méltón az X1800 XT-nek funkciók terén sem kell szégyenkeznie: DirectX 9-kompatibilitás, Shader Model 3-támogatás, teljes képernyős élsimítás, videó ki- és bemenet... és még hosszan lehetne sorolni.

Ugyan a Club3D termékei eltérő szegmensben versenyeznek, de mindkét gyártmány megállja helyét a maga kategóriájában. A GeForce 6600 talán a jelenlegi legnagyobb teljesítményű passzív hűtésű kártya, így akinek fontos a csend, bátran válassza. Akinek viszont a teljesítmény áll előtérben, a Radeon X1800 XT-ben biztosan nem fog csalódni.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A Club3D GF 6600 bruttó ára Mistral szaküzleteiben kereken 26 000 Ft, a Radeon X1800 XT pedig bruttó 120 000 Ft-ba kerül.