Berta Sándor

Szabad másolást követel egy német egyesület

A német szerzői jogi törvény módosítását folyamatosan támadják a szakmai szervezetek. Ezúttal az Informatikai Társaság (GI) képviselői szólaltak fel a témában azt követelve, hogy a felhasználók a jövőben szabadon készíthessenek másolatokat a különböző művekről.

A GI vezetői leginkább azt szeretnék elérni, hogy a szerzői jogvédelem is feleljen meg a XXI. század követelményeinek, hiszen általánosságban még mindig a 10-20 évvel ezelőtt megalkotott törvényeket alkalmazzák. Az Informatikai Társaság a legfontosabb feladatnak azt tekinti, hogy az emberek bármilyen tudományos műről szabadon másolatokat készíthessenek és szabadon hozzáférhessenek az interneten tárolt kulturális és tudományos információkhoz.

A szakemberek például szeretnék, ha az embereknek lenne joga feltörni az ilyen műveket védő másolásvédelmeket, mondván, hogy a tudás közös és az információ szabad áramlását biztosítani kell a társadalom tagjainak. A GI ezenkívül aggódva figyeli az olyan megoldások kifejlődését, mint a digitális másolásvédelem vagy a Trusted Computing. Ezek ugyan eddig teljesen alkalmatlannak bizonyultak a rájuk bízott tartalmak megvédésére, azonban arra jók voltak, hogy felbosszantsák az embereket.

A saját célra történő másolásnak viszont természetes jognak kellene lennie, nem pedig valami kiváltságnak. Ma világszerte lassan már komoly büntetésekre számíthat és szabályosan bűnözőként kezelik azt, aki ilyesmire vetemedik.

A szervezet képviselőinek véleménye szerint a világhálónak valóban a neki szánt szerepet kellene a jövőben betöltenie, ez pedig nem más, mint a tudás és az információ terjesztése, illetve az ahhoz való szabad hozzáférés biztosítása. Az lenne az elvárható minimum, hogy minden, a könyvtárakban lévő műnek ingyen elérhető legyen az online változata és ezeket bárki letölthesse, ezekről másolatokat készíthessen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • junior117 #10
    Pontosan !!!!!!!! aki meg anyagi haszonszerzés miatt csinál másolatott azt meg a legszigorubb büntetést neki.Min vagyon lefoglalás!
  • Hegyikecske #9
    hmm, ez túl szép lenne ahhoz h igaz legyen (attól félek nem is lesz igaz)
  • Berber #8
    Nekem nem kell az engedéjük. Persze ha haszonszerzésre használják a megszertzett tartalmat, az szerintem is jogtalan, de saját szorakoztató célra!? Ezek még a szarból is pénzt csinálnának!!!
  • gordonmail #7
  • gordonmail #6
    és ha nemárulom el, hogy mennyi gépem van? Szopkodj*k ki a fa**t. Megfizettetem én velük...majd a vécé díjat is. Kis retkek azt se tudják mi az a net, mi meg tudjuk, nehogymár a kis...irányítsa a helyzetet.
  • ZoliJ #5
    nem csak akarnak:P
  • HUmanEmber41st #4
    Hiszen még a német rádió díjat is meg akarják fizettetni minden egyes PC tulajdonossal.. van aki akár 3-4 gép után is fizethetne 3-4 * ~5eFT-ot... HAVONTA!
    Magyarországon is valami extra szerzői jogdíjat akarnak tenni azokra az eszközökre, amivel tv műsort lehet rögzíteni, kiírni discre..
  • Praetor #3
    Egy fecske nem csinál tavaszt Németországban sem.
    Főleg, hogy az amerikai befolyás Németországban is elég erős ahhoz, hogy ne történjen semmilyen pozitív változás ezen a téren.
  • Lenny #2
    Egyre inkább pénzszerzésre használják a netet (is). Csak egy új , még kiaknázatlan piac. Jobb nem lesz a helyzet, csakis rosszab...
  • RoliSoft #1
    Végre egy jó hír.