Berta Sándor

Felháborodás az európai e-mail adó miatt

Sem a német felhasználók, sem az európai parlamenti képviselők nem támogatják Alain Lamassoure francia EP-képviselő azon javaslatát, miszerint meg kellene adóztatni az elektronikus leveleket és az SMS-eket.

"Alain Lamassoure a legjobb úton halad afelé, hogy lelkileg és érzelmileg is eltávolítsa az embereket az Európai Uniótól és annak szellemiségétől" - reagált a képviselőtársa ötletére Rainder Steenblock, a német Zöldek Szövetség európai politikai szóvivője. Mint ismeretes, a francia európai parlamenti képviselő néhány napja azt javasolta, hogy meg kellene adóztatni a különböző elektronikus kommunikációs megoldásokat, például az e-maileket és a rövid szöveges üzeneteket (SMS).

Lammasoure tagja a francia Union pour un Mouvement Populaire (UMP) nevű konzervatív pártnak, valamint az Európai Néppárt frakciójának és az Európai Demokraták (EVP-ED) frakciójának. Lammasoure azzal indokolta az új adó bevezetését, hogy így az Európai Unió új beviteli forrásokhoz jutna.

Rainder Steenblock szerint az ötlet egész egyszerűen abszurd és gyakorlatilag kivitelezhetetlen, ráadásul még ha megoldható is lenne, e-mailt nem csak a cégek, de a magánemberek is használnak, míg az SMS-eket elsősorban a fiatalok küldenek előszeretettel. A politikus úgy véli, kétséges, hogy bárki is támogatná egy ilyen adó bevezetését, mely többet ártana, mint használna. "Egy ilyen adó kivetése ellentétes lenne az Európai Unió azon törekvésével, hogy az emberek ismerjék meg egymást és a tagországokat, szabadon utazzanak vagy vállaljanak munkát. Ez egy büntetővám lenne és az egyszerű embereket büntetné" - tette hozzá a Zöldek szóvivője.

Steenblock hozzátette, hogy legfeljebb csak a jelenlegi adórendszer átalakításáról lehet szó, de az adók összege nem változhat. A tagállamok, illetve az Európai Unió által viselt terhek újrafelosztásáról szóló javaslatokról viszont hajlandók egyeztetni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fenjoy #46
    Javaslat: mindenki ennek a köcsögnek a nevét és címét írja be mikor regisztrált egy free email címet...

    "NE Lopj...az Állam nem szereti a konkurenciát..." :)
  • szivar #45
    És anno még a törökökre nehezteltünk magyarhonban a rengeteg adóféleség miatt...
  • assdf #44
    Ja igen majd elfelejtettem hogy ebben az országban a legmagasabbak az adók, a bérek itt a legalacsonyabbak és itt a legmagasabbak az árak...
    Ez még nem lenne akkora baj, de az ország állapota egy nagy kalap szar ehhez képest. Szóval hová szeretnél még ujabb adót? Tudod egy lyukas zsák esetén nem az a megoldás hogy mégtöbbet kell beleönteni, hanem be kell foltozni a lyukat...
  • assdf #43
    Nem, az a legnagyobb baj hogy te ma magyarországon a jövedelmed 100%át befizeted adóként (ugyanis a munkáltatód mégegyszer annyit fizet utánnad az államnak mint amennyit tőled levonnak), és ezek után kapsz egy rakást szart, nézd meg az utak állapotát, nézd meg az egészségügyet, nézd meg az oktatást...
    Fizetsz egy valag pénzt a kocsid után, fizetsz egy valag pénzt a benzin után (200%ot), fizetsz egy csomo egyéb utadót, ehhez képest az utak járhatatlanok kocsival, az autópályáért külön fizetned kell, és örülhetsz hogy "csak" 4 napi dijat fizettetnek ki veled ha a legolcsobbat veszed soroljam még...?
    És ez csak egy konkrét példa volt rengetek ilyen van. Ugyhogy bekaphatják az ujabb adójukat, nem fizetem a mélyen tisztelt politikusok karibi nyaralásait
  • Omegared #42
    Azért az annyira nem egyszerű mint ahogy te mondod.
    Ez az egész ellenállás a szokásos kispolgári féljünkmindentől...
    Senki nem mondta soha, hogy a jóléthoz vezető út mézeskaláccsal van kikövezve.
    Ez a fickó nem egy barom, csak olyan ötlettel állt elő ami más mint az eddigiek. Arról bezzeg senki nem hall semmit, hogy a mezőgazdaságban ezt azt amazt beszabályoznak pénzt vonnak el stb stb.
    Azt pl tudod e hogy az EU a jórészt a tagállamok befizetéseiből él, abból gazdálkodik. Ez a pénz honnan származik? Az befizetett adónkból. A fejlesztésekhez, bővítésekhez, magának az Unió szellemiségének létrehozásához sok sok pénz kell. Ha az országunk (vagy a velünk csatlakozott államok) a kötelező befizetéseket csak adóemeléssel tudná megoldani neked mi tetszene inkább? Egy egyénekre bontva nevetséges mértékű, éves szinten mégis jelentős bevételt nyújtó adó, vagy ha kapsz +2% szja emelést?
    Erre válaszolj.

    Ez a baj a legtöbb emberrel, élből elutasítani mindent. Na az megy... Gondolkodni már nehezebb...
  • assdf #41
    Valahol korábban már leirtam, ha ezt bevezetik az isten se tudja megakadályozni hogy ne emeljék az egekig a dijakat. Persze most bevezető áron akciósan csak 1 ft/email a sok hülye beveszi, aztán majd egy év mulva 10ft/email és igy tovább a benzinadó sem volt mindig 250ft...
    Még szerencse hogy leszavazták ezt a barmot.
  • Omegared #40
    Ha a szolgáltatódtól kapott email címet használod akkor az arról a címről küldött levelek kivétel nélkül a szolgáltatód SMTP szerverén keresztül hagyják el gépedet. Igy nem bonyolult számlálni hány mailt küldtél el. A webes free mail szolgáltatóknál kicsit érdekesebb a helyzet, de lehet kompenzálnák a költségeket egy-két reklámmal, amit kénytelen lennél elolvasni.

    A nagy felháborodást félretéve én sem tartom hülye ötletnek ennek bevezetését, mert a tervezett összeg egy egyénre viszonyítva nevetségesen kicsi, nem megterhelő, viszont a mennyiséget figyelembe véve (nagyon sok emailt küldenek szét naponta az uniós tagországokban) jelentős bevételhez jutna az EU amiből nálunk is fejlesztések valósulhatnának meg.

    Gondoljatok bele: kell a pénz, de minek örülnénk? Ennek, vagy például egy plusz kocsiadónak?
  • Tommy07 #39
    " Hogy a francba ellenőrzik ők azt, hogy a freemailen, yahoon, vagy hotmailen küldök egy üzenetet..."

    A kérdés nagyon jó. Megkérik szépen pl. az Államok beli szolgáltatókat, hogy "jajlécci majd szójatok ám ide EU-ba, hogy ha egy honfitársunk/uniótársunk :) a ti szolgáltatásotokat használta, merakkó jómegb****uk jaz adóval"??? Ha a Föld szolgáltatóinak jelenteni kellene EU-felé minden ilyen aktivitást, akkor az biztos nem lesz ingyen. Tehát EU ezért fizetne-->saját magát hozná béna helyzetbe. Ha pedig csak az EU-s szolgáltatókat figyelik, akkor mindenki yahoo-s lesz :)

    Picivel komolyabbra fordítva: el tudom képzelni, hogy a cikkben nevezett úriember már kitalálta jól, hogy figyelik a nem titikosított és titkosított e-mail küldést lehetővé tevő portokat [110, 25 illetve 465, 995 és asszem, még van néhány]. Ezt pedig úgy tudják megtenni, hogy a létező összes szolgáltatót [!] kötelezik, hogy az általuk nyújtott internetszolgáltatást monitorozzák minden egyes felhasználó esetén, hogy aztán tudjanak számlát küldeni a küldött [és esetleg fogadott!!!] mail-ekről.

    Ha ezt így még nem találta ki Lamassoure Úr, akkor remlélem, nem olvassa az SG fórumait, és nem adtam tippet neki :)
  • Gabe Dearborne #38
    De nagy, Uram, a Te állatkerted...
  • loryb #37
    "Alain Lamassoure a legjobb úton halad afelé, hogy lelkileg és érzelmileg is eltávolítsa az embereket az Európai Uniótól és annak szellemiségétől."

    "Ez egy büntetővám lenne és az egyszerű embereket büntetné."
    és itt a pont.