Gyurkity Péter

Hacker segítségével kémkedtek a filmstúdiók?

Ezt állítja az MPAA által korábban beperelt TorrentSpy.com, amely állítólag komoly bizonyítékokkal támaszthatja alá, hogy az Amerikai Mozgókép Szövetség hackert bérelt fel a cég helyzetének kikémlelésére.

A méretes torrentgyűjteményt kínáló oldal anyacége, a Valence Media máris eljuttatta beadványát a bírósághoz, amelyben jelzik, hogy bizonyítékokat szereztek az MPAA illegális manővereiről és kérik a szervezet felelősségre vonását, valamint a megfelelőnek ítélt kártérítés megfizetését. Állításuk szerint a filmstúdiókat tömörítő szövetség a TorrentSpy.com belső használatra szánt anyagaira és üzleti titkaira tette rá kezét, mégpedig egy hacker felbérelésével. Az MPAA tagadja a vádat.

Az oldal információi szerint az említett hacker 15 ezer dollárt kapott az emailen továbbított üzenetek, bizalmas információk elfogásáért, amit a vállalat szervereinek feltörése, valamint a pénzügyi adatok eltulajdonítása egészített ki. A tavaly január és június között végrehajtott akciók eredményeként a filmszövetség értékes adatokhoz jutott hozzá, nyilvánvalóan illegális úton. A TorrentSpy az MPAA egyik vezetőjének nyilatkozatát idézte, aki annak idején azzal indokolta az oldal beperlését, hogy nem érdekes, milyen úton jutnak hozzá a felhasználók az oldalon található torrentekhez.

A szervezet február végén perelte be a TorrentSpy.com, ISOHunt.com, TorrentBox.com és BTHub.com oldalakat. Indoklásuk szerint ezek a portálok hozzájárulnak a szerzői joggal védett tartalmak illegális másolásához, még akkor is, ha mindössze a torrent fájlokra mutató hivatkozásokat tárolják itt. Egy hónapra rá kiderült azonban, hogy a TorrentSpy nem adja olcsón a bőrét: érvelésük szerint ilyen alapon az MPAA a Google-t vagy a többi keresőt működtető céget is bíróság elé citálhatná, hiszen gyakorlatilag ugyanazt csinálják, sőt még jobban is végzik a dolgukat. Mostani beadványukban kiemelik, hogy a kérdéses hacker elismerte tettét és kész mindenben együttműködni velük a szövetséggel szemben.

Az MPAA valótlannak minősítette az oldal állításait. Szerintük mindössze azt a tényt igyekeznek palástolni, hogy törvénysértést követnek el, amikor a tömeges lopásokat segítik. Válaszukban hangsúlyozzák, hogy bíznak igazukban, saját perük sikeres lezárásában, mivel a törvény az ő oldalukon áll.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • oszi1113 #14
    Nem hinném, hogy az MPAA-t néhányunatkozó jogász hozta volna létre, azért, hogy képviseljék a filmipart, naivak azért ne legyünk!
    A filmipart meg nem sajnálom, pláne azért, mert egy filmet csak úgy tunnak elanni, hogy a több 10-20-30 milliót elköltenek közvetlen, vagy közvetett marketingre! Akkor meg pláne nem fáj, ha letöltök valamit, amikor tudom, hogy 1-1 színész, vagy ripacs, tök mindegy 10-20 milliót kap 1-1 filmjéért, mozijegyek meg egyre drágulnak!
    A filmipar/MPAA meg vegye már észre, hogy azokat üldöz, meg azokat kergeti, akikből élnek! Azaz belőlünk!
    Nem akarom a politikát belekeverni, de ez oylan mint amikor a fikusz elvesztette a mostani választásokat, és nem a valódi okokat keresi, hanem megmondja, hogy igen, ezért kaptunk ki a maszop-tól!
    Azaz nézzük már meg, hogy valóban mi is a baj, mert nem csak azért esenk vissza az eladások, nézőszámok, mert mindenki letölt, kell lennie valami másnak is!
    Mindezek mellett remélem vérezni fog az MPAA, és ha valóban hackerkedett, akkor súlytson le rá Justicia minden ereje!
  • jeva #13
    mint mar irtak a filmipar nem 1enlo az MPAA-val !!! mint ahogy a kiadok/terjesztok sem a film alkotoival .. ne altalanositsunk mar allandoan. itt 1 konkret szervezetrol van szo. az mar mas kerdes, h ez es a hasonlo szervezetek kinek a megbizasabol tevekenykednek ..
  • Zenty #12
    "Mostani beadványukban kiemelik, hogy a kérdéses hacker elismerte tettét és kész mindenben együttműködni velük a szövetséggel szemben"

    Nah és ezt mégis ,hogy érték el? :D
  • junior117 #11
    Végre van aki nem alázkodik meg.
  • RealPhoenixx #10
    En akkor is ravagnek a filmiparra is, hiszen ok is finanszirozzak ezeket a tarsadalmon eloskodoket.

    Ha nem finanszirozanak oket, kevesebben lehetnenek, es tunkeppen kapalas gyanant a foldeken legalabb valami hasznot is tudnanak a tarsadalom szamara hozni, nem pedig csak okoskodni, mint a politikusok java, etc.

    Szval szerintem ezt a szferat nagyon szepen le kene csokkenteni, mert amugy is keves az effektiv munkaero, ne ilyen mi vagyunk egymas ugyvedjei, jogaszai, es ki tudja meg kinek micsodaja, s nem csinalnak semmit szinte.

    Tisztelet annak a nagyon de nagyon keves kivetelnek, akik a 100%-bol kb 2-3 %ot kepviselnek, s akik tenyleg dolgoznak es hasznos tevekenysegeket vegeznek, a tobbit pedig elbocsajtani, s szepen kivinni a foldekre dolgozni.
  • atys2 #9
    Hehe Ezt hiszem ez a lépés lényeges momentum ebben a harcban.... Az MPAA meg
  • irkab1rka #8
    tesó, ne keverjétek már az MPAA-t meg a filmipart.
    A második alatt a filmstúdiókat szokás érteni, mig az MPAA egy olyan cég, ami főleg jogászokat foglalkoztat, és a fimstúdiók szerzői jogi ügyeire specializálódott, gyakorlatilag a perérték százalékáért jogászkodnak + huznak valami pénzt alapítványi alapon adókimélően a stúdióktól.

    Olyan ez, mint mikor pár jogász alapít egy céget, hogy mindenféle pl ingatlannal kapcsolatos érdekképviseletet lássanak el.
    A különbség annyi, hogy a második esetben 1:1 (1 alperes, 1 felperes) az arány nagyjából, míg az első esetben 1:10000 (egy képviselt filmstúdióra 10k megnyolygatott, beperelt user jut.)

    na ezért fákkit.
  • ody42 #7
    no lám, vannak még tökös legények a torrentspy-nál is :) ennél csak a piratebay a jobb, ahol kirakják a fenyegető leveleket, amiket kapnak :)
  • RealPhoenixx #6
    Na hallod, en most vagnek rajuk anyagilag egy marha nagyot a filmiparra, hogy terjenek mar magukhoz.

    Ugy megbuntetnem oket, hogy a szamtalan hecker fizetes amiket csinalnak, soha tobbe eszuk agaba se jusson
  • bertino #5
    ebből mi botrány lesz...