Berta Sándor

Filmmá­so­lá­si botrányba keveredett az MPAA

Világszerte azt próbálják elérni a szerzői és a szomszédos jogok védelmében síkra szálló szervezetek, hogy csökkenjenek az ilyen jellegű törvénysértések. A legrosszabb olyankor van, amikor a szerzői jogvédőket vádolják hasonló bűncselekmények elkövetésével.

Az Amerikai Filmipari Szövetség (MPAA) munkatársai kénytelenek voltak elismerni, hogy ők is készítettek illegális másolatokat egy dokumentumfilmről. A kényes beismerésre a tegnap megtartott házkutatás során került sor, amikor is az Egyesült Államokban a rendőrök felkeresték a szervezet irodáit. A razzia része volt a világ számos országára kiterjedő intézkedéssorozatnak.

Az érintett film címe This Film Is Not Yet Rated, témája a filmeket besoroló korhatáros jelzőrendszer visszásságai és annak hatása az amerikai kultúrára. Kirby Dick producer azért küldte el a művet az MPAA-nak, hogy határozzák meg, hány évesek nézhetik meg a filmet. Dick emailben kifejezetten megkérte a szervezet munkatársait, hogy véletlenül se készítsenek kópiát az alkotásról, mivel azt a Sundance Filmfesztiválon fogják először bemutatni. Kiderült azonban, hogy a szövetségben - a tiltás ellenére - igenis készítettek illegális másolatokat a filmről.

Kori Bernards, az MPAA alelnöke azzal próbált meg védekezni, hogy azért csináltak kópiákat, mert az alkotás hatással volt a munkatársaikra. A film készítői ugyanis alkalmazottaik után - kérdés, hogy azok belegyezésével-e - kémkedtek, turkáltak a szemetükben és lefilmezték őket, amint gyermekeiket az iskolába viszik. Kirby Dick ügyvédje, Michael Donaldson felszólította az MPAA-t, hogy haladéktalanul semmisítsék meg, illetve szolgáltassák ki nekik a This Film is Not Yet Rated összes másolatát és bejelentette azt is, hogy ugyan még nem indítanak pert indítanak az eset miatt, de megvizsgálják ennek lehetőségét.

Dick filmje egyébként azért is kínos a filmszövetség munkatársai számára, mert erőteljes kritikával illeti annak módszereit: megkérdőjelezik, hogy cenzúrázzák a filmek pornográf jeleneteit, miközben az erőszakos képsorokat változatlanul hagyják, hogy egy kis filmstúdió által készített alkotás sokkal előbb korhatáros jelzőt kaphat, mint egy nagy hollywoodi vállalat műve, és hogy az is előfordult már, hogy részletes instrukciókat adtak a filmeseknek, hogyan kerülhet alkotásuk alacsonyabb kategóriába, azaz beleszóltak a készítési folyamatba is.

Az eset külön pikantériája, és az Amerikai Filmipari Szövetséget jellemzi, hogy Dick filmjét végül a szervezet döntése értelmében csak 17 éven felüliek tekinthetik meg. Az indok: a This Film Is Not Yet Rated erotikus jeleneteket tartalmaz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • ILLNeo #129
  Sziasztok!
  Érdekel titeket a filmszemle idei felhozatala. Mert itt mindent megtaláltam róla!!!
 • Csiszi #128
  Nem, nem előtte alszik.
  Sőt, Anyu és Apu egyszerűen kizárja a gyereket a hálóból. Ha az mégis képes bemenni, neadjisten bebújni az ágyba, egy hatalmas taslival a helyes irányba térítjük. Elvégre a terminátor sokkal nagyobb pofonokat is ad, szóval ezt úgyis látja a tévében, nem lesz gond a feldolgozásból.
  Kiváncsi lennék mit mondana rád egy valódi pszichológus, lehet pár elég durva gátlásod..
 • Mike #124
  van -30 fokos víz
 • Sadist #123
  1. Te is alpári hangnemben szóltál máshoz, innentől ne várd, hogy veled is tisztelettudóak legyenek.
  2. Nem a kijelentéseddel van gondom. Ha te abban hiszel, hogy csakis egy Isten létezik, akkor higgy abban. Nem érdekel. Csak ne kényszerísd másokra is ezt a nézetet. Tudtommal mindenkinek joga van eldönteni, hogy miben hisz.
  De tudod az a leggusztustalanabb, hogy te papolsz állandóan keresztény erkölcsről, közbe támogatod az erőszakot, lopsz, csalsz, hazudsz és ott nyúlod le az államot, ahol csak tudod. Gratulálok. Ilyen egy igaz keresztény (Y)
  3. Bocs az offért.
 • Megamanó #122
  NFP nek: "A gyilkosság általában szórakoztató akció." Te nem vagy normális! Ha annyira keresztény vagy, hogy mondhatsz ilyet!?
  A másik: "mintha mínusz harminc fokos vízről hadoválna." Szerintem mielőtt leírsz valamit nézz utána, hogy helyes e. Én úgy tudom, hogy lehet -30 fokos víz is, ha eléggé lecsökkentjük a nyomást a térben, ahol a víz van. Ha nem így van, szóljatok. amúgy Tomsolo nak igaza van, bocs az OFF ért, de nem tudtam megállni. Üdv
 • hPi #121
  Jogos. Csak túl magas volt a Fejő Párt tagja által feldobott labda.
 • tomsolo #120
  MIÉRT OFFOLTOK?
 • netrunner #119
  Nem akartam már hozzászolni a témához, mert látom egyesek csak élveszkedésre használják a fórumot, de az utálom amikor kiforgatják a szavaimat!

  Kedves Achilles! Kösz hogy kioktattál, képzeld én is nagyon jól tudtam hogy van egy paráználkodásra vonatkozó parancs is. De én azt írtam hogy nincs olyan parancs hogy ne dugj!!!! Érted ugye? Inkább gondolkozz el a hozzászólásodon egy kicsit mielőtt valakit nagy fölényesen kioktatsz!!
  Az pedig hogy a gyerek egy mellet vagy egy esetleg túlfűtötten erotikus jelenetet lát még nem hiszem hogy paráználkodás, és azt sem hiszem hogy ennek hatására a gyerekból parázna lenne ha felnő. Főleg ha igényes erotikus filmet lát, attól legfeljebb a szexuális kultúrája nő. Ellenben az erőszakos filmekkel.

  NFP: én nem tudom hogy olvastad ki a bevágott 10 parancsolatból hogy "ne dugj"?? Lehet én vagyok vak én én ilyet ott nem látok. Amúgy meg nem is tudom elképzelni hogy hogy írhat valaki ilyen sületlenséget... Szerinted akkor Isten hogy tervezte meg a fajfenntertást, ha már a 10 parancsolatban megtiltja a dugást... ókori lombikbépi programmal??
 • Tinman #118
  "Atya, a Fiú és a Szentlélek"

  Ez az Újszövetségi tanítás az Ószövetség monoteista nézeten alapul. (lsd. Mózes, Ézsaiás)

  Egy Istenben 3 személy van:

  Atya: Erre mondjátok ki tévesen, hogy Isten, holott az Isten szó a kereszténységben 3 személyt jelent.

  Fiú: Krisztus aki u.o. hatalommal rendelkezik, mint az Atya.

  Szentlélek: "A Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küldd az Atya..." /János/

  Ennyi...

  Nyasgem: Te mindenkivel csak ilyen hangot tudsz megütni.
 • hPi #117
  #85 - "a szexnek nem lehet a történetvezetés szempontjából gyakorlati haszna, az erőszaknak, ha jó ügy érdekében történik, lehet"
  Tévedés. Tegyük fel, a történet megpróbálja bemutatni a 10 parancsolat egyikét és pont a híres hetes pontról van szó. Máris értelmet nyert a házasságtörés bemutatása.
  Mellesleg ez (az egyik) gond a vallással és a hozzád hasonló "fanatikusok" vallás-ferdítésével. Mi is a 6. pont? Ne ölj? Akkor hogy nyilatkozhatsz olyat, hogy "ha jó ügy érdekében történik"??? Tipikus hipokrita, álszent, képmutató, borivó-vízprédikáló. És ki dönti el, hogy mi a "jó ügy"? Te? Istened? A szomszés néni? Az egész élet, a világ a nézőponton múlik.

  #86 - "a hetes azt mondja, hogy ne dugj."
  Nem, a hetes azt mondja, hogy ne törj házasságot. Nem ugyanaz. Max annak, aki el sem tudja képzelni, hogy olyan emberrel létesítsen szexuális kapcsolatot, aki nem a férje / felesége.

  #88 - "otthon anyu nem a gyerek előtt alszik apuval. vagy ha mégis, hát azt a kölyköt sürgősen el kell venni onnan."
  Örülök neki, hogy sok más vallásos társadhoz hasonló, te olyan körülmények között nőttél fel, hogy születésedtől kezdve volt gyerekszobád. Részemről 3 éves koromig egy szobában aludtam szüleimmel, mert ezt tudták akkoriban megengedni maguknak. Ma már, hála (nem, nem istennek) kemény munkámnak, tudásomnak és szorgalmamnak, már tudom biztosítani kislányomnak, hogy külön szobája legyen, így nem kell látnia azt, hogy anyu és apu egymáshoz bújik este, mert szeretik egymást. Azt azonban látnia kell, hogy anyu és apu néha megcsókolja egymást. Csak reménykedni tudok, hogy egyszer ezért, a gyermek világszemléletét romboló, szinte pedofiliába torkolló magatartásomért egyszer még azért a "mennybe" juthatok.

  #97 - "Milyen poshadt pogány hited van neked??"
  Nahát, ha valaki nem a TE istenedben hisz, az ár pogány? Az már poshadt hit? Ennyit a vallási toleranciáról. Ja, persze, ezt a toleranciát már a híres 10 parancsolat is bizonyítja. Mindenesetre szánalmas, hogy csak azért, mert valaki másban hisz, mint te, az már rögtön "poshadt pogány". Jellemző.

  #111 - "Nemzeti Fejődés Pártja" Kit fejtek? Ez kifejezetten erotikus tartalommal bíró név egy "pártnak". Remélem nem egymást fejitek gyermekek vagy kamerák előtt.