Berta Sándor

Zenebolt indítását tervezi az Amazon

Az Apple iTunes internetes zenebolt-hálózat és az iPod hordozható zenelejátszó készülék konkurensét szeretné megteremteni az Amazon.com. A vállalat tervei meglehetősen ambíciózusak.

Az Amazon.com az elmúlt esztendőkben a világ egyik - ha nem a legnagyobb - CD-, DVD- és könyveladó portáljaként szerzett magának hírnevet. A cég forgalmának 70 százalékát ezeknek az értékesítéseknek köszönheti. Ahhoz azonban, hogy továbbra is az online piac meghatározó szereplője maradhasson, a vállalatnak lépést kell tartania a felhasználók folyamatosan változó igényeivel.

A cég már tárgyalásokat folytat a világ négy legnagyobb zenei konszernjével, vagyis a Sony BMG, a Warner Music, az EMI és az Universal Music kiadókkal. Az új zenei szolgáltatás bár az iTunes konkurensének készül, mégis számtalan részletében különbözni fog a vetélytársától. A piacra dobandó zenelejátszó stílusosan az Amazon névre hallgat majd, a felhasználók a bérletes konstrukciókban már néhány előre felmásolt zeneszámot is találnának majd a lejátszóikon. A letölthető, megvásárolható dalok az elképzelések szerint diszkontáron lennének elérhetőek.

Amennyiben minden az előzetes tervek szerint alakul, úgy az Amazon új szolgáltatása már nyártól megkezdi majd a működését. Ehhez azonban szükséges az is, hogy a vállalat megkösse a zeneszámok és zenei albumok felhasználását, eladását lehetővé tevő licencszerződéseket a négy nagy zenei kiadóval. Az Amazon zenelejátszó készülékeket a kiszivárgott információk szerint a dél-koreai Samsung fogja gyártani.

Szakemberek szerint azonban kérdéses, hogy az iTunes és több más sikeres internetes zeneletöltő hely mellett mennyi babér fog teremni az új szolgáltatás számára. Az online zenepiac ugyanis előbb-utóbb telítődni fog és egy idő után a szolgáltatás minősége és az árak fogják meghatározni az erőviszonyokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Béla bácsi #2
    Sok sikert nekik...
  • Darth Sith #1
    nah meglássuk, ha occsó és jobb lesz, meggondolandó. csak lenne itthonról elérhető..