Berta Sándor

A világűrbe készül az Amazon első embere

4,8 milliárd dollárra becsült magánvagyonával gazdagabb Steven Spielbergnél, Donald Trumpnál és David Rockefellernél. A világ legnagyobb internetes könyvkereskedése alapítójának különleges hobbijai vannak: most az űrbe készül.


Jeff Bezos egy Segwayen
Sokan azt tartják, hogy gyakorlatilag Jeff Bezos fedezte fel az online kereskedelmet. A seattle-i férfi 1995-ben kezdett el könyveket árulni a világhálón. A nehézségek nem tántorították el, kitartott az ötlete mellett. Az Amazon pedig évről évre fejlődött, egyre több országból volt elérhető, folyamatosan nőtt a forgalom és a bevétel is - jelenleg évi 7 milliárd dolláros forgalomnál tartanak. A tőzsdén is szereplő cég piaci értékét szakértők több mint 17 milliárd dollárra becsülik, vagyis a Bezos-birodalmat többre taksálják, mint például a Metro áruházláncot.

Időközben azonban az Amazon már nem csak könyveket árul, hanem DVD-ket, elektronikai készülékeket, gyémántokat hangszereket, de kutyatápot is. A társaság összesen 32 területen van jelen. "S ez még nem minden, hiszen a világ kereskedelmének jelenleg csupán a két százaléka bonyolódik az interneten, néhány esztendő múlva azonban ez a szám 15 százalék lesz" - nyilatkozta a Frankfurter Allgemeinen Zeitungnak az üzletember.

Jeff Bezos az évek alatt megalapította a Blue Origin céget, amelynek egyetlen célja van: egy óriási texasi birtokon és Seattle-ben űrjárműveket fejleszt. Az űrhajózás kisgyermek kora óta vonzza Bezost, aki elmondta: "Tudom, hogy még rengeteg munka áll előttünk, de semmi kétségem sincs afelől: hat-hét éven belül feljutok a világűrbe."

Időközben a szakember az Amazon élén új területekbe fektet bele: például beszkennelik a könyveket, így a vásárló belelapozhat minden egyes kiválasztott műbe. S az ötlet népszerű, amit mi sem bizonyít jobban, hogy ennek köszönhetően csak az Egyesült Államokban két százalékkal nőttek a cég könyveladásai. Bezos nem foglalkozik a szerzői jogi problémákkal. "Minden kiadó maga döntheti el, hogy csatlakozik-e a programunkhoz, de a legtöbb csatlakozik, mert ezáltal az ő bevételük is nő" - teszi hozzá a hihetetlen nevetéséről is híressé vált 41 éves férfi.

Az Amazonnak van saját keresője is, ami az A9 nevet viseli és a Google technológiáján alapul, de persze nem csak az interneten, hanem a cég termékkatalógusában is képes keresni. Ám a jövő a hóbortos üzletember szerint a zenei tartalmak online letöltéséé lesz és a cég ebbe az irányba akar terjeszkedni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #4
    azér' amikor gipszbe volt a lában, és el kellett menni a dokihoz kontrollra, jól jött volna egy ilyen seggvéj :-)
  • static #3
    Ja! Én is totál gáznak találom. Remélem nem lesz belőle divat, és nem csak azért mert oltári hülyén néz ki, hanem azért mert egy egészséges embernek ez teljesen felesleges. Persze az is biztos, hogy aki ilyennel küldészkedik az agyilag nem teljesen épp. Csak azért mondom mert láttam már élőbe ilyet az utcán és tényleg gáz...
  • artschiatwork #2
    a gyaloglás meg smafu...
  • Andris #1
    Tökjó az a kerekes kütyü Múltkor láttam egy ilyet a körúton (persze 2 kövér amcsi nyomult vele) , és tök furán néztek ki. Olyan mintha meghazudtolná a fizika törvényeit, és simán lehet vele egyhelyben állni mindenféle egyensúlyozás vagy eldőlés nélkül :)

    ...tudom kicsit OFF volt, de a cikk meg semmiről nem szólt...