Berta Sándor

Új brutális hobbi: terjed a Happy Slapping

Az új őrület - ami nyugodtan nevezhető a XXI. század beteges melléktermékének - némileg tükörképet állít a mai világnak. Válassz ki valakit az utcán, verd össze, filmezd le a mobiltelefonoddal és rakd fel az internetre - röviden ez a Nagy-Britanniában kitalált Happy Slapping.

A fogalom jelentése nagyjából "boldog verés", ám az egész dolog inkább beteges és kizárt, hogy az áldozatoknak boldogságot okozna - inkább fájdalommal és elkeseredettséggel jár. A rohamosan terjedő új kórnak sajnos már halálos áldozata is van és ami a legszörnyűbb: bárkiből bármikor lehet áldozat. Egy 14 éves fiú, David Morley a csizmájával rugdosta a földön fekvő áldozatának a fejét, majd bekapcsolta mobil készülékét, mondván: "Most egy dokumentumfilmet készítünk, úgyhogy légyszíves nézz a kamerába!". A fiú három barátjával - ok nélkül - támadta meg a London Lambeth városrészében egy park padján békésen üldögélő férfit.

Az ütések és a rúgások következtében a 37 éves, bárpultosként dolgozó férfi belehalt a sérüléseibe. Miután az esetet felvették, a fiatalok hazamentek és meg akarták nézni az egészet a számítógépen, majd fel akarták tenni a "művüket" - "hősiességük bizonyítékát" - az internetre. Azonban lebuktak és a négyből két fiút emberölés miatt nemrég elítéltek.

Nagy-Britanniában az ehhez hasonló esetek szinte mindennapossá kezdenek válni a nagyvárosokban, de a derStandard szerint már Németországban is hódít az új őrület. Itt még "csak" iskolásokat vernek és leckéztetnek meg a Happy Slapping bandák. A bűncselekmények megrázták Nagy-Britanniát, a BBC cikke szerint külön tanfolyamokat tartanak iskolásoknak, hogyan kezeljék az esetek áldozatait. A brit rendőrség már több száz különböző, kamerás mobiltelefonnal rögzített és a világhálóra felkerült erőszakos videó ügyében nyomoz.

"Az egész az iskolákban kezdődött. Az erősek kinézték maguknak a gyengéket, megverték őket, lefilmezték az egészet, majd felrakták az internetre és fürödtek kétes ismertségük dicsfényében" - nyilatkozta Liz Carnell, a Bullying Online nevű szervezet munkatársa. A Bullying Online olyan iskolásokkal foglalkozik, akiket támadások érnek, ők megpróbálnak segíteni a gyerekeken. Paul Fawcett, a Victim Support - egy másik, az áldozatoknak segítő szervezet - munkatársa szerint a legborzasztóbb az egészben, hogy az elkövetőknek a boldogságot nem is maga a verés, az erőszak, hanem az esetek lefilmezése okozza. A filmek készítése az egyetlen oka a támadásoknak és a fájdalom okozásának.

Tavaly egy támadás következtében egy tanuló az iskola udvarán haldoklott. A képek pillanatok alatt bejárták a környéket, egy diák még apja mobiltelefonjára is elküldte a haláltusáról rögzített felvételeket. Később egy 18 éves fiút elítéltek emberölésért. Azóta a rendőrök megerősített járőrözést folytatnak az iskolák körül, a szülők és a tanárok pedig azt követelik a szolgáltatóktól, hogy blokkolják a fiatalok mobil készülékeinek használatát.

Most már azonban nem az iskolások a támadók célpontjai, hanem elvileg bárki. Egy 16 éves elkövető így nyilatkozott az egyik brit tévében: "Meglátsz valakit egy parkban egy padon ülni. A fontos csupán az, hogy hülyén nézzen ki és máris indulhat a móka, majd elfutunk." Teljesen mindegy, hogy az illető gyerek vagy felnőtt, a lényeg a "móka".

A szakemberek egyértelműen a sajtót, elsősorban a televíziókat teszik felelőssé - az erőszakos filmek és műsorok miatt - a brutalitás terjedéséért. Azonban erősen megkérdőjelezhető és elgondolkoztató a szülők, a rendőrök, illetve a mobilszolgáltatók felelőssége is, hiszen tartalomszűréssel megakadályozható lenne az erőszakos képek és videók terjedése. Mindenesetre hiába a technológiai fejlődés és a tudományos eredmények, ha egyesek számára a mobiltelefon és az internet a XXI. században csak ilyen nemtelen célokra használható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Piscator #282
    Tomcatt
  • DanyyX #281
    Azért az ember génjeiben is eltárolódik egy-két dolog, aminek nagy részéről még a tudósoknak is fogalma sincs. Mondjuk, az egyik emberben az agressziót előidéző gén dominál, és akkor azt a gyereket akárhogy nevelik, az agresszióra való hajlama megmarad, mert genetikai szinten van bekódolva. A neveléssel max. elnyomod, de mivan ha felnő?
  • duke #280
    "Az is olcsó magyarázat, hogy csak azok csinálnak ilyet akiket vertek kiskorában stb. "
    A magam reszerol nem tudok olyat elkepzelni,hogy egy boldog szereto,megerto,elfogado csaladban felnovo gyerek ilyen dolgokat csinaljon.
    A dolgok nem tortennek csak ugy maguktol,vagy veletlenul,mindig mindennek konkret oka van.Szerintem,ha valakin gyerek vagy felnot koraban kegyetlen,agressziv vonasok mutatkoznak az egesz biztosan valami sulyos gyerekkori lelki serulesre vezetheto vissza.Most elsorban az elso 3 evre gondolok,de meg meghatarozobb az elso 9-10 honap.Persze azert a 3 eves kor utani hatasok sem elhanyagolhatok.
    "Szerintem nem, éppen hogy egy nagyon engedékeny szellemben nevelt gyerekből is lehet ilyen."
    Azert az engedekeny neveles nem egyenerteku a normalis nevelessel.
  • DanyyX #279
    Ez nem feltétlenül a témához kapcsolódik, mert ha jól látom ezek orosz neonácik...
    Nah, ez a másik nevetséges, vagy inkább elborzasztó dolog, hogy az oroszok között, hogy lehetnek neonácik?????
  • fonak #278
    Attól függ, hogy a gonoszon mit értünk. Most nem valami teológiai dologra gondoltam, mint az eredendő bűn, csak a génjeinkben lévő agresszióra. Az is olcsó magyarázat, hogy csak azok csinálnak ilyet akiket vertek kiskorában stb. Szerintem nem, éppen hogy egy nagyon engedékeny szellemben nevelt gyerekből is lehet ilyen. Meg persze az agyba-főbe vertből is.
  • vaa #277
    sajnos tényleg léteznek ilyenek

    Акция в электричке
    feliratú, második videó..
  • duke #276
    "Az emberben alapból benne van a kegyetlenség, gonoszság, legalábbis a legtöbbünkben (ahogy a legtöbb emberben"
    Ez mar egy kicsit vilagnezeti kulonbseg,nem hiszek abban hogy valaki gonosznak szulethet.
    Hitler sem volt gonosz,csak a nevelo apja,eveken at szinte minden nap agyba fobe verte,majd felnot koraban minden egyes gyerekorban elszenvedett utesert,rugasert 1000 embert olt meg.

    "Az emberek nagy része meg igenis képes örömet, szórakozást találni az erőszak különböző formáiban, akár mások megalázásában"
    Igen de mar csak az utan hogy gyerekoraban hasonlo dolgokat szenvedett el,es azt a hibas mukodest ismetli felnott koraban.
  • fonak #275
    Ja még annyit, hogy nem kell, hogy ne törődjenek vele vagy agyba-főbe verjék otthon, egy "megfelelő" légkörű közösség (nemtörődöm vagy túl liberális iskola stb.) akkor is kihozhatja ezeket a dolgokat.
  • fonak #274
    "Ha egy 14-16 eves gyerek olyan lelki allapotba kerul,hogy szorakozasbol kepes valakit megolni,megkinozni,ott biztos,hogy nagyon sulyos dolgok tortentek a csaladban.(alkoholizmus,testi,lelki,sexualis eroszak)"

    Szerintem ez sem biztos. Az emberben alapból benne van a kegyetlenség, gonoszság, legalábbis a legtöbbünkben (ahogy a legtöbb emberben ugyanakkor lakik valami gyengédség, jóindulat is ugyanakkor, max. rejtve, vagy csak bizonyos személyek (kedvese, családja, barátai) irányában). Egy gyerekközösség pl. ösztönösen is kirekeszti, csoportosan bántalmazza (fizikailag, vagy csak lelki terrorral) a közülük valamiben kilógókat, hacsak nem "nevelik meg" őket, illetve nincs ott a nevelői kontroll. Témában ajánlott olvasmány a Legyek ura, bár regény, de elég jól elképzelhető, hogy a valóságban is lejátszódhatott volna. :]
    Az emberek nagy része meg igenis képes örömet, szórakozást találni az erőszak különböző formáiban, akár mások megalázásában. Azt hiszem nem kell megmagyaráznom, mindenki tapasztalhatta a való életben. Ez nem abnormális, hiszen sajna benne van az ember természetében ez is, csak a civilizáció jó esetben ezt lefojtja, vagy megfelelő csatornákba tereli.
  • duke #273
    "Az már kabáton keresztül is megállít?"
    Siman,nincs az vastag borkabat ami ellen allna 50 J-nak.

    www.keseru.hu
    www.gunbox.axelero.net