Franczy

Új mobiltelefonos szoftvertechnológiák

[ZDNET] A Qualcomm cég a jelek szerint olyan szerepet szeretne betölteni a vezeték nélküli eszközök piacán, mint amilyen szerepet a szoftveróriás Microsoft cég tölt be évek óta a PC-s operációs rendszerek piacán.

A Qualcomm legfrissebb tervei szerint hamarosan olyan új technológiákat fognak létrehozni, melyek használatával nagymértékben leegyszerűsödne a szoftverfejlesztők feladata, hiszen az általuk megírt egyszerű programok módosítás nélkül szinte bármely típusú mobiltelefonon használhatóak lennének.

A San Diego-i székhelyű Qualcomm szerint a kifejlesztendő új szoftverfejlesztő platform segítségével akár az "egyszerű" felhasználók is könnyedén tölthetnek majd le új programokat a mobiltelefonjukra, és mindezt persze vezeték nélkül módon képzelik el a cég mérnökei. Míg a legtöbb konkurens cég az egyéb vezeték nélküli eszközök internetes elérésének továbbfejlesztésével van jelenleg elfoglalva, addig a Qualcomm a mobiltelefonok különböző játékokkal, zenei és videós alkalmazásokkal való ellátását tartja legfontosabb feladatának.

A Qualcomm által e hét szerdán bejelentett tervek megvalósítása azonban korántsem lesz egyszerű dolog, hiszen a korábban elsősorban mobiltelefonos chipjeiről ismert cégnek meg kell győznie a különböző mobiltelefongyártó, mobilszolgáltató és szoftverfejlesztő cégeket, hogy ezek mind a Qualcomm által lefektetett technológiai alapszabályoknak megfelelő megoldásokat fejlesszenek majd ki. A Qualcomm szerepe ebből a szempontból leginkább a Microsoftnak a PC-s operációs rendszerek terén betöltött szerepéhez hasonlítható. Amennyiben bejönnek a Qualcomm számításai, akkor az valószínűleg mind a szoftverfejlesztők, mind a felhasználók számára pozitívumot jelentene, azonban a Microsofthoz hasonlóan fennállna a monopólium veszélye is, bár erről még nagyon korai lenne beszélni, hiszen a Qualcomm technológiái még csak gyerekcipőben járnak.

A Qualcomm fejlesztői jelenleg már elkezdték egy olyan, kifejezetten mobiltelefonokhoz készülő programrendszer kifejlesztését, melyet reményeik szerint minél több mobiltelefonos cég el fog majd fogadni. A BREW-nak nevezett programozási környezet természetesen a Qualcomm chipekkel és a mobiltelefonok operációs rendszerével is kompatibilis lesz. A cég később a szoftverfejlesztő kitet világszerte el szeretné majd terjeszteni, így 2004-re a tervek szerint már több mint 250 millió BREW-kompatibilis telefonkészülék lesz a világon, de az első példányok akár már 2001 végén is napvilágot láthatnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!