Franczy

Billentyűzet nélküli mobiltelefonok

A Samsung Corporation Santa Clara-ban (California) bemutatott egy új kombinált mobiltelefon és kéziszámítógép megoldást. A bemutató köré sereglett óriási tömegben csak kevesek láthatták az új szupertelefont, melynek már a méretei is elképesztők, a legnagyobb érdekessége azonban az volt, hogy a készüléken egyáltalán nem volt nyomógombos billentyűzet.

A mobiltelefonoknak és a kéziszámítógépeknek a közeljövőben várható egyre szélesebb körben tapasztalható összeházasítása szakértők szerint legalább olyan minőség- és szolgáltatásbeli ugrást jelent majd, mint ami akkor történt, amikor a régi tárcsás telefonokat kiszorították a piacról az új, nyomógombos, több szolgáltatással is rendelkező telefonkészülékek. A telefonokon billentyűzet helyett folyadékkristályos paneleket fognak alkalmazni, így a jövő mobiltelefonjai már leginkább a mai kéziszámítógéphez fognak hasonlítani, csak pluszban lesz egy antennájuk is, ami persze már sok mai mobiltelefon esetében sem látható kívülről.

A Samsung körülbelül 2001 közepére tervezi a Palm kéziszámítógépre épülő nagyképernyős mobiltelefonjának piacra dobását, valamint ezenkívül még egy másik, Watch Style Phone nevet viselő vadonatúj mobiltelefon idei megjelenése is tervbe van véve. Ez az utóbbi újdonság a nevéből következően minden bizonnyal egy karóra méretű és kivitelű mobiltelefon lesz.


Samsung SPH-S100 - telefon a karórában

A Samsungon kívül több más cég is tervezi saját, billentyűk nélküli telefonjainak piacra dobását. A Motorola például már 1999 végén bemutatta az ázsiai piacnak saját internetezésre is alkalmas mobiltelefonját, mely tulajdonképpen csak egy gombok nélküli nagy kijelző volt. Nemrég a kéziszámítógépeket gyártó Handspring cég is piacra dobta kis kiegészítő modulját, melyet a Visor termékekre csatlakoztatva, azok lényegében mobiltelefonokká alakulnak át. Az európai piacon pedig a Groupe Sagem mutatta be a közelmúltban saját fejlesztésű, Microsoft Pocket PC operációs rendszert használó billentyűk nélküli nagy LCD kijelzős mobiltelefonját.

A közeljövőben a kiskereskedelmi forgalomban is megjelenő billentyűzet nélküli mobiltelefonok várhatóan 400 dolláros (~120e Ft) induló áron lesznek kaphatóak. A kezdeti időszakban, vagyis amíg a vezeték nélküli és hangfelismerési technológiák teljesen kiforrottakká nem válnak, az új, billentyűzet nélküli, nagykijelzős mobiltelefonok elkerülhetetlenül nagyobb méretűek lesznek a ma megszokott ultra-mini mobiloknál.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • pilóta #13
    President, szerinted mire való?
  • pilóta #8
    Szerintem is baromság az ilyen mértékű miniatürizálás egy telefonon. Egyébként én a mobil telefonomat arra használom, hogy telefonáljak vele. Nem internetezek vele (mint ahogy az otthoni telefonommal sem, inkább a számítógéppel), nem játszok rajta (mint ahogy az otthoni telefonommal sem, inkább a számítógéppel), nem cserélgetem az előlapját (mint ahogy az otthoni telefonom is ugyanolyan fehér már 6 éve). Szóval szerintem egy telefon arra való, hogy telefonáljon vele az ember.
  • Andris #1
    Persze aztán a mellékhatásaitól meg majd lerohad a kezed.